Anna Veravainen
Viestit: 1
Liittynyt: 03.12.16 15:46

Viaporin telakka -näyttelyn valokuvat kertovat rikkaasta meriperinteestä

03.12.16 16:00

Viaporin telakka – silta tulevaisuuteen.
Jacopo Brancati, valokuvia.

Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Kotka
2.12.2016 – 12.3.2017

Viaporin telakan toiminta Suomenlinnassa Helsingin edustalla on jatkunut keskeytymättä lähes kolmensadan vuoden ajan. Missä kerran rakennettiin kaleereja ja saaristofregatteja, siellä tänään korjataan ja entistetään historiallisesti arvokkaita laivoja.

Toisen maailmansodan jälkeen rakennetuilla puisilla purjealuksilla rahdattiin hiekkaa, kiviä ja muuta tavaraa Helsingin jälleenrakentamiseen. Osa näistä puisista kaunottarista on säilynyt meidän päiviimme saakka, kiitos kahden sukupolven huolenpidon ja intohimon. Joka talvi Viaporin telakka tarjoaa suojan ja korjauspaikan näille laivavanhuksille. Telakalla rakennetaan tulevaisuutta menneisyyden perustalle – kulttuuriperintö pidetään elävänä tulevaisuutta varten. Viaporin telakka on Suomen historian aikana kertyneen rikkaan meriperinteen kohtaamispaikka.

Näyttelyn valokuvat ja sen ääni-installaatio johdattavat tutustumaan Viaporin telakan toimintaan yhden talven aikana. Telakka ei suinkaan vaivu talviuneen, vaan se täyttyy työn touhusta, kun laivoja korjataan ja valmistellaan seuraavaa purjehduskautta varten. Valokuvat kertovat intohimosta purjehdukseen, taidosta ja ystävyydestä, jotka pitävät yllä perinnettä. Näyttelyn historiallinen osio esittelee puisten purjealusten historiaa 1900-luvun alusta 1970-luvulle.

Näyttelyn on suunnitellut ranskalainen taiteilijaryhmä Infine Arts. Kaikki esillä olevat yli 60 valokuvaa ovat Jacopo Brancatin ottamia ja tekstit ovat Sonia Olcesen käsialaa. Ääni-installaatiosta vastaa Arja Kastinen, joka on myös säveltänyt ja esittänyt musiikin.

Jacopo Brancati on kuvannut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2006. Hänen suomalaisten luotsien työstä kertova valokuvanäyttelynsä Jäinen matka Suomeen oli esillä Merikeskus Vellamossa 2008-2009. Kuluneen kymmenen vuoden aikana hän on kirjoittanut useita artikkeleita suomalaisesta merellisestä kulttuuriperinnöstä italialaiseen Arte Navale ja ranskalaiseen Chasse-Marée -lehteen. Lisätietoa Infine Arts -nettisivulla

Näyttelyn on tuottanut ja Suomen merimuseolle lahjoittanut Viaporin Telakkayhdistys. Toteutuksen on mahdollistanut Robin Langenskiöldin taloudellinen tuki. Mukana projektissa ovat olleet myös Suomen merimuseo, European Maritime Heritage Association, ranskalainen aikakausilehti Chasse-Marée sekä Svenska litteratursällskapet i Finland rf.

Oheisohjelmaa:
Vellamon päivä 3.12.
Näyttelyn avautumisen kunniaksi Vellamo täyttyy la 3.12. jouluisella tunnelmalla musiikin ja työpajan merkeissä, joiden lisäksi tarjoamme maksuttoman esitelmätilaisuuden. Päivän ohjelma

Esitelmä 3.12.2016 klo 11.30.
FT Pirita Frigren: Kuin kalamiesten koirat? Merimiesten vaimojen elämää 1800-luvulla.
Pirita Frigren merimiesten vaimojen ja leskien elämästä 1800-luvun satamakaupunkien asukkaina perheen, työn ja toimeentulon näkökulmista. Esitelmätilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tietoherkku 1.2.2017 klo 17
Esko Päivinen: Österstjernan silloin ja nyt.

Esitelmä kertoo pakettijahti Österstjernanin vaiheista 1815–1849. Österstjernan purjehti vuosina 1815–1848 reitillä Loviisa–Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Vuonna 2005 vesille laskettu uusi Österstjärnan on historiallisen esikuvansa mukaan rakennettu perinnepurjelaiva. Esitelmän toinen osio kertookin Loviisaa kotisatamanaan pitävän aluksen purjehduksista vuosina 2007–2015. Talven 2016–2017 Östernstjärnan on Suomenlinnan telakalla.

Ohjelma täydentyy.


Lisätiedot ja mediakuvat näyttelystä:
Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, 0295 33 6494, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi

http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tied ... ticle=6284

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”