Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Abruzzon arkistojen kohtalo ja vetoomus

Maanantaina 6. huhtikuuta 2009 järkkyivät Abruzzon alueen asukkaiden elämä ja rakennukset voimakkaan maanjäristyksen seurauksena. Tapahtuma, josta oli aluksi vaikea saada mitään kokonaiskuvaa, osoittautui tuhoisaksi ja traagiseksi. Ihmishenkien lisäksi Italia on menettänyt paljon korvaamatonta kulttuuriperintöä: kirkkoja, palatseja ja asuinrakennuksia. Surullisinta on, että juuri vanhimmat rakennukset olivat sortuneet herkimmin. Millaista tuhoa maanjäristys on saanut aikaan Abruzzon alueen asiakirjalliseen kulttuuriperintöön? Ovatko alueen arkistot sortuneet ja asiakirjat vaurioituneet?

Italian arkistolaitoksen edustaja, fil. tri Giulia Barrera, on tiedottanut Kansainvälisen arkistoneuvoston postituslistan kautta ensimmäisiä uutisia Abruzzon arkistoja kohdanneista menetyksistä. Traagisin uutinen koskee Aquilassa asunutta arkistonhoitajaa, tri Giovanna Lippiä (s. 1.1.1955), joka menehtyi isänsä kanssa maanjäristyksen yhteydessä.

Archivio di Stato de L'Aquila, jonka kokoelmiin kuuluu 5,6 hyllykilometriä asiakirjoja, on kärsinyt maanjäristyksestä näkyvästi. Rakennuksen katto on osin romahtanut. Rakennukseen ei ole voitu päästää pelastus- ja arkistotyöntekijöitä tarkastamaan kaikkia arkistotiloja. Rakenteiden sortumavaara on ollut liian suuri riski. Viereisen Pyhän Augustinuksen barokkikirkon kupoli on myös romahtanut, mikä aiheuttaa lisäriskin pelastustyöntekijöille.

Pelastus- ja arkistotyöntekijät ovat kuitenkin voineet siirtää rakennuksesta noin 500 hyllymetrin verran asiakirjoja. Pelastettujen asiakirjojen joukossa ovat olleet mm. Aquilan kaupunginarkiston asiakirjoja 1200-luvulta 1900-luvulle, julkisten notaarien asiakirjoja 1500-luvulta 1900-luvulle ja pergamenttikokoelma (vanhimmat 1300-luvulta). Noin 3,4 hyllykilometriä asiakirjoja sijaitsevat arkistomakasiineissa, jotka eivät ole ollenkaan tai ovat vain vähän vaurioituneet. Muita arkiston kokoelmia ei ole toistaiseksi päästy tarkastamaan sortumariskin vuoksi.

Aquilan kaupungissa ja sen ympäristössä on myös useita muita merkittäviä arkistoja, kuten kunnallisia arkistoja ja roomalaiskatolisten seurakuntien arkistoja. Myöskään näiden arkistojen vaurioita ei ole päästy kartoittamaan rakennusten sortumavaaran vuoksi.

VETOOMUS KANSAINVÄLISEN AVUN SAAMISEKSI MAANJÄRISTYSALUEELLE

International Committee of the Blue Shield (ICBS) ja International Council on Archives (ICA) ovat vedonneet kansainvälisen avun saamiseksi Abruzzon alueen kulttuuriperinnön pelastamiseksi. ICBS on parhaillaan kartoittamassa Italian viranomaisten kanssa kansainvälisen avun kohteita, tarpeita ja muotoja. ICBS on luvannut raportoida maanjäristyksen aiheuttamista menetyksistä kulttuuriperinnölle lähiaikoina ja koordinoida avun toimittamista perille.

Lisätietoja ICBS:n verkkosivuilta:
http://www.ifla.org/blueshield.htm

Tietolähteinä mm. seuraavat:
- Statement by the ICBS on the earthquake in the Abruzzo, 8.4.2009,
International Committee of the Blue Shield (ICBS) verkkosivulla:
http://www.ifla.org/blueshield.htm

- Earthquake in the Abruzzo, 14.4.2009, International Council on Archives (ICA)
verkkosivulla:
http://www.ica.org/
- Sähköpostiviesti "Earthquake in L'Aquila" (Giulia Barrera, Direzione generale
per gli archivi, Relazioni internazionali, Roma), 6.4.2009 ICA:n
postituslistalla.

Uutinen "Italy Quake Rescue Extends to Artwork" (Stacy Meichtry), WJS.com 8.4.
2009: http://online.wsj.com/article/SB123917305082900467.html

Uutinen "Terremoto: Tra vittime anche funzionaria Archivio de Stato de
L'Aquila", Italy Global Nation (IGN) 10.4.2009 verkkosivulla:
http://www.adnkronos.com/IGN/Cronaca/?id=3.0.3203728624

Uutinen "Sisma Abruzzo / Iniziato recupero documenti Archivio L'Aquila", 10.4.
2009 verkkosivulla:
http://notizie.virgilio.it/notizie/cron ... 33485.html

2009 L'Aquila Earthquake, Wikipedian verkkosivulla:
http://en.wikipedia.org/wiki/2009_L'Aquila_earthquake

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Telefax (09) 176 302
markku.leppanen@narc.fi <mailto:markku.leppanen@narc.fi>

@RCHIVUM 8-2009: VETOOMUS ABRUZZON ARKISTOJEN PELASTAMISEKSI

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”