Korpikyynel
Viestit: 6
Liittynyt: 20.01.15 22:18

Kuka rahoitti jääkäriliikkeen toimintaa?

15.10.19 17:46

Tervehdys arvon foorumilaiset!

Ensimmäinen kysymys:

Mistä jääkäriliike sai rahoituksen toimintaansa Suomessa ja toisaalta Ruotsissa? Oliko sen ajan elinkeinoelämästä tahoja mukana tukemassa liikettä rahallisesti?

Editointia: Tarkennuksena, kysymys syntyi siitä pohdinnasta, että etappien ylläpitäminen - useiden satojen läpi kulkevien miesten muonitus ja varustaminen - ei varmasti ole ollut ilmaista puuhaa. Maksoivatko etappien ylläpitäjät kaiken omasta taskustaan vai kuinka asia hoidettiin? Samoin aktivistien toiminta Tukholmassa jne. vaatii rahaa.

Toinen kysymys:

Kuinka kirkkaana tavoitteena jääkäreillä oli nimenomaan itsenäinen Suomi, vai oliko heidän tavoitteensa vain Suomen irrottaminen Venäjästä? Onko dokumentteja heidän suhtautumisestaan Suomen mahdollisesta siirtymisestä/ajautumisesta irtautumisen seurauksena Ruotsin tai Saksan alaisuuteen?

Korpikyynel
Viestit: 6
Liittynyt: 20.01.15 22:18

Re: Kuka rahoitti jääkäriliikkeen toimintaa?

24.10.19 17:37

En ole onnistunut vielä löytämään tyhjentäviä vastauksia.

Sen verran on selvinnyt Martti Ahdin Elmo Kaila -elämäkerrasta, että vielä lokakuussa 1917 järjestetyssä Pörssiklubin kokouksessa Suomen talouselämän eliitti suhtautui suurella varauksella suojeluskuntien rahoittamiseen, koska pelkäsivät rahaa kulkeutuvan aktivisteille ja erityisesti jääkäriliikkeelle.

Tästä siis on pääteltävissä, että rahallista tuke oli saatavilla tätä ennenkin erittäin niukalti. Tähän viittaa Kailan useasti kirjeissään mainitsema rahapula.

Kaila ja Kai Donner kieltäytyivät vuonna 1917 ottamasta vastaan saksalaisten rahoitusta, koska eivät halunneet joutua tilanteeseen, jossa rahan vuoksi tekemiensä sitoumusten joutuisivat aloittamaan kansannousun joka palvelisi vain saksalaisten etua.

Vuoden 1915 ensimmäisten ja keskeisimpien jääkäriaktivistien joukossa oli liikemissuku Pauligin poika Bertel Paulig. Ehkäpä hänen kauttaan saatiin rahaa toiminnan pyörittämiseen? Tästä en kylläkään vielä ole löytänyt mainintoja.

Selvittely jatkuu...

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”