Avatar
Agricola
Ylläpito
Viestit: 82
Liittynyt: 21.06.05 13:29

Ennen ja nyt - Historian tietosanomien ulkoasusta

07.01.09 11:02

Ohessa viime vuonna ilmestynyt uutinen Ennen ja nyt -lehden ulkoasussa tapahtuneista muutoksista.

Ennen ja nyt - Historian tietosanomat uudistuu

Agricola-historiaverkon kumppani Ennen ja nyt -verkkojulkaisu on uudistanut ulkonäköään. Samalla myös sisältö on hieman muuttunut. Julkaisun tavoitteet ovat kuitenkin yhä samat kuin perustamisvuonna 2001: hyvin toimitettujen tieteellisten tekstien julkaiseminen, tieteellinen keskustelu sekä tieteellisen historian julkisuuden ja popularisoinnin edistäminen.

Ennen ja nyt alkoi ilmestyä vuonna 2001. Aloitteen julkaisun luomiseksi teki Historiallinen Yhdistys ry. Helsingistä, ja mukaan julkaisun toimittamiseen lähtivät Turun Historiallinen Yhdistys, Suomen Historiallinen Seura sekä Agricola - Suomen historiaverkko. Ennen ja nyt oli kolmas suomalainen historia-alan tieteellinen julkaisu, joka ilmestyi ainoastaan verkossa. Aivan ensimmäinen historia-alan verkkojulkaisu aloitti toimintansa jo vuonna 1998 nimellä Agricolan tietosanomat, ja se toimi osana Agricola - historiaverkkoa. Ennen vuotta 2001 verkkoon ehti vielä toinenkin lehti: vuonna 2000 alkoi ilmestyä Mirator, joka keskittyy keskiaikaan ja aikakauden perintöön.

Kuten allaolevasta aivan ensimmäisen numeron kannen ja pääkirjoituksen kuvasta näkyy, Ennen ja nyt aloitti värikkäästi. Kannessa oli kolme ruskeanpunaista palkkia, joiden päällä koreili lehden nimi. Värejä ei toki kaihdettu myöskään itse artikkeleissa tai muissa kirjoituksissa. Alkuvaiheessa taittotyö jaettiin toimituskunnan aktiivijäsenten kesken. Lankoja käsissään piteli vielä tässä vaiheessa lehden ensimmäinen päätoimittaja eli historiaa ja elokuvaa tutkiva Jari Sedergren.

Kuva
Vasemmalla Ennen ja nyt -julkaisun ensimmäisen numeron etusivu. Oikealla saman numeron pääkirjoitus.

Vuoden 2004 lopulla vaihtui päätoimittaja ja samalla myös koko lehden ulkoasu. Uudeksi päätoimittajaksi tuli tutkija Anu Lahtinen, joka oli ollut mukana lehden teossa aivan alusta asti. Yhteisvoimin tehtävästä lehden taitosta luovuttiin ja uudistuneen taiton teki tutkija Akseli Salmi tavoitteenaan pelkistetty ulkoasu. Salmi lisäsi myös lehden kaikilla sivuilla näkyneen sinisen yläpalkin, jonka tarkoituksena oli selkeyttää ja yhtenäistää sivukokonaisuutta.

Kuva
Julkaisun numero 4/2004 etusivu.

Tänä vuonna lehti muuntautuu kolmanteen ulkoasuunsa. Taiton on tällä kertaa tehnyt yleisen historian opiskelija Antti-Jussi Nygård. Ulkoasu on muuttunut lehtimäisemmäksi ja värikkäämmäksi. Referee- ja katsausartikkelien sekä väitöskirjahaastattelujen ja kirja-arvosteluiden lisäksi julkaisu seuraa uutisia ja puheenvuoroja historiasta, Agricolan keskustelupalstaa sekä kotimaisten ja kansainvälisten historiablogien mielenkiintoisimpia kirjoituksia. Myös haku- ja selailuominaisuuksiin on panostettu entistä enemmän.

Kuva
Ennen ja nyt nyt. Vasemmalla lehden etusivu ja oikealla numeron 1/2008 sisällysluettelo.


Lehti löytyy osoitteesta http://www.ennenjanyt.net ja sen vanhoja numeroita entisessä ulkoasussaan voi selailla täältä löytyvän hakemiston kautta.

arohi
Viestit: 1
Liittynyt: 16.09.13 07:50

Re: Ennen ja nyt - Historian tietosanomien ulkoasusta

16.09.13 08:00

Tutkimuksessani esitän tulkintani Snellmanin kulttuurikäsityksestä, jota tarkastelen hänen historiakäsityksensä yhteydessä, sen kautta muotoutuvana kysymyksenä. Historiakäsitys merkitsee tutkimuksessani historianteorian lisäksi menneisyyden tulkintaa ja esittämistapaa, siis historiankirjoitusta koskevia kysymyksiä.

Palaa sivulle “Ennen&Nyt historian tietosanomat”