Tapio Onnela
Viestit: 4825
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Atk-museo vaarassa

28.11.05 14:14

Onko jälleen arvokas museokokoelma häviämässä Jyväskylästä?

Tietojenkäsittelymuseon seuraava sijoituspaikka kaatopaikka? Tietojenkäsittelymuseon tulevaisuus on vaarassa.

Jyväskylässä sijaitsevan Suomen Tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen arvokas kokoelma, jota on kerätty vapaaehtoisvoimin jo yli kaksikymmentä vuotta, on ongelmatilanteessa. Jyväskylän kaupungilta, joka on koko yhdistyksen voimassaoloajan maksanut kokoelmatilan vuokran, on saatu alustava ilmoitus, että vuonna 2006 rahaa ei ehkä saadakaan. Jyväskylän kaupunki ei ole ainoa yhdistyksen tukija, vaan esim Jyväskylän yliopisto on kustantanut Agorassa kolmessa kerroksessa olevan perusnäyttelyn vitriinit, eikä peri tilasta vuokraa. Kaikki työ ja näyttelyjen valmistaminen on tehty ja tehdään vapaaehtoisvoimin.

Kokoelma on valtakunnallisestikin erittäin arvokas ja se sisältää tietokonelaitteita koko tietojenkäsittelyn kehityskaudelta Suomessa. Kokoelmassa on jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia yksilöitä. Mitään toista yhtä kattavaa kokoelmaa ei ole Suomessa. Mikäli näin arvokas kokoelma nyt menetetään, se menetetään lopullisesti. Mistään ei vastaavaa esineistöä enää saada talteen. Katso: www.tietokonemuseo.saunalahti.fi

Luonteeltaan Suomen Tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen kokoelma on erikoismuseoiden ryhmään kuuluva. Tällaisille museoille on ominaista, että ne säilyttävät ja asettavat näytteille yhden ammattiryhmän tai erikoisalan esineistöä. Suomen nykyinen hyvinvointi on paljolti rakennettu tietojenkäsittelyn avulla, ja siksi ei tämän hetken Suomessa liene juuri yhtään henkilöä, jonka jopa päivittäiseen elämään ei jollain tavalla liity tietokoneet ja tietojenkäsittely. Sen vuoksi on tärkeää tietää, miten atk:ta hoidettiin sen alkuaikoina Suomessa ja sen vuoksi kokoelma koskettaa lähes jokaista suomalaista eikä vain pientä ryhmää. Yhdistyksen käsityksen mukaan Atk-museon kokoelmalla on hyvin laaja intressipiiri ja siksi kokoelma on hyvin merkittävä ja arvokas.

Mainittakoon lisäksi, että hallitila Jyväskylän Seppälänkankaalla, jossa kokoelma sijaitsee oli aikaisemmin kaupungin omistuksessa. Kaupunki möi kiinteistön yksityiselle, mikä tietysti vaikutti heti vuokrahintaan. Kokoelmiin voi tutustua sopimuksen mukaan, tervetuloa!

Yhteystiedot: atkmuseo@tietokonemuseo.saunalahti.fi Puheenjohtaja Harri Grönberg puh 0500 773957

Professori Janne Vilkuna, Jyväskylän yliopisto janne.vilkuna@jyu.fi puh 050 5543569

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”