Tapio Onnela kirjoitti:Laajalti levinneen käsityksen mukaan sotavanki- ja siviilileirien joukkokuolleisuus talvella 1941–42 johtui nälästä...
...
Punainen Risti -liike olisi avustustoimillaan voinut tehokkaasti auttaa Suomen neuvostosotavankeja...
Kirjaa en ole lukenut, mutta linkin takaa löytyy pdf tiedostoja, joiden sisältö on ilmeisesti laajempi kuin kirjan. Suomen Kuvalehdessä on kirjan pohjalta tehty artikkeli, joka kuuluu samaan sarjaan Hymy lehden juttujen kanssa. Vastuu siirtyy lukijalle.
Kuolinsyyt
Siviilileirien kuolinsyyt kyllä viittaavat nälkään, vaikkakin nälkä on suoranaisesti ollut aika harvassa tapauksessa merkittävin kuolinsyy. Jos aliravituista ihmisistä vatsasairauksiin kuolee 759 ja ruuansulatushäiriöihin 292 niin nälkää voi pitää pääsyynä.
Analogiaa löytyy suomalaisia koskeneesta lavantautitilastosta samalta ajalta.
Lavantautiin kuolleiden määrässä on selvä piikki, vaikka Suomessa ei ollut lavantautiepidemiaa. Tutkija päätteli, että nälän heikentämä elimistö ei ollut kestänyt normaalin lavantaudin aiheuttamaa lisärasitusta. Kuolinsyyksi oli kuitenkin merkitty se näkyvin syy.
Vankikuolemat ennen ja jälkeen Stalingradin
Aika usein väitetään, että sotavankien kohtelu olisi parantunut vasta Stalingradin taistelun jälkeen kun Saksan häviö oli näköpiirissä. Westerlundin keräämien tilastojen valossa tuo väite on perätön.
Suurimmillaan leirikuolleisuus oli helmikuussa 1942 jolloin vajaat 2.700 vankia menehtyi. Stalingradin taisteluitten alkaessa kesä-heinäkuussa kuolleisuus oli 900-1000 eli oli jo laskenut 60-65% suurimmasta arvostaan. Stalingradin taistelun päättyessä helmikuussa, oli kuolleisuus noin 100 vankia kuukaudessa eli 96% vähemmän kuin helmikuussa.
Eli kuolintilastot olivat alkaneet parantua merkittävästi jo ennen kyseistä taistelua eivätkä vasta sen jälkeen.
Punainen Risti
Mannerheim pyysi kansainväliseltä punaiselta ristiltä apua sotavangeille 1.3.1942 eli vankikuolleisuuden ollessa korkeimmillaan. Huutoon vastasi USA:n Punainen Risti joka samana vuonna lähetti 40 tonnia tarvikkeita. Seuraavan vuonna 1943 mukaan tuli USA:n lisäksi Sveitsi jolloin apua saatiin yhteensä 110 tonnia.
Huomiota herättää, että Ruotsista ei saatu lainkaan apua venäläisille sotavangeille. Tosin eihän Ruotsi myynyt viljaa suomalaisillekaan.
Joku voisi pyytää Arnstadilta kommenttia asiaan!
Kysymys
Sitten vielä yksi kysymys. Mistä löytyisi Westerlundin tutkimuksen kaltainen selvitys sodan aikana Suomessa (nälkään) kuolleista siviileistä ja suomalaisista sotavangeista. Tiedän, että suomalaisia kuoli nälkään, mutta en tiedä, että kuinka monta.