Anu Lahtinen
Viestit: 49
Liittynyt: 19.12.05 16:18
Paikkakunta: Helsinki - Turku

Re: Keskustelua: Matti Rantosen kommentti artikkeliin: Peruskoululaisten historian osaaminen arvioinnin kohteena

Aihe on kiinnostava ja vaikea, eikä minulla ole siitä vahvaa varmaa mielipidettä. Yliopisto-opettajan vaikutelma on usein se, että osa yliopistoon tulevista opiskelijoista ei ole oppinut sen paremmin ulkoa muistettavaa tietoa kuin sitä kriittistä soveltamistakaan. Rumasti kärjistettynä tulee jopa mieleen, että osa lukiolaisista ajatteli jo 20 vuotta sitten minun aikoinani, että kriittinen soveltaminen syntyy automaattisesti sitä kautta, ettei opiskele lukio-opetuksen sisältöjä. Yliopisto-opetuksen näkökulmasta tiedon ja soveltamisen vastakkainasettelu on keinotekoista, koska kriittisesti tietoa soveltavilla ja uutta luovilla opiskelijoilla on useimmiten hyvin hallussa molemmat osa-alueet.

Mutta siltä kyllä tuntuu, että tietoainesta pitäisi lähestyä eri tavalla - lukion oppikirjan kirjoittajana tuntui turhauttavalta, että kirjan kirjoittajat olivat opetussuunnitelman ja ylioppilaskirjoitusten ristipaineessa - uudet temaattiset avaukset jäivät aika vähäisiksi, jos mieli saada kirjasta sellaisen, että se vetoaisi oppiaineen opettajiin.

Kun yliopistopedagogiikan opinnoissani perehdyin peruskoulun historianopetuksen opetussuunnitelman tavoitteisiin, syntyi vaikutelma, että tiedon kriittisen käsittelemisen vaatimukset siellä ovat sitä luokkaa jota yliopistolla odotetaan syntyväksi ehkä maisterivaiheessa. En toki halua kiistää alakoululaisten kapasiteettia, mutta ne tuntuvat yhtä suurisuuntaisilta kuin taas lukion opetussuunnitelman tietopainotteiset vaatimukset - melkoisesti historiallisen tiedon tuntemusta ja taitoa odotetaan luokanopettajalta.

Hiukan pessimistisestä suhtautumisestani huolimatta koetan kyllä perehtyä erilaisiin historian opetukseen liittyviin aloitteisiin sen verran kuin ehdin - joskus allekirjoittanut sokea tutkijakin löytää didaktiikan jyvän. Pedagogiikasta, sellaisena kuin se yliopiston pedagogiikan opetuksessa näyttäytyi, en niin osaa perustaa. :-)

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”