yucca
Viestit: 113
Liittynyt: 01.12.12 19:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Miten Hitler nousi pääministeristä diktaattoriksi?

17.09.18 10:07

Kuvauksissa Hitlerin valtaannoususta sivuutetaan yleensä oikeastaan kokonaan se, miten hän vajaassa vuodessa nousi pääministerin asemasta diktaattoriksi. Titteli "Reichskanzler" (valtakunnankansleri) säilyi samana, mutta sen sisältö muuttui täysin: aluksi se tarkoitti hallituksen puheenjohtajaa (siis pääministeriä), mutta sitten yksinvaltiasta (joka ei enää edes pitänyt hallituksen kokouksia).

Ajattelin, että nuoruudessani lukemani William L. Shirerin järkälemäinen ”Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho” selvittäisi asian, mutta nyt kun aloin lukea sitä uudestaan, totesin senkin ohittavan asian. Se kyllä kertoo hallituksen saamista lähes rajattomista valtuuksista, mutta hallituksessahan oli Hitlerin puolueella vain vähemmistö. Se mainitsee, että hallituksen saamissa valtuuksissa mainittiin, että valtakunnankansleri valmistelee lait hallituksen käsittelyyn, mikä toki oli poikkeuksellista, mutta eihän se vielä merkinnyt yksinvaltaa.

Miten siis Hitler nousi yksinvaltiaaksi vuonna 1933?

Sasropakis
Viestit: 19
Liittynyt: 14.02.16 19:52

Re: Miten Hitler nousi pääministeristä diktaattoriksi?

17.09.18 17:37

Aihetta on kyllä käsitelty lukuisissa kirjoissa., esim. Ian Kershawin Hitler-elämäkerrassa luvuissa "Kanslerista diktaattoriksi" ja "Rajattoman vallan varmistaminen". Tiivistettynä kehityskulku meni suurin piirtein siten, että Hitlerin tultua nimitetyksi tammikuussa 1933 valtakunnankansleriksi hänellä tosiaan oli hallituksessa vain vähemmistö. Helmikuussa tapahtunut valtiopäivätalon tuhopoltto ja sen taustalla väitetysti ollut kommunistien salaliitto antoivat kuitenkin syyn valtalain säätämiseen maaliskuussa, jolloin lainsäädäntövalta siirtyi valtiopäiviltä hallitukselle. Kevään aikana kommunistinen ja sosiaalidemokraattinen puolue kiellettiin ja muut puolueet lakkauttivat itsensä, joten jäljelle jäi vain natsipuolue, joka alkoi toteuttaa yhdenmukaistamisen politiikkaa (Gleichschaltung) yhteiskunnan muokkaamiseksi natsien ideologian mukaiseksi. Myös osavaltioiden itsenäisyys ja ammattiliitot lakkautettiin. Pitkien puukkojen yössä kesällä 1934 Hitler hankkiutui eroon puolueensa oppositiosta (etenkin SA) sekä muista vastustajistaan, ja murhat laillistettiin jälkikäteen. SA:n vallan rajoittaminen takasi myös armeijan tuen. Tässä vaiheessa Hitlerin täydellisen vallan esteenä olivat enää armeija sekä iäkäs presidentti Hindenburg, joka olisi periaatteessa voinut erottaa valtakunnankanslerin ja armeijan ylipäällikkönä julistaa esim. sotilashallinnon. Hindenburg kuoli elokuussa 1934, minkä jälkeen Hitler laaditutti lain, jonka seuraksena presidentin virka yhdistettiin valtakunnankanslerin virkaan nimikkeellä Führer und Reichskanzler, ja tämä vahvistettiin vielä kansanäänestyksellä. Käytännössä Hitleristä oli siten tullut diktaattori ja hänen natsipuolue oli ainoa sallittu puolue, mutta teoriassa Weimarin tasavallan perustuslaki pysyi yhä voimassa ja valtalaki, joka oli säädetty neljän vuoden määräajaksi, uusittiin vuosina 1937 ja 1941. Tosin käytännössä asialla ei enää ollut merkitystä, sillä Hitlerin valta oli rajaton, ja 1942 säädettiin lisäksi laki, jonka mukaan hänellä oli valta päättää jokaisen saksalaisen elämästä ja kuolemasta. Kehityskulku valtakunnankanslerista diktaattorin asemaan tapahtui siis vaiheittain vuosina 1933-34, mutta keskeisinä kohtina voidaan pitää valtalain säätämistä sekä Hindenburgin kuolemaa, minkä jälkeen Hitlerin asema diktaattorina oli varmistettu.

yucca
Viestit: 113
Liittynyt: 01.12.12 19:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Miten Hitler nousi pääministeristä diktaattoriksi?

22.09.18 18:36

Sasropakis kirjoitti:
17.09.18 17:37
Kevään aikana kommunistinen ja sosiaalidemokraattinen puolue kiellettiin ja muut puolueet lakkauttivat itsensä
Ei nyt ihan kevään aikana, mutta vuoden 1933 aikana. Kysymykseni oli, miten tämä onnistui. Valtalaki selittää sen, että valtakunnanhallitus saattoi mm. lakkauttaa puolueita, mutta mikä selittää sen, että hallituksessa vähemmistönä olleet natsit onnistuivat tässä? Vuoden 1934 tapahtumat ja myöhemmät ovat jo muuta.

Erityisesti: miksi Saksalaiskansallinen kansanpuolue (Deutschnationale Volkspartei), jolla oli enemmistö lähes rajattomat valtuudet saaneessa hallituksessa, alistui siihen, että sen toimistot suljettiin ja sen ministerit painostettiin eroamaan kesällä 1933?

Sasropakis
Viestit: 19
Liittynyt: 14.02.16 19:52

Re: Miten Hitler nousi pääministeristä diktaattoriksi?

22.09.18 20:55

Kershaw'n kirjassa asia käsitellään mielestäni melko hyvin. Maaliskuun 1933 vaalit vahvistivat natsien asemaa, sillä he saivat 43,9% äänistä ja konservatiivisen DNVP:n kanssa yksinkertaisen enemmistön. Natsit olivat selvästi suurin oikeistopuolue (esim. DNVP:n ääniosuus oli vain reilut 8%), ja vasemmistopuolueiden lakkauttamisen jälkeen heidän asemansa oli muihin jäljellä oleviin puolueisiin nähden hyvin vahva. Muiden puolueiden asemaan vaikutti myös SA:n harjoittama terrorikampanja, mitä tuki se, että etenkin Preussin suuressa osavaltiossa poliisi oli natsien kontrollissa. Konservatiiviset puolueet lakkauttivat itsensä tosiaankin vasta kesällä 1933. Osittain tähän vaikutti varmasti pelottelukampanja mutta toisaalta myös se, etteivät oikeistopuolueet erityisesti arvostaneet Weimarin tasavallan demokratiaa. Esim. DNVP:n kohdalla Kershaw toteaa (s. 300), että puolue menetti kasvavalla vauhdilla jäseniä natsipuolueelle, joten kyse oli myös siitä, että ihmiset katsoivat parhaaksi siirtyä voittajien eli natsien puolelle. Katolinen Zentrum lakkautettiin 4.7., ja tämän jälkeen ei natsien lisäksi ollut enää jäljellä muita puolueita. Toki jälkikäteen voidaan pohtia, mitä konservatiivien olisi pitänyt tehdä estääkseen Hitlerin nousu diktaattoriksi (tai mitä he olisivat käytännössä edes voineet tehdä), mutta nähdäkseni heillä ei loppujen lopuksi ollut siihen kovin suuria haluja, sillä demokratia ei nauttinut erityisen suurta arvostusta konservatiivien keskuudessa. Myös SA:n ulkoparlamentaarinen painostusvoima oli hyvin suuri, ja kun siihen lisätään natsien haltuunsa ottamat osavaltioiden poliisivoimat, ei vastustajien asema ollut kovin turvallinen. Mutta kannattaa siis lukea Kershaw'n kirja ainakin näiltä osin. Oheiset tiedot ovat pitkälti siitä.

yucca
Viestit: 113
Liittynyt: 01.12.12 19:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Miten Hitler nousi pääministeristä diktaattoriksi?

08.11.18 00:26

Sasropakis kirjoitti:
22.09.18 20:55
Kershaw'n kirjassa asia käsitellään mielestäni melko hyvin.
Sain nyt Kershaw’n kirjan käsiini ja olen ruvennut kahlaamaan sitä. Petyin kyllä, sillä noin tuhatsivuisessa kirjassa luku 10, ”Kanslerista diktaattoriksi”, on kyllä muutaman kymmenen sivun mittainen, mutta käsittelee esille nostamaani kysymystä vain vajaan sivun verran, s. 300–301. Se kertoo muiden puolueiden häviämisestä varsin viitteellisesti. Teksti ei edes mainitse mitään hallituksen kokoonpanon muutoksista, paitsi Hugenbergin eron.

Minulle uutta oli kyllä se, että Hitler oli kanslerikautensa alussa varovainen ja keskusteleva. Tämä on toki ymmärrettävää, koska aluksi hänen asemansa oli aika heikko. Mutta puolessa vuodessa hänestä tuli valtakunnan jokseenkin yksinvaltainen johtaja. Tämä tapahtui Hindenburgin vielä eläessä, ja Hindenburghan valtionpäämiehenä määräsi hallituksen kokoonpanon. Muuttiko hän jostain syystä hallituksen NSDAP-enemmistöiseksi vai pystyikö Hitler nousemaan liki diktaattoriksi, vaikka hänen puolueensa oli hallituksessa vähemmistönä?

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”