Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Liisa Seppänen: “Rakentaminen ja kaupunkikuvan muutokset keskiajan Turussa – Erityistarkastelussa Åbo Akademin päärakennuksen tontin arkeologinen aineisto”. Lectio praecursoria 1.12.2012

23.09.13 15:25

FM Liisa Seppäsen arkeologian alaan kuuluva väitöskirja “Rakentaminen ja kaupunkikuvan muutokset keskiajan Turussa – Erityistarkastelussa Åbo Akademin päärakennuksen tontin arkeologinen aineisto” tarkastettiin Turun yliopistossa 1.12.2012. Vastaväittäjänä toimi FT, vanhempi tutkija Andres Tvauri (Tarton yliopisto) ja kustoksena professori Jussi-Pekka Taavitsainen. Väitöskirja on luettavissa sähköisenä osoitteessa http://www.doria.fi/handle/10024/86116 .
(...)
Turun, Suomen vanhimman kaupungin, historia on kiinnostanut tutkijoita siis ainakin yli 300 vuoden ajan. Kukin tutkija ja tutkijasukupolvi on kertonut kaupungin historiasta omat tulkintansa, oman aikansa lähtökohdista, omasta näkökulmastaan ja niiden todisteiden pohjalta, jotka kullakin tutkijalla ovat tällöin olleet käytettävissään. Laatimani väitöstutkimus on minun lisäni tähän tutkimusten monipolviseen ketjuun. Työssäni olen tarkastellut Turun kaupunkia, sen rakentamista ja kaupunkikuvan muutoksia kaupungin kahden ensimmäisen vuosisadan ajalta – ajanjaksolta, joka alkaa kaupungin perustamisesta 1300-luvun alussa ja päättyy 1500-luvun alkupuolella, jolloin keskiaikainen kaupunkikuva muuttui merkittävästi uusien ideologioiden, tuhojen ja jälleenrakentamisen myötä.

Tutkimukseni lähtökohtana olivat vuonna 1998 suoritetut Åbo Akademin päärakennuksen tontin arkeologiset kaivaukset. Kaivausalue sijaitsi Hämeenkadun ja Uudenmaankadun kulmassa nykyisen Griippen rakennuksen paikalla.
(..)
Lektio luettavissa kokonaisuudessaan Enne ja nyt -verkkolehdestä.

Palaa sivulle “Ennen&Nyt historian tietosanomat”