Tapio Onnela
Viestit: 4891
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Keskisarja ja orjuus

Helsingin Sanomissa uutisoitiin Teemu Keskisarjan Kuusankoskella pitämästä luennosta ja sen yleisökymyksestä, jossa Teemu Keskisarja sanoo venäläisten orjien ottamisen olleen laajamittaisempaa toimintaa väkilukuun suhteutettuna kuin koko Afrikan mantereelta. Mm. tähän väitteeseen kiinnittivät huomiota historiantutkijat Katja-Maria Miettunen ja Jussi Jalonen Twitter-ketjuissa:

Katja-Maria Miettunen
https://bit.ly/2RNk7Uo
Tuossa kysymys ja vastaus kokonaisuudessaan. Litterointi @jojalonen . Keskisarjan vastausta ei kannata kritiikittä niellä. Kuten Jalonen välihuomautuksessaan kommentoi, ei lukuja noin voi laskea. Saati esittää sitten sen laskelman pohjalta tällaisia väitteitä.

Tämä on nähdäkseni jatkumoa afrikkalaisten orjuuttamisen vähättelylle, minkä Keskisarja aloitti muutama vuosi sitten väittämällä, että Ruotsin aika olisi ollut Suomelle pahempi kokemus kuin kuningas Leopoldin kausi Kongolle.
Teemu Keskisarja piti 14.1. esitelmän Kuusankoskella. Vastatessaan yleisökysymykseen hän sanoi mm. ”[...] on aika naurettavaa nyyhkiä, että Suomella olisi jotain kiitollisuudenvelkaa afrikkalaisille n**kereille...” Yleisö aplodeerasi. Mitä vittua Keskisarja ja mitä vittua yleisö.
***
Se on ihan ok, että historioitsija ryhtyy yrittäjäksi, mutta jos hinta siitä on se, että esitetään vähän mitä sattuu väitteitä aivan miten sattuu kirjamyynnin edistämiseksi ja yleisönsuosion kalastelemiseksi, se hinta on liian kova.
***
Pari vuotta sitten Keskisarja vertasi Ruotsin ajan ”Suomea” Belgian Kongoon, mikä sai paljon julkisuutta. Mirkka Lappalainen vastasi väitteisiin erinomaisesti, mikä ei valitettavasti saanut yhtä paljon huomiota.
Historiker: Svenska tiden i Finland värre än kolonialismen i Kongo (Hbl, 13.8.2017)
Jussi Jalonen
https://bit.ly/36OXFyc
Kysymyksenasettelu tietysti on jo kummallinen. Miksi asettaa rinnatusten kahdeksan vuotta kestäneen miehityskauden aikaiset ihmisryöstöt ja noin 350 vuoden aikana tasaisesti jatkunut järjestelmällinen orjakauppa? Vertailu ei ole yhteismitallinen eikä mielekäs.

Toiseksi tulee se, mistä jo sanoinkin: miksi suhteuttaa Suomesta ryöstetyt orjat Suomen väkilukuun, mutta enimmäkseen läntisiltä Afrikan alueilta kaapatut orjat koko maanosan väkilukuun?

Mutta vaikka hyväksyttäisiin nämäkin lähtökohdat, niin Suomi jäisi silti vertailussa toiseksi. Afrikasta kuljetettiin 1700-luvun puolivälistä alkaen vuoteen 1860 asti keskimäärin 70 000 orjaa Atlantin yli vuosittain, siis 10% koko maanosan väestöstä, vuoden 1700 arvion mukaan.

Keskisarjan siteeraamien Vilkunan lukemien mukaan Suomesta siepattiin isonvihan aikana 5% osuus väestöstä orjiksi. Hän siis antaa yleisölleen erheellistä tietoa.

Ja lopuksi vielä: missään kohtaa tämä väittely ei keskittynyt vain yhteen rasistiseen sanaan, vaikka Keskisarja itse haluaa asian yksinomaan tähän typistää. @nytliite teki tästä klikkiotsikon ja @iltasanomat ja @AppelsinUlla jatkavat vielä lujemmin tällä linjalla."

Lisäksi koko Afrikan paikallinen orjakauppa syntyi eurooppalaisen kysynnän ja eurooppalaisten luomien markkinoiden synnyttämänä. Tästä on laaja konensus. Eurooppalaisten merivaltioiden muuttaminen ikään kuin viattomiksi asiakkaiksi, jotka vain sattuivat saapumaan paikalle valmiiksi pystytettyyn afrikkalaiseen ihmismarkettiin on sekin täysin erheellinen väite.

Ja lukekaa nyt herran tähden jotain muutakin kuin Wikipediaa. Tai Keskisarjaa.
Tässä Kouvolan tilaisuuden videointi


Tässä Teemu Keskisarjan kommentti keskusteluun:
Historioitsija Teemu Keskisarja menetti vapaaehtoishomman somekohun takia – ”Mitä minua suuremmat sielut joutuvat kokemaan tässä pähkähullussa ajassa?” (IS, 30.1.2020)

Tapio Onnela
Viestit: 4891
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Keskisarja ja orjuus

Tästä Teemu Keskisarjan luennon kommentista lähtikin liikkeelle varsin ärhäkkä somekohu. Oululainen Junes Lokka, joka on tunnettu somevideoistaan fantasioi Keskisarjan luennon kommentin ja yleisön reaktion julkistaneen historiantutkijan Katja Maria Miettusen patteriin sitomisella ja joukkoraiskaamisella. Tätä Lokkaa perussuomalaisten euroedustaja ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari puolestaan kehui Twitterissä.
”Tekopyhyys ja monikulttuurisen painajaisen valkopeseminen on lopetettava. Suomi tarvitsee enemmän Junekseja ja vähemmän sinisilmäisiä hölmöläisiä.”
Lisää vaikkapa tästä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikahy ... va-tyyppi/

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”