SariHa
Viestit: 55
Liittynyt: 18.07.12 13:39

Euroopan rakennusperintöpäivät huipentuvat kymmeniin tuhansiin tapahtumiin tulevana viikonloppuna – Suomessa kymmeniä tapahtumia ympäri maan

04.09.13 12:54

Euroopan rakennusperintöpäiviä vietetään 7.-8.9.2013. Suomessa järjestetään viikonloppuna kymmeniä tapahtumia etelärannikolta Lappiin saakka.

Suomessa päivien teemaksi on valittu Eläköön rakennus!. Teema nostaa esille rakennusten uusiokäytön merkityksen: muutoksen myötä ilman käyttöä jäänyt kohde saa uuden elämän eikä rapistu. Viikonloppuna eri puolilla maata pääsee tutustumaan rakennuksiin, joilla on uusi käyttötarkoitus.

Tapahtumat järjestetään paikallisin voimin ja tapahtumiin on useimmiten vapaa pääsy. Lisätietoja saa www.rakennusperinto.fi -sivuston kalenterista.

Yhteensä Rakennusperintöpäivinä (European Heritage Days) järjestetään tuhansia tapahtumia yli 50 maassa, ja niihin osallistuu arviolta 20 miljoonaa ihmistä. Tarkoituksena on edistää rakennuskulttuurin ja kulttuuriperinnön tuntemusta ja arvostusta. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja komission aloitteesta.

Suomessa rakennusperintöpäiviä koordinoi ympäristöministeriön johtama ryhmä, jossa ovat mukana Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Tapahtumien ja ymmärryksen tueksi julkaisu
Rakennusperintöpäivien teemasta on julkaistu kaksikielinen Eläköön rakennus! Uusi käyttötarkoitus – uusi elämä -julkaisu. Siinä esitellään noin 60 erilaista tapaa ottaa uuteen käyttöön alkuperäisestä käytöstä poistunut rakennus tai rakennelma. Esimerkit innostavat tarkastelemaan lähiympäristöä uusin silmin sekä löytämään vanhoille rakennuksille, rakennuskokonaisuuksille ja rakennelmille uusia käyttötarkoituksia.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu jatkuu marraskuulle
Rakennusperintöpäivien lapsille ja nuorille järjestämä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu jatkuu 15. marraskuuta asti. Kilpailuun voi osallistua ideoimalla uusi käyttötarkoitus esimerkiksi tyhjillään, vajaakäytössä tai purku-uhan alla olevalle rakennukselle tai rakennelmalle.

Tapahtumat Suomessa
http://www.rakennusperinto.fi/tapahtuma ... apahtumat/

Julkaisu sähköisessä muodossa ja lisätietoja Euroopan rakennusperintöpäivistä
http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sis ... fi_FI/erp/
Rakennusperintöpäivien tapahtumajärjestäjät ja yhteistyötahot voivat tilata julkaisua maksutta Suomen Kotiseutuliitosta, erp@kotiseutuliitto.fi

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu
http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sis ... n_tekijat/

Rakennusperintöpäivien blogi
http://rakennusperinto.blogspot.fi/

Ymparisto.fi: Rakennusperintö ja kulttuuriympäristö
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=232&lan=fi

Council of Europe: European Heritage Days
http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/ehd/

Lisätietoja
Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 956 hanna.hamalainen @ymparisto.fi
Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto, puh. 045 1509 109 liisa.lohtander @kotiseutuliitto.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”