Tapio Onnela
Viestit: 4745
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Venäjän arkistolaitos kulttuuriministeriön alaisuudesta presidentin hallinnon alle

15.04.16 17:07


Yle kertoo sivuillaan, että Venäjän arkistolaitoksessa on tapahtunut iso hallinnollinen muutos kun aiemmin kulttuuriministeriön alaisuudessa ollut arkistolaitos siirtyy nyt presidentinhallinnon alaisuuteen. On vielä epäselvää voiko tämä johtaa arkistolaitoksen tiukempaan poliittiseen ohjaukseen vaiko ei.

Ylen uutisen mukaan esimerkiksi Memorial-järjestön tutkija, historioitsija Nikita Petrovin mukaan kehityssuunta voi olla hyväkin. Nyt palataan takaisin 1990—luvulla vallitsevaan tilanteeseen. Suomen arkistolaitoksen johtaja Jussi Nuorteva on samoilla linjoilla:
– On spekuloitu sillä, että valtio vaatisi tutkijoita työskentelemään sen näkemysten mukaan, mutta sellaista on vaikeaa tehdä tällaisella hallinnollisella toimella, Nuorteva sanoo.
Perinteisesti materiaalia säilytetään valtion arkistoissa Venäjällä paljon enemmän kuin Suomessa. Presidentti Putinin päätöksellä määrättyjen asiakirjojen säilytysaika lyhenee 75 vuodesta 50 vuoteen.
Uusi sääntö koskee yksittäisiin henkilöihin liittyviä asiakirjoja. Käytännössä tämä tarkoittanee esimerkiksi virkamiesten työsopimuksia.
– Tämä voi olla rationaalista, Suomessa säilytämme vain 15% kaikista asiakirjoista, pääjohtaja Nuorteva sanoo.
Venäjällä on myös paljon sellaista aineistoa johon tutkijat eivät pääse käsiksi:
Tutkijoiden työhön voi vaikuttaa myös sillä, mihin asiakirjoihin he pääsevät tutustumaan. Tämä huolestuttaa historioitsija Nikita Petrovia. Hyvin paljon materiaalia on nimittäin edelleen tutkijoiden ulottumattomissa.

– Materiaali Neuvostoliiton-ajan vainoista on edelleen meiltä piilossa, Petrov toteaa.
Pääsy arkistomateriaaliin on hyvin rajoitettua, ja tutkijoita estetään monin tavoin pääsemästä tutustumaan sellaiseenkin materiaaliin, jonka pitäisi olla saatavilla.
Venäjän arkistolaitoksen periaatteet poikkeavat hyvin paljon suomalaisista. Suomessa kaikki, jota ei ole erikseen julistettu salaiseksi on avointa. Venäjällä kaikki, jota ei ole erikseen julistettu avoimeksi on salaista.
* Venäjän arkistolaitos siirtyi Putinin alaisuuteen – osa tutkijoista epäilee salaisten kansioiden pysyvän kiinni (Yle, Kerstin Kronvall, 6.4.2016)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”