Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Espanjan sisällissota ja suomalaiset osakkeet?

Kirjassa Miller, Michael B. Shanghai on the Métro: Spies, Intrigue, and the French Between the Wars. Berkeley: University of California Press, 1994 sanahaku Finnish tarttui lauseisiin
Certainly the civil war in Spain was like a bad winter in Russia. The Spanish themselves played into the hands of the traffickers, especially the republic, which was desperate for arms and naive in its business dealings. In one instance the Madrid government paid eight million crowns for Finnish stocks that were totally obsolete. The head of the Finnish volunteer units was heard to remark, "We would have paid someone to take them off our hands."
Olen liian laiska hakeakseni lisätietoa, osaako joku taustoittaa?

geekoo
Viestit: 20
Liittynyt: 28.03.11 16:48
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Espanjan sisällissota ja suomalaiset osakkeet?

Kysymyksessä on tässä "stock"-sanan merkityksestä "varastoa", ei "osakkeita". Eli trokarit saivat myytyä espanjalaisille täysin vanhentunutta suomalaista asekalustoa.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Espanjan sisällissota ja suomalaiset osakkeet?

Olen jonkin verran lukenut Espanjan sisällissodasta, mutta en ole aiheen asiantuntija.
Silti pari kommenttia.

""The head of the Finnish volunteer units was heard to remark, ""We would have paid someone to take them off our hands.""

Molemmilla puolilla oli suomalaisia vapaaehtoisia. Tasavaltalaisten puolella oli enemmän ja heissä oli sekä NL:sta tulleita että Suomesta lähteneitä.
Francon joukoissa taisi olla vain toistakymmentä suomalaista.

Tietääkseni ei ollut omaa suomalaista yksikköä, saati useaa, kummallakaan puolella. Vielä oudompaa olisi ollut, aseiden ( tai osakkeiden) myynti heidän toimestaan. Mistä he olisivat niitä saaneet?

Minulla on kyllä muistikuva, että jotain vanhaa tykkikalustoa olisi vähäinen määrä kulkeutunut Espanjaan asti, mutta asialla olivat silloin Puolustusministeriö ja asekauppiaat.

Käsittääkseni Suomen asemyynti 30-luvulla supistui kirjavien jäännöserien myyntiin lähinnä Baltian maihin. Tietysti ne ovat sieltä voineet jatkaa matkaansa.

Klausqvist
Viestit: 1
Liittynyt: 24.06.13 22:47
Paikkakunta: Helsinki

Re: Espanjan sisällissota ja suomalaiset osakkeet?

Asia liittyy ilmeisesti saksalaisten liikemiesten suorittamiin asekauppoihin Espanjaan. Aseita toimitettiin Espanjaan usein Ruotsista käsin ja ainakin yksi laivalasti lähti myös Suomesta. Asialla olivat Suomessa nimeltä hyvin tunnettu Josef Veltjens (jonka muu toiminta on jäänyt valitettavasti tutkimatta) ja hänen yhtiökumppaninsa Willi Daugs sekä Otto Ehrich (joiden toimintaa ei ole tutkittu nimeksikään). Kaksi viimeksi mainittua herraa asuivat sittemmin Suomessa sodan loppuun asti ja heidän talonsa löytyvät edelleen Kulosaaresta. Kuvaus tästä nimenomaisesta asekaupasta, jossa Veltjens toimitti tasavaltalaisille laivalastillisen tiiliä aseiden sijasta, on löydettävissä eri lähteistä mutta yksi hyvä lähde on ruotsalaisen Mats Wernerin blogikirjoitus: http://matswerner.blogg.se/category/allegroaffaren.html (osat 1-10). Wernerin isä sattui olemaan Allegro laivalla työskennelleiden merimiesten etuja ajanut juristi ja hän oli säästänyt joitakin asiaan liittyviä papereita vaikka muu arkistonsa poltettiin.

On olemassa joitakin hajanaisia viitteitä, että Tukholmassa lastattu ja tarkastettu MS. Allegro olisi purjehdittu ensin H:gin länsipuolelle, jossa aselasti olisi salaa vaihdettu tiililaatikoihin ja matkaa jatkettu vasta sitten kohti Saksaa. Saksassa merimiehille ilmoitettiin, että laivan kohteena on Espanja ja miehille luvattiin merkittävä korvaus varsin riskaabelista matkasta. Korvausta ei kuitenkaan maksettu, josta Ruotsissa nostettiin oikeusjuttu, joka tunnettiin nimellä Allegroaffär.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”