SariHa
Viestit: 55
Liittynyt: 18.07.12 13:39

Vrouw Maria -tutkimushankkeen loppuraportti on ilmestynyt


Kuva: Rekonstruktio Vrouw Mariasta purjehtivana aluksena. Piirros: Mikko Vormala. Raportin kuvitusta.
Vuosina 2009–2012 toteutetun Vrouw Maria veden alla -hankkeen tavoitteena oli parantaa Saaristomerelle 1770-luvulla uponneen Vrouw Marian hylyn saavutettavuutta. Hanke osoitti, että uutta tietoa hylystä voidaan tuottaa myös ilman sen nostamista meren pohjasta. Tämä tieto konkretisoitui hankkeen aikana mm. 3D-virtuaalisimulaation, näyttelyn, julkaisun ja seminaarien muodossa. Nyt hankkeesta on ilmestynyt myös suomen- ja englanninkielinen loppuraportti, joka kuvaa sen vaiheita ja tuloksia.

Hankkeessa onnistuttiin löytämään ja kehittämään hyviä käytännön keinoja, joilla vedenalaisten kohteiden saavutettavuutta voidaan parantaa niitä nostamatta. Näitä menetelmiä voidaan soveltaa myös muihin vedenalaisiin kulttuuriperintökohteisiin.

Vrouw Maria -hylyn vedenalaisesta maisemasta ja äänimaisemasta luotiin yhteistyössä Aalto-yliopiston medialaboratorion kanssa interaktiivinen 3D-simulaatio, jonka avulla kaikki merihistoriasta kiinnostuneet pääsivät tutustumaan Vrouw Mariaan ”paikan päällä”, maisemassa, jota yksikään ihminen ei ole aikaisemmin nähnyt. Tämä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen simulaatio on ensi vuonna esillä eri näyttelyissä Saksassa ja Ranskassa. Suomen merimuseon pysyvän päänäyttelyn osaksi simulaatio tulee vuoden 2015 aikana.

Keskeinen osa hanketta oli Vrouw Marian hylyllä tehty vedenalainen arkeologinen tutkimus. Sen aikana hylkyä dokumentoitiin mittaamalla, valokuvaamalla ja videokuvaamalla. Lastitavaran tutkimuksia varten hylystä nostettiin yhteensä 38 esinettä, esimerkiksi pyöreitä lasilevyjä, hohkakiveä, tupakkapiippuja, lyijyluoti sekä näytteitä yhä edelleen uponneen aluksen ruumassa olevista pakkauslaatikoista ja tynnyreistä. Näitä esineitä esiteltiin myös Suomen merimuseon Mereen menetetyt, uudelleen löydetyt -näyttelyssä ja -julkaisussa.

Vrouw Marian tutkimusten jatkamisesta tai hylyn nostamisesta ei nykyisessä taloustilanteessa ole tehty suunnitelmia. Museovirasto on kuitenkin avoin erilaisille vaihtoehdoille ja uusille ajatuksille. Viraston ei tarvitse olla ainoa toimija hylyllä, mutta kaikkiin kenttätutkimuksiin tarvitaan sen myöntämä arkeologisten tutkimusten lupa. Hylyltä eri tutkimushankkeissa kerätyissä aineistossa riittää myös paljon analysoitavaa. Hankkeen loppuraportti kertoo esimerkkien avulla lisää mahdollisista tulevan tutkimuksen teemoista.

Hollantilainen kauppa-alus Vrouw Maria upposi vuonna 1771 Suomen rannikon edustalle ja se löydettiin 1999 Pro Vrouw Maria -yhdistyksen etsinnöissä. Hylky sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston Natura 2000 -rajoitusalueella, jossa on ympärivuotinen liikkumiskielto ja missä myös virkistyssukellukset on kielletty. Lisäksi hylkyä suojaa muinaismuistolain mukainen suoja-alue.

* Hankkeen loppuraportti suomeksi
* Hankkeen loppuraportti englanniksi
* Vrouw Maria veden alla -hanke (Museovirasto)

* Lisätietoja arkeologisista tutkimuksista: tutkija Riikka Alvik, puh. 040 128 6220, riikka.alvik@nba.fi
* Vrouw Maria veden alla -hankkeesta: intendentti Sallamaria Tikkanen, puh. 040 128 6312, sallamaria.tikkanen@nba.fi

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”