Tapio Onnela
Viestit: 4745
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

CIA helpotti pääsyä yli 25 vuotta vanhoihin asiakirjoihin

19.01.17 11:55

Kuva

Yhdysvalloissa asiakirjojen julkisuus koskee pääsääntöisesti yli 25 vuotta vanhoja asiakirjoja Freedom of Information Actin (FOIA) nojalla. Nyt CIA on helpottanut näihin asiakirjoihin pääsyä julkaisemalla CREST (CIA Records Search Tool) käyttöliittymän. Näin asiakirjoihin pääsee käsiksi netin kautta, kun aiemmin tarjolla oli vain 4 tietokonetta College Parkissa, Marylandissa.

Helsingin Sanomat uutisoi asiasta 18.1.2017:
Palvelu tuo kaikkien tutkittavaksi yli 11 miljoonaa sivua vähintään 25 vuotta vanhoja CIA-dokumentteja. Tietokannassa on asiakirjoja toisen maailmansodan lopulta 1990-luvun alkuun saakka. Osa asiakirjojen sisällöstä on kuitenkin yhä salaista, eli tekstiä on peitetty.

Miljoonien sivujen joukossa on ainakin satoja suoraan Suomea koskevia ja mahdollisesti jopa tuhansia Suomea sivuavia dokumentteja.

Voit tarkastella niistä muutamia tarkemmin tämän jutun lopusta.


Asiakirjat ovat pääosin raportteja, katsauksia, tutkimuksia, muistioita, sähkeitä ja lehtileikkeitä. Asiakirjojen salaustaso on alun perin vaihdellut julkisesta huippusalaiseen.
Myös Suomea sivuavat tai käsittelevät dokumentit ovat sisällöltään kirjavia. Joukossa on muun muassa vaalitulosten ennakointia sekä pohdintoja Suomen poliitikoista ja poliittisesta asemasta.

Asiakirjoista löytyy myös konkreettisia ja hyvin perinteisiä tiedustelutietoja, jotka sivuavat Suomea.

Kotisohvaltaan voi nyt käydä lukemassa vaikkapa alkuperäisiä kylmän sodan alkuvuosikymmenillä laadittuja salaisia raportteja Neuvostoliiton laivaston liikkeistä Suomenlahdella. Raportit ovat hyvin yksityiskohtaisia ja saatettu varustaa jopa piirroksella
Jarmo Huhtannen: Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja (HS, 18.1.2017).
Tämän samaisen Freedom of Information Act lain nojalla toimii myös esimerkiksi jo vuonna 1985 toimintansa aloittanut The National Security Archive, joka on laatinut asiakirjoista teemoittaisia kokonaisuuksia.

* CREST: 25-Year Program Archive

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”