Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 15:09
Viesti: Kotisivu

Hämeenkosken rahalöydössä on yli 300 viikinkiaikaista hopeakolikkoa

11.05.16 14:52

Kuva
Kuva: Museovirasto
Museoviraston koekaivausryhmä on tehnyt tutkimuksia Hämeenkoskella sijaitsevalla pellolla, josta Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijät tekivät helatorstaina rahalöydön. Kenttätyöt tehtiin yhteistyössä löytäjien kanssa. Paikalta löydettiin kaikkiaan yli 300 hopearahaa. Viikinkiaikainen rahalöytö on viime vuosikymmenten suurin. Suurin osa rahoista on tyypillisiä 1000-luvun alun saksalaisia ja anglosaksisia kolikoita, mutta joukossa on myös ainakin yksi bysanttilainen raha ja sellaisen jäljitelmä. Löydetyt rahat ovat poikkeuksellisen hyväkuntoisia.

Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijät ry:n jäsenet kävivät läpi hämeenkoskelaista peltoa helatorstaina metallinilmaisimilla. He löysivät 46 hopearahaa ja ilmoittivat löydöstään Museovirastoon, jonka koekaivausryhmä tutki löytöpaikkaa 10.-11.5. Paikalta ei löytynyt rahojen lisäksi muita viitteitä viikinkiaikaisesta muinaisjäännöksestä. Kenttätutkimukset paikalla ovat tältä erää päättyneet ja maanomistaja pääsee jatkamaan toukotöitään pellolla entiseen tapaan.

Rahalöytö matkaa nyt Helsinkiin Museovirastoon tarkempiin tutkimuksiin ja tuloksista kerrotaan niiden valmistuttua.

Pyrkimyksenä on myös saada rahalöytö mahdollisimman pian yleisön nähtäväksi Hämeen linnaan ja Kansallismuseoon.

Kuva
Kuva: Museovirasto
Kuva
Kuva: Museovirasto

Lisätietoja kenttätutkimuksista antaa Museoviraston koekaivausryhmän tutkija Simo Vanhatalo, puh. 0295 33 6203, simo.vanhatalo@museovirasto.fi ja rahoista amanuenssi Frida Ehrnsten, puh. 0295 33 6398, frida.ehrnsten@kansallismuseo.fi.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”