Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Stalin-arkkitehtuurin luomus suojellaan Varsovassa

Stalin-arkkitehtuurin luomus suojellaan Varsovassa

Varsovan keskustassa sijaitseva ns. Stalinin kulttuuripalatsi suojellaan rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Vuonna 1955 valmistunut stalin-arkkitehtuuria edustava kulttuuripalatsi on herättänyt Puolassa aina ristiriitaisia tunteita.
Kuva
Kuva: Wikipedia

Kukaan Varsovassa käyneestä ei ole voinut välttyä näkemästä jättimäistä kulttuuripalatsia, joka sosialismin ajan Puolassa dominoi Varsovan katukuvaa kaikkialla. ”Stalinin penis” ja ”ainut paikka jossa Varsova näyttää kauniilta, koska menemällä rakennukseen et voi nähdä sitä", olivat puolalaisten tyypillisimpiä kommentteja rakennuksesta puhuttaessa.
Nyt puolalaiset ovat suojelemassa rakennusta ja sille ollaan ehkä hakemassa UNESCO:n maailmanperintökohteen statusta.

Tämä jättimäinen kulttuuripalatsi rakennettiin vuosina 1952-1955 ”Stalinin lahjana” Puolan kansalle. Arkkitehtina oli venäläinen Lev Rudnev,(Wikipedia) arkkitehti, joka piirsi myös Moskovan valtionyliopiston rakennukset. Tässä 124 000 neliömetrin rakennuksessa on 3288 huonetta käsittäen erilaista kulttuuritilaa, kongressisaleja, teattereita, musiikkiestradeja ja ravintoloita.

Valmistumisensa jälkeen aina 1980-luvun loppuun tämä 227 metriä korkea rakennus symboloi Neuvostoliiton mahtia Puolassa ja edelleenkin rakennus dominoi vahvasti Varsovan katukuvaa, vaikka sen lähistölle on alkanut tulla myös muita pilvenpiirtäjiä. Rakennus on aina herättänyt Puolassa ristiriitaisia tunnelmia ja sitä ehdotettiin sosialismin romahtamisen jälkeen myös purettavaksi, mutta ideasta luovuttiin liian kalliina ja hankalana toteuttaa. Nyt rakennus on saanut suojelukohteen statuksen ja se on tulossa ehdolla UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Wikipedia: Warsaw Palace of Culture and Science

Kuva

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”