Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Taistelu Viron historiasta

mianolve kirjoitti:Ja eikös Väinä Linnan suurteos "Täällä Pohjantähden Alla" vaikuttanut sisällissodan historiasta käytyyn keskusteluun varsinkin 60-luvulla? Tässähän on toki vielä se elementti, että useimmin historioitsijoiden oma dialogi tiedeyhteisön sisällä ei kovinkaan usein saavuta suuren yleisön huomiota.

Eli jos tästä koko Sofi Oksanen-Johan Bäckman akselia arvioisi, niin toivon mukaan se nyt ainakin herättää suuren yleisön mielenkiinnon historiaa ja sen tutkimusta kohtaan.
Ei ole syytä asettaa Bäckmania ja Oksasta samalle tasolle. Bäckman on kirjoittanut pamflerin, joka on täynnä valheita ja vihapuhetta. Oksasen Puhdistus mitä ilmeisimmin klassikko ja verrattavissa jopa Tuntemattomaan ja Pohjantähteen, joskin on aiheeltaan yleisempi. Toivottavasti se saavuttaa myös kansainvälisen menestyksen, jotta myös Itä-Euroopan kokemus tuli osaksi yhteistä tietoisuutta.

Yleisesti ottaen, historiantutkijat eivät koskaan voi saavuttaa samanlaista vaikutusta kuin taide, joka ei liiku vain tiedon tasolla vaan koskettaa koko ihmistä. On helpompi hyväksyä ihmisten tappaminen ja vainoaminen kun puhutaan vain numeroista, mutta toista on kun kyseessä on yksi ihminen, jonka kohtalo koskettaa. Juuri taiteen ja populaarikulttuurin kautta Holokaust on saatu maailman tietoisuuteen ja tuomituksi (Anne Frank, Exodus ja Mila18, Polttouhrit, Sofien valinta, Schindlerin lista jne).

PS. Bäckmanin väite että Kaiken takana oli pelko -kirja on rasistinen, on täyttä fuulaa: kirjoittajissa on myös venäläisiä ja yksi aiheista on yleinen Gulag-veteraanien kokemus.

mianolve
Viestit: 21
Liittynyt: 26.03.09 14:42

Re: Taistelu Viron historiasta

Olen samaa mieltä. Itse asiassa taidankin vastoin alkuperäistä suunnitelmaani lukea tuon Sofi Oksasen teoksen. Ainakin tämä kohu herätti mielenkiintoni. :-)

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

KGB - Desinformatsija

Tapio Onnela kirjoitti:Aika uskomattomia Viron historiaan liittyviä väitteitä kyllä Bäckmanilla ja Leena Hietasella tuossa ohjelmassa. Kun heiltä kysyttiin miehittikö Neuvostoliitto Viron? Bäckmanin vastasi, että se oli rauhanomaisesti tapahtunut alueliitos ja Viron väestön Siperiaan karkotuksissa oli kyse vain rintamalinjojen puhdistuksesta sodan alta.

Olisi kyllä kiinnostavaa tietää kenen tai minkä etuja tuo oikeussosiologian dosentti oikein ajaa, mitkä motiivit hänellä mahtaa olla, kun hän esittää näitä selvästi historiantutkimuksen yleisistä tuloksista poikkeavia käsityksiä?

Ohjelmasta kävi ilmi mm, että Oula Silvennoisen mukaan taistelusta Viron menneisyyden tulkinnoista on kyseessä laajempi ilmiö, jossa ulkomailla olevia venäläisiä käytetään hyväksi ja kyseessä olisi Venäjän nykyjohdon erittäin kovaa ”muistipolitiikkaa”. Päämääränä voisi olla pyrkimys säilyttää neuvostoliiton perintö puhtaana. Kai sen lopullinen tarkoitus on lujittaa Venäjän valtion yhtenäisyyttä ja securokratian asemia, merkittävä osa Venäjän nykyjohdostahan on entisiä KGB:n miehiä.
-----------------------------------
Disinformaation määritelmät näyttäisivät sopivan varsin hyvin tälläiseen
määrätietoiseen "historian" kirjoitteluun.
http://en.wikipedia.org/wiki/Disinformation
-väärennettyjen asiakirjojen, valokuvien, tutkimusten, valokuvien, käsikirjoitusten
ja nykyhetkeä palvelevien historiantulkintojen levittäminen
-Kylmän sodan aikana oli rauhan- ja nuorisokonferensseja, festivaaleja, seminaareja,
tiedeyhteisön kokouksia jne.
-tarkoituksena oli vaikuttaa vastapuolen yleiseen mielipiteeseen kaikilla tasoilla

Disinformaatio näyttäisi poikkeavan propagandasta mm. siinä, että sen todellinen alkuperä on piilossa ?
Eivätkä *k a i k k i* disinformaation levittäjät ilmeisesti tietäneet levittävänsä
valheellista tietoa ?
Mutta vaikuttavampaa historiantulkintaakin olisi sen levittäjän kannalta katsottuna välttää
räikeitä ylilyöntejä, mutta olisiko se NKVD:n tekojen osalta mahdollista ?
Ja miksi sisäpolitiikkaan kenties soveltuvaa historiantulkintaa levitetään nyt
"lähiulkomaihin ?"

Veikko Palvo

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Taistelu Viron historiasta

Emma-Liisa kirjoitti: Yleisesti ottaen, historiantutkijat eivät koskaan voi saavuttaa samanlaista vaikutusta kuin taide, joka ei liiku vain tiedon tasolla vaan koskettaa koko ihmistä. On helpompi hyväksyä ihmisten tappaminen ja vainoaminen kun puhutaan vain numeroista, mutta toista on kun kyseessä on yksi ihminen, jonka kohtalo koskettaa. Juuri taiteen ja populaarikulttuurin kautta Holokaust on saatu maailman tietoisuuteen ja tuomituksi (Anne Frank, Exodus ja Mila18, Polttouhrit, Sofien valinta, Schindlerin lista jne).
Noin yleisenä kommenttina taiteen vaikutuksista, tokihan luennat sitten myös muuttuvat ajan ja "tarpeen" mukaan. Anne Frankin päiväkirjat on yksi hyvä esimerkki tästä: sitä luettiin kovinkin yleisesti, myös juutalaisyhteisön keskuudessa, vielä pitkälle 1960-luvulle esimerkkinä universaalista hyvän ja pahan välisestä kamppailusta ja esimerkiksi viittaukset juutalaisuuteen jätettiin syrjään mm. näyttämösovituksista. Vasta oikeastaan 1970-luvulla alkoi korostua luenta juuri juutalaisuuden kautta liittyen "uniikkiuskeskusteluun". Frankista on toki tullut eräs holokaustin keskeisistä symboleista, mutta siitäkin siis on paljolti "tehty" sellainen. Taideteoksen vaikutus ja tulkinnan muutokset on siten myös osa sitä kollektiivista muistia johon tietysti myös akateemiset historian tulkinnat enempi vähempi kytkeytyvät.

No, tämä nyt meni varsinaisen aiheen ohi.

mianolve
Viestit: 21
Liittynyt: 26.03.09 14:42

Re: Taistelu Viron historiasta

Pahoitteluni, mikäli tämä on käsitelty täällä jo aiemmin:

Eli tähän tapaan hän näyttää puolustavan omia historiatulkintojaan:

"Kohussa ydinasia on esittämäni neuvostomiehitysmielipide, mutta minähän ainoastaan toistan niitä näkemyksiä, joita ovat esittäneet Martti Turtola, Magnus Ilmjärv, Leena Hietanen ja Osmo Hyytiä. Siis ihan perushistoriantutkimusta, jossa on problematisoitu Viron miehitysmyytti, Bäckman sanoo."

Lähde: http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/37893 ... hudosentti Julkaistu: 14.10.2008

Tuon perusteella sanoisin, että omia propagandistisia näkemyksiään hän yrittää verrata oikeiden historian tutkijoiden kirjoituksiin ja tulkita niitä mahdollisimman yksipuoleisesti. Käsittääkseni yksikään tuossa lehtijutussa mainittu tutkija EI kiellä Viron neuvostomiehitystä, vaikka esittävätkin tästä omat tulkintansa. Ja tämähän on aivan normaalia historioitsijan työtä, uusien tulkintojen esittäminen tieteellisesti.

Mielestäni Bäckman käyttää siis julkisesti räikeästi väärin näiden tutkijoiden nimeä yrittäen leimata heidät kannattajikseen. Omituista mediapeliä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Taistelu Viron historiasta

skrjabin kirjoitti: Noin yleisenä kommenttina taiteen vaikutuksista, tokihan luennat sitten myös muuttuvat ajan ja "tarpeen" mukaan.
Juu, Yrjö Varpio todistelee teoksessaan Väinö Linnan elämä, että Tuntematon ja Pohjantähti kommentoivat monessa kohtaa 50-luvun keskustelua. Toisaalta tietyt Linnan teemat jäivät huomiotta, kun keskityttiin lähinnä "kansalliseen terapiaan".

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Taistelu Viron historiasta

Kuten todettua, Bäckman ei ole historiantutkija eikä tehnyt tutkimusta alkuperäislähteistä. Pronssisoturi-teos ei ole tutkimus perustuu erinäisen journalistisen aineiston kriittiseen luentaan, mutta faktoja ja lähdetietoja ei ole kytketty toisiinsa. Blogissa julkaistun version lähdeluettelo ei edes aukea. Detaljitietoa kyllä tulee runsaasti, mutta niitä ei voi tarkistaa. Teksti on kyllä hyvin luettavaa ja mielenkiintoistakin, tosin ns. "punaista" lankaa on välillä vaikea hahmottaa. Teoksella on silti toivottavasti merkitystä historiantutkimukselle, vaikkakin päinvastaisessa mielessä kuin tekijä on aikonut.

Avatar
ajnyga
Viestit: 36
Liittynyt: 28.06.05 12:21

Re: Taistelu Viron historiasta

mianolve kirjoitti:Tuon perusteella sanoisin, että omia propagandistisia näkemyksiään hän yrittää verrata oikeiden historian tutkijoiden kirjoituksiin ja tulkita niitä mahdollisimman yksipuoleisesti. Käsittääkseni yksikään tuossa lehtijutussa mainittu tutkija EI kiellä Viron neuvostomiehitystä, vaikka esittävätkin tästä omat tulkintansa. Ja tämähän on aivan normaalia historioitsijan työtä, uusien tulkintojen esittäminen tieteellisesti.

Mielestäni Bäckman käyttää siis julkisesti räikeästi väärin näiden tutkijoiden nimeä yrittäen leimata heidät kannattajikseen. Omituista mediapeliä.
Ilmjärv on muistaakseni tutkimuksissaan tuonut esille sen, että vuonna 1940 voimassa olleet kansainväliset lait eivät määritelleet miehitykseksi tilannetta, jossa vastapuoli ei aseellisesti vastusta joukkojen siirtymistä maahan (vrt. esim. Tanska 1940, kuten joku täällä jo taisi mainitakin). Ilmjärv painottaa tällä sitä, että virolaiset poliitikot, Päts ja Laidoner etupäässä, ottivat tietoisen riskin Viron kohtalolla luottaen siihen, että konfliktin jälkeen Viro olisi jälleen itsenäinen. Toisaalta Ilmjärv on myös tuonut esiin Pätsin kiinteät kontaktit Venäjään erityisesti virolais-venäläisen kauppahuoneen kautta. Tämä venäläisten palkkalistoilla oleminen on kuitenkin kiistetty (taisi olla taloushistorioitsija Jaak Valge).

Turtola nojaa mielestäni aika vahvasti nimenomaan Ilmjärven näkökantoihin Pätsiä käsittelevässä kirjassaan. Sitä Laidoneria käsittelevää kirjaa en ole vielä lukenut.

Käsittääkseni siis Ilmjärv&Turtola näkevät, että teknisesti ottaen Viroa ei miehitetty, vaan kyseessä oli maan johtajien tietoisesti ajama politiikka. Tapahtuman muuta sisältöä (so. kyydityksiä, teloituksia jne.) he tuskin kieltävät.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Taistelu Viron historiasta

mianolve kirjoitti: Eli tähän tapaan hän näyttää puolustavan omia historiatulkintojaan:

"Kohussa ydinasia on esittämäni neuvostomiehitysmielipide, mutta minähän ainoastaan toistan niitä näkemyksiä, joita ovat esittäneet Martti Turtola, Magnus Ilmjärv, Leena Hietanen ja Osmo Hyytiä. Siis ihan perushistoriantutkimusta, jossa on problematisoitu Viron miehitysmyytti, Bäckman sanoo."

Lähde: http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/37893 ... hudosentti Julkaistu: 14.10.2008

Tuon perusteella sanoisin, että omia propagandistisia näkemyksiään hän yrittää verrata oikeiden historian tutkijoiden kirjoituksiin ja tulkita niitä mahdollisimman yksipuoleisesti. Käsittääkseni yksikään tuossa lehtijutussa mainittu tutkija EI kiellä Viron neuvostomiehitystä, vaikka esittävätkin tästä omat tulkintansa.
Leena Hietanen kieltää, mutta hän ei olekaan tutkija vaan toimittaja. Hänhän loi (tai toi Suomeen) käsitteen "miehitysmyytti".

Leena Hietasen mielestä Viro jopa valitsi 1939-41 "oikein":

"Suomi ja Viro tekivät erilaiset valinnat toisen maailmansodan kriittisinä vuosina. Suomen johtajat ryhtyivät sotarikollisiksi ja saivat pitkät vankeustuomiot. Esimerkiksi presidentti Risto Ryti istui Katajanokan vankilassa tuomittuna rikoksista rauhaa vastaan.

Virolaisilla ei ole mitään hävettävää vuosien 1940 ja 1944 valinnoissaan."

En tiedä, lainaako Hietanen Turtolaa oikein. Perustelu kuitenkin on omituinen - aivan sama kuin raiskaus kiistettäisiin siksi ettei raiskattu uskaltanut siitä heti kertoa pelätessään raiskaajan kostoa:

"Suomalainen historioitsija, Martti Turtola korosti Eesti Päevalehden (07.06.2008) haastattelussa, ettei vuonna 1940 tapahtunut minkäänlaista miehitystä. Viron johtajat, puolustusvoimien komentaja Johan Laidoner ja presidentti Konstantin Päts puhuivat vain neuvostojoukkojen lisäämisestä Virossa.

”Miehitys-sanaa ei kertaakaan mainittu vuonna 1940”, Turtola toteaa.

Miehitysmyytti heräsikin henkiin vasta vuonna 1989 Viron tavoitellessa itsenäistymistä Neuvostoliitosta."

http://dissidentti.blogspot.com/2008/08 ... toria.html

Hietaselle ei edes ole selvää, että (teoriassa) miehitys on lievempi kuin anneksio, koska edellinen on tilapäinen, jälkimmäinen pysyvä:

"Waltari puhuu vuoden 1940 tapahtumista Baltian maiden anneksiona. Hän ei käytä miehityssanaa."

Entäpä tämä sitten:

"Viron presidentti Toomas- Hendrik Ilves kertoi Tarton yliopiston historian päivillä englantilaisen historioitsija Norman Daviesin kanssa keskustellessaan opettavan esimerkin. Hän oli europarlamentissa vaatinut tunnustusta virolaisten ”kärsimyksille” kommunismin ikeessä ja vaatinut kommunismin rinnastamista fasismiin. Puolalainen europarlamentaarikko oli suuttunut Ilvekselle ja karjunut, eikö Ilves ymmärrä perusasioita: ”Fasismi edusti pahuutta, kommunismi hyvyyttä. Ei kommunismin valinneita voi syyttää mistään!”

Näinhän se moraalinen kompassi Euroopassa menee. Pahuus oli Hitlerin puolella, hyvyys Neuvostoliiton puolella."

http://dissidentti.blogspot.com/2008/10 ... taisi.html

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Taistelu Viron historiasta

ajnyga kirjoitti: Ilmjärv on muistaakseni tutkimuksissaan tuonut esille sen, että vuonna 1940 voimassa olleet kansainväliset lait eivät määritelleet miehitykseksi tilannetta, jossa vastapuoli ei aseellisesti vastusta joukkojen siirtymistä maahan (vrt. esim. Tanska 1940, kuten joku täällä jo taisi mainitakin). Ilmjärv painottaa tällä sitä, että virolaiset poliitikot, Päts ja Laidoner etupäässä, ottivat tietoisen riskin Viron kohtalolla luottaen siihen, että konfliktin jälkeen Viro olisi jälleen itsenäinen. Toisaalta Ilmjärv on myös tuonut esiin Pätsin kiinteät kontaktit Venäjään erityisesti virolais-venäläisen kauppahuoneen kautta. Tämä venäläisten palkkalistoilla oleminen on kuitenkin kiistetty (taisi olla taloushistorioitsija Jaak Valge).

Turtola nojaa mielestäni aika vahvasti nimenomaan Ilmjärven näkökantoihin Pätsiä käsittelevässä kirjassaan. Sitä Laidoneria käsittelevää kirjaa en ole vielä lukenut.

Käsittääkseni siis Ilmjärv&Turtola näkevät, että teknisesti ottaen Viroa ei miehitetty, vaan kyseessä oli maan johtajien tietoisesti ajama politiikka. Tapahtuman muuta sisältöä (so. kyydityksiä, teloituksia jne.) he tuskin kieltävät.
...sen enempää kuin pakkoaneksiota, joka tapahtui monin tavoin Viron perustuslakia rikkoen.

Ilmjärv jopa käyttää sanaa "occupation", vaikka katsoo, että Viron asema olisi ollut kansainvälisoikeudellisesti vahvempi, jos se yksi symbolinen laukaus olisi ammuttu ja pakolaishallitus perustettu.

Toisaalta, kukaan ei ole kiistänyt Tshekkoslovakian joutuneen maaliskuussa 1939 miehitetyksi, vaikka presidentti "vapaaehtoisesti" allekirjoitti Berliinissä sopimuksen, joka salli Saksan joukkojen tulla maahan. Ei myöskään Tanskan miehitystä 1940, vaikkei laukaustakaan ammuttu eikä kuningas enempää kuin hallitus maennut maasta. (Nünbergin tuomioistuin tosin katsoi edellisen hyökkäykseksi ja jälkimmäisen hyökkäyssodaksi ja myös edellisen rikokseksi rauhaa vastaan, koska ilman myöntymistä olisi seurannut sota.)

Lisäksi Kaiken takana on pelko -teoksessa Lauri Mälksoo luettelee peräti viisi sopimusta, jotka NL oli solminut Viron kanssa ja jotka se rikkoi (Tarton rauhansopimus, Litvinovin pöytäkirja 1929, hyökkäämättömyyssopimus 1932, Lontoon sopimus 1933, tukikohtasopimus). Lontoon sopimus jopa määritteli NL:n aloitteesta hyökkäykseksi jo sen, että osapuoli "saartaa mereltä käsin toisen valtion rannikon ja satamat", puhumattakaan siitä että "hyökkää toisen valtiota aluetta, laivoja ja lentokonetta vastaan omilla maa- ja merivoimillaan" ja "valloittaa toisen valtion alueen asevoimiensa avulla joko sodan julistaen tai ilman sitä".

Mälksoo päättelee: "Ainoa mahdollinen seikka, joka olisi voinut tehdä neuvostohallinnon alaisuudessa tehdyt muutokset legitiimeiksi, olisi ollut Baltian maissa tapahtunut kommunistinen vallankumous." Ihmekös että sellaiset sitten järkättiin, mutta niihin Bäckman ei sentään ole kehdannut vedota, Hietanen kylläkin.

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Taistelu Viron historiasta

Minun mielestä "pakolaishallitukset" pitäisi kieltää ja vieläpä takautuvasti. Minun asteikolla pakolaishallitus on vain isokenkäisten oman kaulan turvaamista kansan selän takana, suoranaista raukkamaisuutta.

mianolve
Viestit: 21
Liittynyt: 26.03.09 14:42

Re: Helsingin yliopisto kieltää Bäckmanin

Entäs sitten Bäckmanin omat lausunnot?

http://johaneurovaali.blogit.uusisuomi. ... opetukset/

"Negatiiviset väärintulkinnat jäivät kiistämättä äärimmäiseen marginaaliin. Ainoan selvästi kielteisen arvion antoi Suomen Kuvalehti, joka hyökkäsi mielenosoittajia vastaan kuvaten heidät valheellisesti isovenäläisiksi hörhöiksi ja ”natsien pikkunilkeiksi”. SK julkaisi myös apartheid-professorina tunnetun Seppo Zetterbergin patologista Venäjä-vihaa pursuavan vuodatuksen, jossa syytettiin vain Venäjää historian politisoinnista."

"Tosiasiassa mielenosoituksen aiheena oli se, että Viro käyttää historiaa aseena venäläisiä vastaan. Tätä samaa perinnettä Viron tasavallan asiamies ja valtuutettu apartheid-professori Zetterberg jatkoi ”haastattelussaan”, jonka sisältö oli tyylipuhdasta fasismia alusta loppuun. Pisteet Zetterbergille siitä, että hän jätti armeliaasti mainitsematta missä yliopistossa hän muka on ”professori”."

"Suomen Kuvalehden ”hyökkäys” oli niin tökerö, että apartheid-professori Zetterbergin haastattelun kirjoittanutta toimittajaa kävi suorastaan sääliksi. Kaikkeen roskaan sitä ihminen pakotetaankin. Jotain kertoo sekin, että samaan Suomen Kuvalehteen oli tungettu hätäpäissä laadittu Max Jakobsonin nimiin laitettu teksti, jossa vaadittiin Suomen liittämistä Natoon."


Onko siis mikään ihme, jos hänen ajamansa asia, Viron venäläisvähemmistön puolustaminen jää taka-alalle, kun Bäckman sortuu laukomaan ala-arvoisia ja loukkaavia lausuntoja suomalaisista historiatieteen ammattilaisista?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Helsingin yliopisto kieltää Bäckmanin

Tapio Onnela kirjoitti:
oboy kirjoitti: Media nosti Nashi-nuorten viestiksi sen, että kirja vääristelee Viron historiaa. Se mikä jäi varjoon oli se seikka että he protestoivat myös Virossa elävien venäjän kieltä puhuvan vähemmistön oikeuksista.
Olen pitkälti samaa mieltä. On ihan ok. kiinnittää huomiota kielivähemmistön ongelmiin, mutta miksi tuo sinällään ihan oikea asia pitää pilata vääristelemällä historiaa?
Samaa mieltä.

Safkan sivustolla Leena Hietanen mellastaa näin:

"Suomalainen media ymmärtää, että nyt käydään ratkaisevia ideologisia taisteluja käynnissä olevassa kolmannessa maailman sodassa. Sotaa käyvät 1900-luvun historian pimeimmät voimat. Toisen maailmansodan päättyminen vei nämä voimat Yhdysvaltoihin. Erityisesti Baltian emigrantit ovat kunnostautuneet tässä ideologisessa sodassa. Kylmän sodan päättyminen lopetti tämän taistelun aseellisen vaiheen. Nykyistä sotaa käydään pääosin ideologisen taistelun ja värivallankumousten kautta, yleensä väkivallattomasti poikkeuksena vain Georgia. Sodan päämääränä on toisen maailmansodan tuloksen mitätöinti ja varmistaa Natsi-Saksan liittolaisten voitto."

"Suomen antifasistinen komitea julisti sodan Suomessa toimivia Natsi-Saksan liittolaisia tukevia tahoja vastaan. Safka ei halua, että Suomi sitoutuu jälleen kerran väärälle puolelle, Natsi-Saksan liittolaisten puolelle."

Voikohan enää hullumpaa keksiä?

http://antifasistit.blogspot.com/2009/0 ... rassa.html

Johan Bäckman taas on kirjoittanut muistokirjoituksen Arnold Merestä jonka oikeudenkäynti kyyditysten organisoinnista jäi siis kesken. Arnold Meri on Bäckmanille "suurmies":

http://johaneurovaali.blogit.uusisuomi. ... kirjoitus/

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Taistelu Viron historiasta

Vertaus Tshekkoslovakiaan ja Tanskaan on osuva. Jos kerran Päts ja Laidoner tekivät "alueliitoksesta" laillisen, miksi heidät sitten vangittiin ja tapettiin Stalinin toimesta? Eikö heidät olisi pitänyt palkita ja pystyttää heille patsaita Neuvosto-Virossa?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Helsingin yliopisto kieltää Bäckmanin

oboy kirjoitti: Koska ei kukaan joka lukee esimerkiksi Amnestyn[1] raportin Venäjän kieleisen vähemmistön syrjimisestä voi oikein ummistaa silmäänsä asialta. - - -

[1] http://www.amnesty.org/en/library/asset ... 2006en.pdf
Edward Lukas on toista mieltä kuin Amnesty:
http://edwardlucas.blogspot.com/2006/12 ... nesty.html

Myös Jukka Rislakki on Latvia-kirjassaan sitä mieltä, että pienillä kielillä ja kulttuureilla on oikeus suojella itseään, jotteivat ne sulautuisi isoihin. (Näinhän Ahvenanmaallakin tehdään.)

Ilmeisesti Virossa on epäkohtia, mutta ainakin minulle on epäselvää, ovatko ne suurempia kuin esim. suomalaisilla Ruotsissa tai turkkilaisilla Saksassa? Ainakin kouluolot ovat Virossa paremmat: venäjäksi voi opiskella lukiossakin. Myös viranomaispalvelut on taattu paikkakunnilla, jossa venäjänkielistä väestöä on yli 30 prosenttia, ja Itä-Virossahan heitä on enemmistö.

Missään tapauksessa apartheid-nimitys ei sovi Viroon. Etelä-Afrikassa musta ei voinut muuttua valkoiseksi, mutta Virossa kansalaisoikeudet saa, kun hakee niitä ja suorittaa kielikokeen (myös Suomi vaatii kansalaisiksi hakijoilta virallisen kielen taitoa). Koulun päästötodistuksen saaneiden katsotaan tuon kokeen läpäisseen.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”