Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Sormenjälki jokaisesta paperista skannerilla

Jokaisella ihmisellä on ainutkertaiset sormenjäljet. Nyt myös jokaisella paperiarkilla on ainutkertainen "sormenjälki". Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla tuo "sormenjälki" voidaan selvittää, olipa paperilla tekstiä tai ei.

Asiakirjaväärennöksiä on tutkittu usein paperilla olevan informaation (so. sisällön) ja musteen perusteella. Samalla on arvioitu ja mitattu asiakirjapohjan ominaisuuksia ja verrattu niitä samasta lähteestä tai samalta ajalta oleviin muihin asiakirjapohjiin. Nyt on käytettävissä menetelmä, jolla hyvin suurella todennäköisyydellä kyetään osoittamaan asiakirjapohja oikeaksi tai vääräksi ilman, että paperiin tulee mitään vaurioita. Menetelmä perustuu paperiarkin skannaamiseen tavanomaisin laittein ja tutkijoiden kehittämin ohjelmin. Ja mikä parasta, paperin "sormenjälkeä" ei pysty hevin peittämään/häivyttämään.

Kansainvälinen tutkijaryhmä, johon kuuluu tutkijoita Princetonin yliopistosta ja University College Londonista, on kehitellyt varsin yksinkertaiselta vaikuttavan menetelmän. Tutkijaryhmä on julkaissut keksintönsä Princetonin yliopiston verkkosivulla. Menetelmä perustuu paperin pinnan kolmiulotteiseen mittaamiseen käyttämällä tavanomaisia hyvälaatuisia skannereita. Paperi skannataan neljästi ja käännetään skannausten välillä 90-asteen verran. Menetelmällä saadaan ikäänkuin näkymätön sarjanumero mille tahansa paperinpalalle.

Mitä hyötyä paperin "sormenjäljen" kuvaamisesta voisi olla ja kenelle?

Tutkijaryhmä on vakuuttunut, että paperin "sormenjälki" voi auttaa olennaisella tavalla mm. rahojen, passien, pääsylippujen, lottokuponkien ja taide-esineiden väärennösten tutkinnassa. Menetelmää voi käyttää minkä tahansa paperille laaditun teoksen aitouden selvittämisessä. Menetelmä voisi auttaa välillisesti myös esim. lääkeväärennösten paljastamisessa. Skannaamalla lääkkeiden pakkaus- ja tuoteselosteaineistoa ja vertaamalla tuloksia tehtaassa saatuihin, voidaan osoittaa tuotteiden alkuperä virheelliseksi.

Tutkijaryhmä on hahmotellut menettelytapoja seteleiden väärennösten paljastamiseen. Setelipainot voisivat tukeutua paperien "sormenjälkitunnistukseen" jo setelipainatuksen yhteydessä. Setelipaino voisi lisätä kuhunkin seteliin ainutkertaisen "sormenjäljen" (signeerauksen), joka tallennettaisiin tietokantaan yhdessä setelin silmin nähtävän sarjanumeron kanssa. Väärennetyt setelit voitaisiin paljastaa skannaamalla ja vertaamalla "sormenjälkeä" tietokannassa oleviin tietoihin. Vastaavaa menetelmää voitaisiin käyttää erilaisten tapahtumien pääsylippujen väärennösten tarkistuksissa.

Tietolähteinä:

Uutinen "Researchers: Cheap Scanners Can 'Fingerprint' Paper",IDG News Service (Robert McMillan) 9.3.2009, verkko-osoitteessa:

http://www.pcworld. com/article/160948/researchers_cheap_scanners_can_fingerprint_paper.html

"Fingerprinting Blank Paper Using Commodity Scanners", William Clarkson, Tim Weyrich, Adam Finkelstein, Nadia Heninger, J. Alex Halderman and Edward W. Felten (14 sivua), University of Princeton, verkko-osoitteessa:

http://citp.princenton.edu/paper/

Markku Leppänen Ylitarkastaja Kansallisarkisto PL 258, 00171 HELSINKI Puh. (09) 2285 2233 Telefax (09) 176 302 markku.leppanen@narc.fi <mailto:markku.leppanen@narc.fi>

@RCHIVUM 4-2009

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”