Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kaarle-herttua palaa Turun linnaan

Kuva

Ateneumin taidemuseon kokoelmaan kuuluva Edelfeltin historiamaalaus talletetaan Turkuun. Samalla palautetaan Turkuun myös toinen Ateneumin kokoelmaan kuuluva maalaus, E. J. Löfgrenin Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär.

Albert Edelfeltin vuonna 1878 maalaama teos Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista on ollut Turun linnan restauroinnista lähtien esillä linnan Kuninkaansalissa. Teoksessa Edelfelt kuvasi Nuijasodan aikaista tapahtumaa, jossa Kaarle-herttua perimätiedon mukaan herjasi Klaus Flemingin ruumista tarttumalla kuollutta parrasta. Tapahtuma on kuvattu Turun linnan Sturenkirkkoon.

Ateneumin taidemuseon 1960-luvulla Turkuun tallettama teos palautettiin Ateneumiin Helsinkiin keväällä 2010. Palauttamisen syynä olivat turvallisuuteen liittyvät tekijät. Samalla palautettiin myös toinen Ateneumin kokoelmaan kuuluva maalaus, E. J. Löfgrenin Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär. Molemmat teokset ovat olleet esillä Ateneumin kokoelmanäyttelyssä.

Turussa keskeisesti alueen historiaan liittyvää Edelfeltin teosta on toivottu takaisin Turun linnaan. Huhtikuussa 2010 Turun kaupunginhallitus teki aloitteen Turun museokeskukselle selvittää Edelfeltin teoksen palauttamista yhdessä Valtion taidemuseon kanssa.

Ateneumin taidemuseon sekä Valtion taidemuseon ja Turun museokeskuksen konservointiyksiköiden neuvottelujen ja selvitysten perusteella todettiin, että Edelfeltin maalauksen turvallisuus pystytään takaamaan parhaiten suojaamalla teos vitriinillä. Vitriini mahdollistaa taideteoksen vaatimat vakaat olosuhteet, joita on aikaisemmin ollut vaikea kontrolloida.
”Edelfeltin teos on suomalaisen historiamaalauksen merkkiteoksia, ja sen arvostus ja vakuutusarvo ovat nousseet huomattavasti siitä, kun se talletettiin Turun linnaan. Olosuhteiden korjaamisella huolehdimme siitä, että tämä taidehistoriallisesti ja kulttuurihistoriallisesti tärkeä maalaus säilyy myös jälkipolville”, sanoo Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.
Turun linnan turvallisuutta on parannettu myös teknisin ratkaisuin sekä lisäämällä henkilövalvontaa.

Kaarle-herttuan paluu Turkuun juhlistaa hienolla tavalla alkavaa kulttuuripääkaupunkivuotta. Arvoteoksen palauttamista Turun linnaan pidetään kulttuuripääkaupunkivuotta valmistelevassa Turku 2011 -säätiössä merkittävänä asiana. Turkulaisten mielestä arvoteos kuuluu Turun linnaan, johon Edelfeltin maalauksen kuviteltu tapahtuma sijoittuu.

”Kun kerran Kaarle-herttuakin palaa Turkuun, kannattaa jokaisen suomalaisen nyt seurata esimerkkiä ja tulla Suomen Turkuun”, sanoo Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón.

Sijoituspaikaksi valittiin linnan aulan ylätasanne. Turun linnaan saapuva vierailija näkee taulun linnan kierrosta aloittaessaan. Pian sen jälkeen kierros vie hänet Sturenkirkkoon, paikkaan, jota Edelfelt kuvasi maalauksessa.
KuvaToinen Turkuun palautettava teos: E. J. Löfgren, Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär, 1864

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”