Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Preussin Hakaristit?

Kemppisen hakaristiä käsitelleen blogitekstin innoittamana kokelin 'hakaristi'-hakua Historialliseen sanomalehtikirjastoon. Yllätyksekseni...

Uusi Suometar 28.10.1900: "...Imperialistit Englannissa ja Amerikassa, nationalistit Ranskassa, hakaristit Preussissa ovat tämän kulttuurimaailman suunnan kantajoukkoina. Aseiden rämisyttäminen ulkomaisia vihollisia vastaan ja ihmiskunnan vierasheimoisten edustajain väkivaltainen tallaaminen kotona - tämä on kaikkein maiden ja kansojen aggressiivisten nationalistien valtiollinen ohjelma..."

Hämeen sanomat 17.7.1901 otsikolla Puolalaiset ja preussilaiset: "Ja kuin taikavoiman avulla syntyi siellä eräs yhdistys saksalaisuuden puolustamiseksi maan itäisissä osissa. Tämä yhdistys sai nimekseen "Hakaristit", kolmen perustajansa: Haasemannin, Kenemannin ja Tiedemannin mukaan. Sen ohjelma oli lyhyesti sanottuna: Pois puolalaiset!" ... "Hakaristit huutavat: Pois Puolalaiset! - Kolmen miljoonan lähettämistä Itä-Afrikaan tai kunniallisten kansalaisten tappamista, sitä tuskin voinee ajatella meidän päivinämme, sanoo tekijä kirjoituksensa lopussa."

Englanninkielisen Wikipedian perusteella puhe oli yhdistyksestä Deutscher Ostmarkenverein, jota kutsuttiin myös nimellä Hakata tai H-K-T . Mistä suomalaisiin sanomalehtiin saatiin termi hakaristit, joka sai aikaan järkyttävän ennustavan tekstin? Internet-hauilla en yhteyttä löytänyt ja perustietoni aiheesta ovat olemattomat.

Tiedustellen,
Kaisa Kyläkoski

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Preussin Hakaristit?

Hakarististä ei ole kyse, vaan hakatististä. Suomeksi lähes tuntematon nimitys nykyään. Hakutulos johtuu Hist Sanomalehtikirjaston ns. sumean haun periaatteesta, eli yksinkertaistaen kaikki hakuktermiä lähelle muistuttavat tulokset annetaan. Lisäksi tietokannan käyttämä tekstintunnistus ei toimi lähellekään oikein vanhojen painokirjasinten osalta.

Saksaksi Ostmarkenvereinia kutsuttiin nimellä Die Hakatisten. Jos katselet Hist Sanomalehtikirjastoa tarkemmin ja avaat itse skannatun lehden sivun, erotat selvästi, että kirjain on t eikä r.

Tietokannan haku antaa hakaristejä myös ilmoituksesta Uuden Suomettaren numerossa 30.8.1899 etusivulla olevasta myynti-ilmoituksesta:

"Rautaisia Hautaristejä
noin 50 eri mallia valmistaa
Veljekset Friis´ein konepaja Kalajoella
Hintaluetteloja ilmaiseksi pyydettäessä. Asiamiehiä halutaan"

Tässä sumean haun logiikkaa.

Saman lehden numerossa 13.4.1897 muuten hakaristi kuvataan muinaisista symboleista kertovassa artikkelissa: "Auringon eduskuvia oli myös vene, hakaristi, muutamat kasvit y.m. sekä etupäässä 'rengaspyörä' eli ympyrä, jonka neljä toisiaan vastaan kohtisuoraa kehranwartta jakoi neljään osaan".

Hakaristi-sanan etymologia lienee tätäkin vanhempi. Adolf Hitler suunnitteli NSDAP:n hakaristitunnuksen. Hakaristi on tunnettu Suomessa iät ja ajat, mm. suomalaisissa koriste-esineissä tai ryijyissä käytetty. Luultavasti sitä on jo vuosisatoja kutsuttu hakaristiksi. "Svastika" tulee sanskritin kielestä. Se on myös buddhalaisuudessa paljon käytetty symboli.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Preussin Hakaristit?

Kiitos. Olen fraktuuran lukemista harjoitellut jo vuosia ja silti näitä fiboja huolettomuudellani tulee. Psykologisesti kyllä ymmärrettävissä, että OCR-tuloksen perusteella luin sanan hakaristeinä, joita tekstissä ei ollut ollenkaan.

Terveisin,
Kaisa Kyläkoski

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”