Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Museot 2006: Snellmanin ja naisten juhlaa

17.01.06 15:41

Tiedote

Museoiden tarjonta vuonna 2006:
Snellmanin ja naisten juhlaa


Suomen museoliitto on koonnut museoiden näyttelytarjonnan vuodelle 2006. Tiistaina 17.1. julkistettu Museovuosi 2006 -luettelo sisältää 940 näyttelyä 209 museosta. Museot tarjoavat tänä vuonna entistäkin enemmän nähtävää.

J.V. Snellmanin syntymästä on kulunut 200 vuotta. Vuoden aikana Snellmania juhlistetaan ympäri Suomea yli 400 tapahtuman voimin. Museoissa Snellman näkyy ja kuuluu muun muassa Kuopiossa, Kokkolassa, Oulussa, Tampereella ja Kangasalla. Kuopion museossa on jo avautunut näyttely Rehtori J.V. Snellman Kuopiosta. Näyttelyä maustaa J.V. Snellmanin kotimuseossa ja Kuopion museossa tammikuun lopulla esitettävä Takkiseikkailu - pienestä pojasta suureksi mieheksi -nukkenäytelmä. Kokkolassa K.H. Renlundin museossa on touko-kesäkuussa esillä näyttely Snellmanin ajan Kokkolaa lapsen silmin ja Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa näyttely Suomen markan isä. Trafiikkimuseoissa (liikenteen alan museoiden verkosto) avautuu 12.5. juhlavuoden Snellman-näyttelysarja.

Vuosi 2006 on paitsi suurmiehen myös suomalaisen naisen juhlavuosi. Sata vuotta tulee kuluneeksi siitä, kun naiset saivat äänioikeuden Suomessa. Naisia juhlitaan useissa museoissa. Designmuseo aloittaa kevätkautensa Naisen muoto -näyttelyllä. Se kertoo naisista muotoilijoina, kuluttajina ja muotoilun objekteina. Näyttelyyn liittyy luentosarja. Myös Satakunnan museo järjestää Porissa neljän luennon sarjan teemalla Naisia itsenäisyyden kynnyksellä. Kesäkuussa avautuu Rautalammin museossa ja Karttulan Riuttalan talonpoikaismuseossa yhteisnäyttely Talonpoikaistuvissa ja vallasnaisten kammareissa. Naisten elämäntarinoiden kautta peilataan koko suomalaisen yhteiskunnan kehitystä.

Museovuoden muita teemoja ovat muun muassa historiallinen valokuva, museotyö kulissien takana, aseet ja musiikki museoissa. Gallen-Kallelan museo ja Suomen valokuvataiteen museo tuovat nähtäväksi suomalaisen maisema- ja luontovalokuvauksen uranuurtajan I.K. Inhan ennen näkemättömiä alkuperäisvedoksia. Oulun taidemuseossa avautuu Museo! Museo! -näyttely, joka tutkii ja esittelee museon olemusta ja tehtävää taiteen keinoin. Suomalainen puukko on näytillä Helsingistä Inariin. Suomijazzin historiaa on tarjolla Torniossa, ja Kouvolan taidemuseossa puolestaan on esillä musiikin innoittamaa batiikkitaidetta.

Kansainväliset näyttelyt tarjoavat nähtäväksemme Ilja Repiniä, kiinalaista kauneutta, luonnon lumoa ja kaukomaiden eksotiikkaa Meksikosta Kongoon ja Intiaan. Museoviikkoa vietetään 15.-21.5. teemalla Nuoret. Tällöin museot järjestävät erityisesti teemaan liittyvää ohjelmaa.

Toimittajille suunnattu Museovuosi 2006 -luettelo sisältää kolme kalenteria taidenäyttelyistä, kulttuurihistoriallisten, erikois- ja luonnontieteellisten museoiden näyttelyistä sekä museoiden tapahtumista. Luettelon lopussa esitellään paikkakunnittain jokaisen museon kuluvan vuoden näyttelyohjelma, tulevat tapahtumat, yhteystiedot ja muut uutiset. Luettelossa on 124 sivua ja se kattaa kaikki merkittävimmät museot. Vuosien mittaan luettelot ovat osoittautuneet monipuolisiksi työkaluiksi kulttuurista kiinnostuneille toimittajille.

Toimittajat voivat tilata luettelon veloituksetta Suomen museoliitosta tai ladata sen pdf-tiedostona osoitteesta: www.museoliitto.fi/tiedotus/nayttelytiedotus.htm. Samalta verkkosivulta löytyy myös julkaisuvapaita lehdistökuvia.

Tiedustelut tiedottaja Janne Saavalainen, puh. (09) 5841 1721, janne.saavalainen@museoliitto.fi.

**********

Janne Saavalainen
Tiedottaja - Information Officer
Suomen museoliitto - The Finnish Museums Association
Annankatu 16 B 50, 00120 Helsinki, Finland
Tel. +358 9 5841 1721, Fax +358 9 5841 1750
janne.saavalainen@museoliitto.fi
http://www.museoliitto.fi
http://www.museot.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”