Tapio Onnela
Viestit: 4861
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

HS: Venäjän historianopetuksen uudistamisesta ehdotus

28.08.13 16:14

Jussi Niemeläinen Venäjä yhtenäistää historiankirjojaan (HS, 28.8.2013)

Jussi Niemeläinen kirjoittaa Helsingin Sanomien artikkelissaan Venäjän historianopetuksen uudistamisesta. Vladimir Putin antoi helmikuussa määräyksen uudistaa venäläisten koulujen historian opetusta. Asiaa varten perustettu työryhmä on tehnyt ehdotuksen pohjaksi uusille historian oppikirjoille viidenneltä luokalta 11.luokalle.
Vuonna 2009 Kreml perusti komission historian väärentämistä vastaan, mutta se lakkautettiin viime vuonna. Tosin heinäkuussa uutistoimisto Ria Novosti kertoi puolustusministeriön hankkeesta perustaa yksikkö tarkkailemaan "yrityksiä väärentää historiaa". Uusi yksikkö seuraisi erityisesti toisen maailmansodan tutkimusta.
Historian väärentämisellä on nyky-Venäjällä yleensä tarkoitettu itäisen Keski-Euroopan maiden käsitystä, jonka mukaan toisessa maailmansodassa myös puna-armeija oli raaka miehittäjä natsi-Saksan ohella.
Erityistä painoa isänmaallisuuden kasvattamisessa pannaan sotamenestykselle. "Olisi suotavaa tähdentää vapautussotien yleistä sankaruutta, erityisesti isänmaallisissa sodissa 1812 ja 1941–1945. Pitää alleviivata kansan urotekoja esimerkkeinä korkeasta isänmaallisuudesta ja uhrautumisesta isänmaan nimissä."
Esitys on herättänyt keskustelua. Osa pelkää, että Kreml yrittää tehdä historiasta propagandaa Neuvostoliiton tapaan.
"Vallanpitäjät ovat ymmärtäneet, että lojaaleja kansalaisia pitää alkaa kasvattaa jo kouluiässä", professori Pavel Salin sanoi Ria Novostille.
Epäily kasvoi, kun Moskovan valtionyliopiston historiallisen tiedekunnan dekaaniSergei Karpov sanoi sanomalehti Vedomostille, että historiasta pitäisi kertoa niin, että se sopii Venäjän geopoliittisiin etuihin.
Ehdotuksessa ei Niemeläisen mukaan juuri Suomea mainita:
Suomi esiintyy esityksessä suorasti vain mainintana talvisodasta sekä epäsuorasti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen Etykin yhteydessä.
Aiheesta aiemmin Agricolassa:

* Venäjän historian opetus herättää keskustelua myös Venäjällä

* Putin: talvisota oli rajavirheen korjaus

* Historialla vahvistetaan isänmaallisuutta Venäjällä

* Miksi Putin vääristelee historiaa?

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”