Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Mirkka Lappalaisen Susimessu vuoden historiateos

Suomalaisilla historiapäivillä Lahdessa nimettiin vuoden 2009 historiateokseksi filosofian tohtori Mirkka Lappalaisen Susimessu – 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa (Siltala). Teos on vauhdikkuudessaan ja selkeydessään arvokasta popularisointia ja osoittaa samalla tieteellistä asiainhallintaa. Laaja, eurooppalainen kehys on piirretty varmalla kädellä. Kuvatun aikakauden väkivaltaisuutta ei kirjassa hyssytellä, ja tekijä selviää liehuvin lipuin varhaisten lähteiden uskontoon, kuninkaan asemaan ja ulkosuhteisiin liittyvistä voimakkaista tendensseistä. Hän karistaa hartioiltaan myös historiankirjoituksen pitkät perimät, Ruotsin suurvaltahistorian ja suomalaisten kansallisen taakan.

Kovassa kilpailussa kunniamaininnat saivat professori Max Engmanin Pitkät jäähyväiset. Suomi Ruotsin ja Venäjän välissä vuoden 1809 jälkeen (WSOY), toimittaja Ilkka Malmbergin Napoleonin vika (Helsingin sanomat), professori Henrik Meinanderin Suomi 1944. Sota, yhteiskunta, tunnemaisema (Siltala) ja filosofian tohtori Mikko Ylikankaan Unileipää, Kuolonvettä, spiidiä. Huumeet Suomessa 1800-1950 (Atena).

Historian Ystäväin Liiton palkintolautakuntaan kuuluivat prof. Ohto Manninen (pj.) sekä lehtori Markku Liuskari ja fil.maist. Veikko Löyttyniemi.

Lue myös Agricolan arvostelujulkaisussa ilmestynyt Piia Einosen arvostelu Mirkka Lappalaisen teoksesta Susimessu

* Piia Einonen: Klaus Flemingin Suomi ja valtakunnallinen kriisi 1590-luvulla (Agricolan arvostelujulkaisu, 21.1. 2010)

* Kustantajan esittely kirjasta

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”