Riitta Oittinen
Viestit: 84
Liittynyt: 02.02.07 12:03

Atomium-rakennuksen kiistelty kopiosuoja

Kuva
© Sabam 2008-www.atomium.be (Riitta Oittinen)

ATOMIUM, VERKKOLÄSNÄOLO JA COPYRIGHT

Belgia juhlii vuonna 1958 Brysselissä pidetyn maailmannäyttelyn 50-vuotissyntymäpäivää näyttävästi. Yksi tärkeimpiä tapahtumia on Atomium-rakennuksen näyttely Expo 58. Between Utopia and Reality

Juhlavuoden markkinoinnissa on käytetty sosiaalista mediaa suorastaan ylenpalttisesti. Kotisivun ohella aiheesta tiedottaa virallinen blogi http://blog.atomium.be/. Se on puolestaan linkattu muun muassa Flickriin, Twitteriin ja YouTubeen. Lisäksi Atomiumilla on Facebookissa puolitoistatuhatta ystävää.

Juhlahypen ja innokkaan digikuvauksen myötä esille on tullut myös kritiikkiä Belgian copyright -lakia kohtaan, sillä Atomiumin kopiosuoja päättyy vasta vuonna 2075. Tämä merkitsee muun muassa sitä, että pelkkä Atomium-kuvan ei-kaupallinenkin, mutta julkinen esittäminen on periaatteessa maksullista. Näin silloinkin kuin kyse on tärähtäneen amatööriotoksen laittamisesta omille kotisivuille.

Maailmannäyttelyn 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi käyttömaksuista on PR-syistä luovuttu väliaikaisesti, tosin vasta julkisen keskustelun jälkeen. Silti myös ei-kaupallisessa mutta julkisessa yksityiskäytössä kuvia hyödyntävät joutuvat varustamaan otoksensa pitkällä merkinnällä "© Sabam 2008-www.atomium.be". Koko rakennuksen kuvaus ja dokumentointipolitiikka onkin aiheuttanut sekaannusta ja epävarmuutta, eikä vaadittua copyright-mainintaa löydy edes esimerkiksi kaikista niistä Flickriin laitetuista kuvista, jotka virallinen atomium-blogi on kuitenkin ottanut tavallaan siipiensä suojaan : http://www.flickr.com/photos/atomium58/

Atomium ei ole Belgian – eikä edes maailman – ainoa kopisuojattu rakennus. Kulttuurimaisemistakin on yritetty tehdä rahasampoja vaatimalla niille kopiosuojaa. Käytännössä kaikkien kuvaoikeuksien valvominen ja kontrollointi on kuitenkin hankalaa, muttei kaikilta osin mahdotonta. Näin jotkut yksityishenkilöt ovat internetissä kiertävien juttujen perusteella joutuneet karvaasti havaitsemaan.

Yksityiskohtia (mm. kukkakaalilla photoshopattu perhealbumikuva) Atomiumin copyright -kysymyksestä täältä

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”