Jopotzuki
Viestit: 1
Liittynyt: 07.05.14 23:36

Musketöörin varusteet

Hei!

Milloinka musketöörit rupesivat käyttämään tuota varustetta, josta roikkuu ruutipulloja? Varusteen englanninkielinen nimi on bandolier. Varhaisimpia on kai löytynyt 1600 luvulta, mutta onko niitä käytetty aiemmin? Muskettejahan on ollut jo paljon aikaisemmin käytössä. Olisiko niitä voinut olla käytössä Italian sodissa 1494–1559? Mitenkä musketöörit varustautuivat ennen bandolierin käyttöönottoa? Kantoivat ruutia pussissa, taskuissa?

http://vive.moy.su/uniforma/Rousselot/L ... _Ans/4.jpg

Kari Hintsala
Viestit: 68
Liittynyt: 18.01.06 15:51
Paikkakunta: Turku
Viesti: Kotisivu

Re: Musketöörin varusteet

Ymmärtääkseni nämä kertalaukausputelit tulivat käyttöön aikaisintaan 1500-luvun lopulla eli Italian sodissa musketöörit kantoivat ruutinsa (usein kolmiomaisissa) pulloissa. Tosin niissä kai saattoi olla annostelija jolla sai sopivan annoksen kerrallaan.

ile
Viestit: 93
Liittynyt: 23.09.06 17:40

Re: Musketöörin varusteet

Hei,

Olen muistaakseni nähnyt aikalaiskuvia jo 1500-luvun alkupuolelta, jossa musketöörit (tai arkebuusimiehet, miten nyt asetta kulloinkin kutsuttiin) on esitetty mainitunlaisen ruutipussivyön kanssa. Kuitenkin varhaisin ajoitettu kuva, jonka löysin tähän hätään netistä, on vuodelta 1540.

Kuva: Museum Boijmans Van Beuningen

Netti on täynnään Italian sotien pukuharrastajien ja figupelaajien enallistamiskuvia ja -figuja, joilla näkyy vastaavia varusteita jo aivan 1500-luvun alussa. Uskallan olettaa, että harrastajat ja valmistajat ovat ns. hard-core harrastajia, jotka ova tehneet taustatyönsä kunnolla, pohjaten aikalaispiirustuksiin, maalauksiin ja kirjallisiin lähteisiin.

Esimerkiksi Osprey-kustantamon Italian sotiin liittyvissä teoksissa on runsaasti tarkkaan ajoitettavissa olevaa aikalaiskuvitusta, jonka perusteella näkyy, koska viimeistään em. musketöörin ruutipussivyöt olivat käytössä. Harmi kyllä, käsilläni ei tällä hetkellä ole yhtään sotahistorian kuvitettua opusta. Ehkä palaan tähän, jos löydän varhaisempia aikalaislähteitä.

Ilkka Leskelä

Kari Hintsala
Viestit: 68
Liittynyt: 18.01.06 15:51
Paikkakunta: Turku
Viesti: Kotisivu

Re: Musketöörin varusteet

Ilkan kommentin innoittamana plarasin omat Ospreyni läpi ja tosiaan vanhimmat bandolierit ennallistuksissa olivat 1540-luvulta. Mutta mistä löytyisi vanhin aikalaiskuva? Melchior Feselenin vuonna 1533 maalaamassa Alesian piirityksessä on selvästi ainakin yksi bandolieri, mutta useimmilla musketööreillä näyttää olevan vain ruutipullo.

1500-luvun toiselle neljännekselle ajoittuvia kuvia ruutipulloista näyttäisi löytyvän myös täältä.

J.R. Halen kirja Artists and Warfare in the Renaissance käsittelee aikakautta 1450-1550 ja sisältää runsaasti kuvitusta, mutta vain yhden ainoan kuvan, tuon mainitun Feselenin, jossa bandolieri esiintyy. Toisaalta lähes kaikki taistelukohtaukset kuvaavat "pääaselajia" eli jalkaväen keihäsmiehiä.

Oliko bandolierejä jo 1500-luvun ensimmäisellä neljänneksellä jolloin Italian sotien tärkeimmät taistelut käytiin? Sotien jälkimmäisellä kaudella niitä todistetusti oli, ainakin jonkin verran, ja yleistyivät vuosisadan loppuun mennenssä niin että olivat 1600-luvun alkupuolella musketöörin vakiovaruste.

ile
Viestit: 93
Liittynyt: 23.09.06 17:40

Re: Musketöörin varusteet

Kari Hintsala kirjoitti:Melchior Feselenin vuonna 1533 maalaamassa Alesian piirityksessä on selvästi ainakin yksi bandolieri, mutta useimmilla musketööreillä näyttää olevan vain ruutipullo.
Kiitos tämän kuvan linkittämisestä! Itse laskin ainakin neljä bandolieriä, eli näitä olisi yli kolmanneksella kuvassa selvästi näkyvistä 11:sta musketööristä, joista yksi on kaatunut.

Sinänsä pidän mielenkiintoisena, että ilmeisen kätevää valmiiksi annosteltujen ruutiannosten kantolaitetta ei näy joka ukolla heti, kun se oli keksitty. Jos ensimmäiset olivat käytössä 1530-luvulla, ja vasta n. vuonna 1600 kaikilla oli tällaiset, muutokseen on mennyt useampi sukupolvi, käsittämättömän pitkä aika.

Onko kyse maalareiden kiinnostuksen puutteesta, musketöörien traditioiden hitaasta muutoksesta, vai siitä, ettei valmiiksi annosteltu ruuti ehkä sittenkään ollut erityisen mullistava juttu, ja että käsin annostelu ei ollut erityisesti hitaampaa ja tuotti ehkä pitkään paremman tuloksen?

Monimutkainen yksityiskohta, ja siksi niin kiinnostava.

Ilkka Leskelä

Klaus Lindgren
Viestit: 1160
Liittynyt: 30.11.05 13:31

Re: Musketöörin varusteet

Asioihin ollenkaan perehtymättömänä kysäisen, että onko tämä sitten se ruutisarvi, josta olen nähnyt joissain kirjoissa puhuttavan?

Kari Hintsala
Viestit: 68
Liittynyt: 18.01.06 15:51
Paikkakunta: Turku
Viesti: Kotisivu

Re: Musketöörin varusteet

Ruutisarvi on Feselenin maalauksessa mm. etualan vihreäpaitaisella ja sinihousuisella miehellä, joka on kaatamassa sarvesta ruutia aseensa piippuun. Musketöörien ruutiputkiloita ei oikein voi sanoa sarviksi.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”