ollijii
Viestit: 98
Liittynyt: 30.11.05 09:54
Paikkakunta: Korpilahti
Viesti: Kotisivu

Raudan tuotannon suurvallat

Katselin neuvostolaista, ja Stalinin palkinnon saanutta tekniikan historiaa. Venäjän mainitaan menneen kirkkaasti Englannin ohitse 1700-luvulla raudan tuotannossa. Ja muut silloiset ns. kehittyneet maat olivat kaukana Englannin takana, joten Venäjä oli siis alalla ylivoimainen ykkönen maailmassa.
Tukeeko muunmaalainen tieto tuota asetelmaa?

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Raudan tuotannon suurvallat

Mahdollista. Rautaa sulatettiin puuhiilen avulla ja puuhiilen saatavuudesta tuli sulatuksen pullonkaula. Englanti luultavasti toi maahan ruotsalaista ja venäläistä rautaa teollisuutensa tarpeisiin. Samoihin aikoihin puuhiili pystyttiin korvaamaan koksilla, jota Englannissa oli omasta takaa saatavissa kivihiilestä. 1700-luvun lopulla venäläiselle raudalle asetettiin tullit Englannissa ja myöhemmin muuallakin, joka vähensi vientiä vaikka tuotanto kasvoikin edelleen.

http://www.ianblanchard.com/IMPERIAL_RU ... dout-2.pdf

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Raudan tuotannon suurvallat

Yksi Keisari-Venäjän teollisuuden huippukausista osuu 1800-luvun alkuun. Raudantuotannossa tarvittiin myös työvoimaa ja siinä käytettiin usein työvelvollista maaorjatyövoimaa, joka oli melko edullista. Ruukit saattoivat aateliston ohella olla myös valtion omistuksessa tai vuokraamia, jolloin työväki oli ns. valtiontalonpoikia. Kun valtion ja yksityisten talonpojat vapautettiin, mutta muuttorajoitukset pysyivät, hankaloitui työvoiman saanti.

ollijii
Viestit: 98
Liittynyt: 30.11.05 09:54
Paikkakunta: Korpilahti
Viesti: Kotisivu

Re: Raudan tuotannon suurvallat

Mainitsemassani neuvostolaisteoksessa mainitaankin, että Venäjä syrjäytti Ruotsin Englannin markkinoilla. Ja sitäpaitsi kehaistaan, että järeämmän koneteollisuuden kehittyminen Englannissa oli mahdollista Venäjältä tuodun raudan turvin.

Kari Hintsala

Re: Raudan tuotannon suurvallat

Eivätkä englantilaiset olisi valloittaneet maailman meriä ilman suomalaista tervaa. :-)

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”