Kotiseutuliitto
Viestit: 35
Liittynyt: 25.09.13 15:04
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Yhteisöt esiin Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä vuonna 2016

22.10.15 14:47

Yhdistyksen kulttuuriympäristöpiknik, seurantalon tanssitapahtuma tai museon yhteisötoiminnan esittely ─ Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään ensi vuonna Suomessa otsikolla Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. 50 osallistujamaan European Heritage Days -ohjelman yhteinen teema on vuonna 2016 Heritage and Communities, joka painottaa yhteisöjen roolia kulttuuriperinnön hoidossa.

Teeman taustalla on Faron yleissopimus, joka korostaa yhteisöjen merkitystä oman kulttuuriperintönsä ja -ympäristönsä hoidossa. "Teeman valinnalla halutaan nostaa esille seuroja, yhdistyksiä, kaveriporukoita, perheitä ja muita yhteisöjä, jotka hoitavat ja vaalivat kulttuuriympäristöä monin tavoin", kertoo Jonina Vaahtolammi Suomen Kotiseutuliitosta.

Tapahtuman järjestäminen Euroopan kulttuuriympäristöpäiville on hyvä keino nostaa esiin oman ympäristön ja omien kulttuuriympäristötekojen merkitys sekä innostaa muita mukaan huolehtimaan yhteisestä kulttuuriympäristöstämme. Edellisvuosina yhdistykset, museot, koulut ja monet muut toimijat ovat järjestäneet päiville muun muassa avointen ovien päiviä, näyttelyitä, talkoita ja opastettuja kierroksia.

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. "Jokainen porukka ja ympäristö on tärkeä. Olisi hienoa nähdä päivien ohjelmassa myös kulttuuriluotsien opaskierros, kylätoimikunnan niittotalkoot tai lasten katuliitutuokio." Hanna Hämäläinen ympäristöministeriöstä ideoi.

Tapahtumia ympäri Suomen ja Euroopan

Kulttuuriympäristöpäivät on jokavuotinen Euroopan laajuinen tapahtuma, jolla edistetään kulttuuriperinnön tuntemusta ja arvostusta. Suomessa tapahtumat keskittyvät vuosittain syyskuun toiseen viikonloppuun, jolloin paikalliset toimijat toteuttavat avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia ja muita tapahtumia. Suomen tapahtumakalenterin lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä http://www.europeanheritagedays.com -sivustolla.

Facebook: http://www.facebook.com/EHDFinland
Twitter: @HeritageDaysFI
#kulttuuriympäristöpäivät

FAKTA:
Päivien pääviikonloppu Suomessa: 9.–11.9.2016
Päivien pääajankohta Euroopassa: syyskuu 2016
Päivien otsikko Suomessa: Porukan paikat, yhteiset ympäristöt
Päivien otsikko Euroopassa: Heritage and Communities
Suomen koordinaatio: Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry. ja ympäristöministeriö.

Lisätietoja:
koordinaattori Jonina Vaahtolammi, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 09 612 6320
suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.hamalainen@ymparisto.fi, puh. 0295 250 095
Kansainväliset asiat: järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, liisa.lohtander@kotiseutuliitto.fi, puh. 045 1509 109

http://www.rakennusperinto.fi/kulttuuriymparistopaivat
http://europeanheritagedays.com

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”