Vieras

Agricolan eläimet?

12.11.05 20:03

Tietääkö kukaan oliko Agricolalla koiraa tai kissaa? terveisin agricolafriikki
PS. Olisin todella kiitollinen jos joku viitsisi vastata tähän kysymykseeni.

Anu Lahtinen
Viestit: 49
Liittynyt: 19.12.05 17:18
Paikkakunta: Helsinki - Turku

Agricolan eläimet

20.12.05 15:45

Heips,

Kysymys on ajankohtaisempi kuin moni voisi kuvitellakaan, waan kunpa tähän olisikin jokin helppo vastaus! Ehkä Pernajaan kaavaillut juhlavuosikaivaukset auttavat ratkaisemaan tämänkin arvoituksen. ;-)

Aikakauden eläimistöstä on valitettavan vähän tietoja. Itse olen törmännyt yleismainintoihin esim. "kahlekoirista, joita valitettavasti usein lyödään laimin", samoin kuin kahlekoirien (siis kai vahtikoirien) ketjuista tai vastaavista. Kissojen ja koirien luurankoja on ymmärtääkseni löytynyt (pitäisi ehkä haastaa luulöytöjä tutkinut Auli Tourunen vastaamaan tähän kysymykseen.) Kesyistä linnuista on myös jotain hajamainintoja, ja erityisesti hovipiireissä on ollut varaa kaikenlaisten eläinten hankkimiseen ja ylläpitoon.

Koulutettuna arvauksena veikkaisin, että Agricolan kotitaloudessa oli sekä kissa/kissoja että koira/koiria, mutta enemmänkin hyötyeläiminä kuin henkilökohtaisina lemmikkeinä. Mutta tämä on niinsanottu koulutettu arvaus.

Yst.terv.

Anu Lahtinen, 1500-luvun tutkija
Viimeksi muokannut Anu Lahtinen, 05.01.06 16:36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Anu Lahtinen
Viestit: 49
Liittynyt: 19.12.05 17:18
Paikkakunta: Helsinki - Turku

Agricolan eläimet

20.12.05 16:38

Jatkoa edelliseen:

Konsultoin tuossa välillä Turun yliopiston Agricolan juhlavuosityöryhmän (2007) väkeä ja työryhmän pj, suomen kielen professori Kaisa Häkkinen tiesi kertoa, että "katti" (kissa) on ensimmäinen suomenkielinen sana, jonka Agricola todistettavasti on kirjoittanut. Se löytyy tekstin selityksenä käsin kirjoitettuna erään Agricolan omistaman teoksen marginaalista.

Ties vaikka muutakin tässä vielä ilmenisi.

Yst.terv.
Anu Lahtinen

aultou
Viestit: 1
Liittynyt: 05.01.06 12:34

kissat ja koirat

05.01.06 12:49

Pernajassa on jo kaivettu aikaisempina vuosina ja luuaineistoa analysoi allekirjoittanut. Pernajan pappilan kaivauksissa ei löytynyt yhtään kissan tai koiran luuta, mutta ne ovatkin harvinaisuuksia, sillä arkeologisten asuinpaikkakohteiden luut koostuvat lähinnä ruokajätteistä.

Tuohon maailmanaikaan kissoja ja koiria oli melko varmasti jokaisessa hiemankin suuremmassa taloudessa. Lemmikkinä kissaa ei välttämättä pidetty. Hiiri- ja rottakannan kurissapito oli kissojen työtä, mutta niitä käytettiin myös turkiseläiminä. Uskaltaisinpa arvata, että Agricolalla saattoi ennemminkin olla kissaturkiksesta tehty hartialämmitin kuin elävä kissa sylissä.

Lemmikkikoiria saattoi jo olla paremmissa piireissä, mutta koiratkin toimivat lähinnä työkoirina sekä myös turkiseläiminä. Onpa jopa viitteitä siitä, että koiria on saatettu syödä. Epäilemättä molemmat lajit kuuluivat Agricolan kokemuspiiriin, mutta minkäänlaista lemmikinomaista suhdetta ei välttämättä muodostunut.

Auli Tourunen, Turun yliopiston arkeologian laitos

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”