Eki

Vesitason pakkolasku Lauttasaaren rannassa 10.7.1941

Kirjoittelen puhtaaksi erään veteraanin muistelua. Hän kertoo mm nähneensä saksalaisin tunnuksin varustetun vesitason tehneen pakkolaskun Lauttasaaren rannassa jatkosodan alussa.


Oletan kyseessä olevan kuvissa 25270, 25271, 25272 ja 25273 näkyvän koneen, tyypiltään Heinkel He-59, tunnus PY+NF.

Tässä linkki yhteen noista SA-kuvista

http://sa-kuva.fi/neo?tem=webneo_image_ ... 3&archive=

Helsingin Ilmasuojelukeskuksen Lauttasaaren lohkon sotapäiväkirjasta löytyy ruotsiksi kirjoitettu kuvaus tapahtumasta, linkki

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4597083

Kyseinen spk:n kohta suomennettuna:
- "Kaksitasoinen kellukkeilla varustettu lehtokone lensi matalla Lauttasaaren Casinolahden yli lentosuunnassa V-E (länsi-itä?). Kuului voimakasta ja herkemätöntä (katkeamatonta tms) pikatykkien tulitusta. Hälytystä ei suoritettu. Siltavahti ilmoitti puhelimitse, että saksalaisin tunnuksin varustettu lentokone oli tehnyt pakkolaskun Lauttasaaren sillan sisäpuolelle (pohjoispuolelle) Lauttasaaren melojien paviljongin edustalle. Lähetettiin partio. Myöhemmin on vahvistettu, että saksalainen lenntokone jossa oli saksalainen miehistö oli lentyänyt Lauttasaaren yli matkalla Itämerenkadulla sijaitsevalle Kellosaaren merilentoasemalle, jolloin Hietalahdessa olleet saksalaiset alukset olivat tulittaneet sitä. Osuma oikeanpuoliseen yläsiipeen havaittiin. Kone laskeutui Lauttasaaren sillan pohjoispuolelle ja kiinnittyi poijuun. Osa miehistöstä haettiin maihin soutuveneellä ja yksi heistä (sähköttäjä?) oli haavoittunut jalkaan. Kello 14.50 sotilasmoottorivene hinasi koneen Kellosaaren lentosatamaan. Tiedot on saatu hinausta suorittaneessa moottoriveneessä olleelta vääpeli Ekbergiltä. Kumpikaan Lauttasaaressa tai Alkon katolla olleista it-pattereista ei ollut avannut tulta. Raportit laadittiin ilmasuojeluskeskukselle ja Helsingin Suojeluskuntapiirille."

KYSYN: Mikä on tapahtuman tausta? Löytyykö aiheesta muita alkuperäisdokumentteja kuin em SA-kuvat ja sotapäiväkirjan merkintä?

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”