Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Vetoomus Kölnin kaupunginarkiston auttamiseksi

Kansainvälinen arkistoneuvosto (International Council on Archives, ICA) on 20.3. 2009 välittänyt postituslistallaan Kölnin kaupunginarkiston johtajan tri Ulrich S. Soéniuksen vetoomuksen arkiston auttamiseksi toimitalon 3.3.2009 tapahtuneen romahduksen jälkeen.

Kölnin kaupunginarkiston rakennuksen raunioita on raivattu ja arkistokokoelmia kerätty pelastuslaitoksen, arkiston oman henkilökunnan ja asiantuntijoiden voimin periaatteessa 24 tuntia vuorokaudessa kaikkina viikonpäivinä. Paikalla on työskennellyt kolmivuorotyössä 50 hengen työryhmä, johon ovat ottaneet osaa myös muualta tulleet asiantuntijat. Saksan Marburgin Archivschule on lähettänyt yli 50 opiskelijan, opettajan ja muiden virkamiesten ryhmän avustustehtäviin. Fachhocschule Potsdam on myös tarjonnut henkilöresurssejaan kaivaus- ja pelastustöihin. Myös muiden maiden ammattilaisia on saapunut paikalle jo ennen vetoomusten lähettämistäkin.

Pelastuslaitosten tehtävänä oli alkuvaiheessa etsiä raunioihin hautautuneet uhrit. Kun raunioalueen päälle oli saatu levitetyksi suuri muovikatos, voitiin keskittyä rakennusmurskan ja asiakirjojen esiin kaivamiseen. Osa arkiston kokoelmista on nostettu esiin hyvässä kunnossa, osa on kastunut tai muuten pahoin vahingoittunut. Asiakirjat on siirretty raunioalueelta varastoon, josta osa asiakirjoista on toimitettu edelleen pakastettavaksi. Kaikki rakennusmurska joudutaan käymään läpi siirtoalueella.

Kölnin kaupunginarkisto on käynyt neuvotteluja kaupungin viranomaisten kanssa, jotta kaupunginarkisto saisi pitkäaikaiseen käyttöön turvallisen ja muutenkin arkistotilavaatimukset täyttävän rakennuksen, jossa voitaisiin aloittaa asiakirjojen konservointitoimet.

Kölnin kaupunginarkiston johto vetoaa eri maiden arkisto- ja konservointialan asiantuntijoihin ja laitoksiin henkilö- ja muiden resurssien saamiseksi korvaamattomien asiakirjojen pelastamiseksi.

Tietolähteenä:

Kansainvälisen arkistoneuvoston (International Council on Archives) Naomi Setchellin viesti "ICA and Cologne City Archives/L'ICA et les Archives de la ville de Cologne" 20.3.2009 ICA:n postituslistalla.

"Appeal for volunteers from the Director of the Cologne archives". SALON - the Society of Antiquaries of London Online Newsletter. Vetoomus löytyy verkkosivulta: the Association of National Blues Shield Committees (ANCBS):

http://www.ancbs.org/images/stories/res ... gne_en.pdf

Tietoja Kölnin kaupunginarkiston romahduksesta sekä avustusvetoomuksesta ja -toimista on myös ICA:n verkkosivulla:

http://www.ica.org/en/2009/03/04/messag ... e-archives

Markku Leppänen Ylitarkastaja Kansallisarkisto PL 258, 00171 HELSINKI Puh. (09) 2285 2233 Telefax (09) 176 302 markku.leppanen@narc.fi <mailto:markku.leppanen@narc.fi>

@RCHIVUM 6-2009: VETOOMUS KÖLNIN KAUPUNGINARKISTON AUTTAMISEKSI

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”