Asia liittyy ilmeisesti saksalaisten liikemiesten suorittamiin asekauppoihin Espanjaan. Aseita toimitettiin Espanjaan usein Ruotsista käsin ja ainakin yksi laivalasti lähti myös Suomesta. Asialla olivat Suomessa nimeltä hyvin tunnettu Josef Veltjens (jonka muu toiminta on jäänyt valitettavasti tutkimatta) ja hänen yhtiökumppaninsa Willi Daugs sekä Otto Ehrich (joiden toimintaa ei ole tutkittu nimeksikään). Kaksi viimeksi mainittua herraa asuivat sittemmin Suomessa sodan loppuun asti ja heidän talonsa löytyvät edelleen Kulosaaresta. Kuvaus tästä nimenomaisesta asekaupasta, jossa Veltjens toimitti tasavaltalaisille laivalastillisen tiiliä aseiden sijasta, on löydettävissä eri lähteistä mutta yksi hyvä lähde on ruotsalaisen Mats Wernerin blogikirjoitus:
http://matswerner.blogg.se/category/allegroaffaren.html (osat 1-10). Wernerin isä sattui olemaan Allegro laivalla työskennelleiden merimiesten etuja ajanut juristi ja hän oli säästänyt joitakin asiaan liittyviä papereita vaikka muu arkistonsa poltettiin.
On olemassa joitakin hajanaisia viitteitä, että Tukholmassa lastattu ja tarkastettu MS. Allegro olisi purjehdittu ensin H:gin länsipuolelle, jossa aselasti olisi salaa vaihdettu tiililaatikoihin ja matkaa jatkettu vasta sitten kohti Saksaa. Saksassa merimiehille ilmoitettiin, että laivan kohteena on Espanja ja miehille luvattiin merkittävä korvaus varsin riskaabelista matkasta. Korvausta ei kuitenkaan maksettu, josta Ruotsissa nostettiin oikeusjuttu, joka tunnettiin nimellä Allegroaffär.