Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Presidentti Trump siistii arkistoja ja deletoi twiittejään

Kuva
Kuva: Factbase.se
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tunnettu ahkerana twiittailijana. Nyt häntä vastaan on nostettu kanne, koska hän on syytösten mukaan rikkonut Yhdysvalloissa tiukkaa Presidential Records Actia. Laki velvoittaa presidentit säästämään kaikki kirjeenvaihtonsa. Asian nosti esille mm National Security Archive.

Trump on poistanut presidentin ominaisuudessa lähetettämiään twiittejä, mutta hän on myös käyttänyt hallintonsa toimissa viestintää, joka ei tallennu arkistoitavaksi. Historiantutkimuksen kannalta tämä on luonnollisesti harmillista.

Yhdysvaltojen kongressi sääti Presidential Records Actin 1978 kun presidentti Richard Nixon oli yrittänyt pitää itsellään virkatoimiensa aikana syntyneitä dokumentteja. Clintonin hallinnon aikana vuonna 1994 luotiin ensimmäinen automatisoitu järjestelmä sähköpostien arkistointiin, mutta järjestelmä ei toiminut kunnolla vaan lukuisia posteja jäi tallentamatta. Bushin hallinnon aikana järjestelmää muutettiin mutta se oli edellistä epäluotettavampi ja niinpä puolentoista vuoden aikana 2003-2005 miljoonia viestejä katosi. Lisäksi Bushin hallinnon virkailijoista (mm Karl Rove) kierrättivät viestiliikennettä rebuplikaanipuoleen servereiden ja tilien kautta.

Yhdysvaltalaiset historioitsijat tekivätkin vuonna 2008 vetoomuksia senaatille ja kongressille, joissa vaadittiin Presidential Records Actin tiukennusta.

Laki velvoittaa presidenttiä
“take all such steps as may be necessary to assure that the activities, deliberations, decisions, and policies that reflect the performance of his constitutional, statutory, or other official or ceremonial duties are adequately documented and that such records are maintained as Presidential records.”
NPR kirjoitti:Two government watchdog groups, Citizens for Responsibility and Ethics in Washington and the National Security Archive, filed a lawsuit Thursday against President Trump and the Executive Office of the President.

The complaint alleges that White House staffers' widely reported use of encrypted messaging apps, such as Signal and Confide, for internal communication violates the Presidential Records Act.

In the lawsuit, the groups claim the Trump administration has "failed to adopt adequate policies and guidelines to maintain and preserve presidential records."

Encrypted messaging apps automatically delete messages, which would prevent those communications from being archived.
"The American people not only deserve to know how their government is making important decisions, it's the law," CREW Executive Director Noah Bookbinder said in a statement. "By deleting these records, the White House is destroying essential historical records."
Aikaisemmin Georg W. Bushin ja Hillary Clintonin sähköposteista on myös noussut kohu-uutisia.

* Trump Sued For Allegedly Violating Presidential Records Act (NPR, 22.6.2017)

* President Trump Has Deleted 22 Tweets Since Taking Office (26.6.2017)

* Presidential Records Act

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Presidentti Trump siistii arkistoja ja deletoi twiittejään

Tässä selvästikin on kaksi uutta asiaa, joista ei ole kokemusta.

Twitteriä ei olla totuttu pitämään virallisena viestintäkanavana, kuten Trumpin henkilökunta on välillä väittänyt niiden olevan "vain twiittejä" eikä mitään vakavaa, kun taas Trumpin tiedottaja Spicerin mukaan presidentin twiitit ovat hänen virallisia lausuntojaan. Tämä on varsin ristiriitaista.

Toisaalta Trumpilla ei ole kokemusta presidenttiydestä tai ylipäätään politiikanteosta.

Kolmanneksi twiittien hävittäminen ei oikein edistä luottamusta presidentin toimiin, kun samaan aikaan hänen toimintansa on virallisen tutkinnan alaisena ja onhan presidentti ottanut tutkintoihin kantaa useita kertoja juuri Twitterin välityksellä. Lisäksi hän on nimenomaan todennut Twitterin olevan hänen suora kanavansa kansalaisiin ilman turmeltuneiksi moittimiensa tiedotusvälineiden suodatusta eli siten twiittien poliittinen painoarvo on huomattava. Tätä korostaa vielä perinteisten tiedotustilaisuuksien rajoittaminen ja jopa osittainen niistä luopuminen.

Ei asia sitten on, ovatko kyseiset twiitit sen arvoisia että ne pitäisi säilyttää. Tai ovatko ylipäätään mitkään Trumpin twiiteistä sellaisia. Mutta joka tapauksessa niillä on tärkeä todistusarvo arvioitaessa presidentin toimia, aivan kuten Presidential Records Act edellyttää.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Presidentti Trump siistii arkistoja ja deletoi twiittejään

Trumpin twiitit leviävät laajalle, joten auttaako se, että hän itse hävittää niitä?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Presidentti Trump siistii arkistoja ja deletoi twiittejään

Ei se taida ketään pahemmin auttaa. Ja kaikkein vähiten häntä itseään. Mutta antaahan se jonkinlaisen signaalin että hänkin katuu joskus jotakin. Liekö sitten hävittämisen tarkoituskin?

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”