Tapio Onnela
Viestit: 4751
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kansalliskirjaston Myyräpeli voitti Digital Heritage Award -palkintoäänestyksen

09.12.11 21:15


Suomen Kansalliskirjaston ja Microtaskin yhteistyöprojekti Digitalkoot eli Myyräpeli voitti kansainvälisen DISH 2011 -konferenssin yhteydessä järjestetyn Digital Heritage Award -palkintoäänestyksen.

Crowdsourcing -sarjassa finaaliin päässeiden viiden eri projektin välillä järjestettiin keskiviikkona 7.12. yleisöäänestys, jonka Digitalkoot voitti. Hollannin Rotterdamin World Trade Centerissä 6.-9. joulukuuta järjestetyssä Digital Strategies for Heritage 2011 -konferenssissa oli läsnä noin 500 osallistujaa eri puolilta maailmaa.

Helmikuussa 2011 Kansalliskirjasto käynnisti Digitalkoot, joiden avulla parannetaan Kansalliskirjaston digitaaliseen muotoon siirrettyä historiallista aineistoa. Digitalkoissa kuka tahansa voi hauskojen ja yhteisöllisten Myyräpelin avulla osallistua aineiston parantamiseen, mikä hyödyttää niin tutkijoita kuin historiasta kiinnostuneitakin.

- Verkossa olevia lehtisivuja on pari miljoonaa, ja aineistoa digitoidaan koko ajan lisää. Digitoitu teksti sisältää pari prosenttia virheitä ja puutteita. Esimerkiksi fraktuuratekstiä on vaikea lukea koneellisesti, siksi tarvitaan paljon tarkkoja silmäpareja, jotka käyvät tekstin läpi ja tarkistavat epäselvät sanat. Kun digitoitu teksti on virheetöntä, arkiston käyttäjät löytävät hakutoimintojen avulla enemmän relevantteja sisältöjä aineistosta. Erityisesti paikkojen ja henkilöiden nimet kannattaa varmistaa ihmistyön avulla, jotta aineisto on käyttökelpoisempaa, toteaa Kansalliskirjaston johtaja, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm.

Talkootyön organisoimiseksi Kansalliskirjasto avasi internetiin palvelun, jossa kuka tahansa kiinnostunut voi osallistua oikoluku- ja korjaustalkoisiin. Palvelussa on kaksi eri peliä: Myyräjahti, jossa pelaaja pyrkii löytämään virheellisiä sanoja, ja Myyräsilta, jossa pelaajan tehtävänä on kirjoittaa kuvaruudulle ilmestyvä sana oikein. Tällä hetkellä sivuilla on vieraillut jo yli 97 000 kävijää. Tämänhetkinen urakka koostuu Kansalliskirjaston kokoelmasta 1800-luvun lopun Aamulehtiä.

* Pelaa myyräpelejä ja osallistu talkoisiin


***
Lähteet:
* Kansalliskirjaston tiedote
* Digital Heritage Award -ehdokkaat perusteluineen

Agricolassa aiemmin:
* Digitoitujen lehtien luettavuutta parannetaan Kansalliskirjaston digitalkoilla

Myyräpelin ohje:

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”