ollijii
Viestit: 98
Liittynyt: 30.11.05 09:54
Paikkakunta: Korpilahti
Viesti: Kotisivu

Coca Colan tulo Suomeen

Monasti on toisteltu ja toistellaan, että Coca Cola saapui Suomeen Helsingin olympialaisten yhteydessä. Olihan tuolloin Cokista myynnissä, ilmeisestikin lahjoituksena saatua.

Lahjoittajan, tai Cokiksen maahantuojan, tai olympialaismeedioiden saavutuksia on sitten se, että väärä käsitys Cokiksen maahantulosta on päässyt syntymään.
Coca Colaa on myyty ainakin Esplanadi-kappelissa ja Kalastajatorpalla Helsingissä kesällä 1930. Mainoksissa oli aivan aito Coca Colan logo. Myynnissä ollutta ainetta mainittiin aikalailla monivaikutteiseksi: "Rauhoittavaa -, Virkistävää -, Herkullista -".

Tuossahan olisi jollekin nuorelle tutkijalle mahdollisuus ´romuttaa myytti´ tai tehdä ´paljastus´ niin, että saisi nimensä lehtiin....

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Coca Colan tulo Suomeen

Se olympialaiskäsitys on täsmälleen yhtä väärä kuin käsitys siitä, että ensimmäiset appelsiinit ja banaanit tulivat Suomeen ensi kerran vasta 1940-luvun lopulla. Toki sodan välissä oli taukoa, mutta monella on se käsitys, ettei niitä ollut Suomessa ikinä aiemmin nähty.
Coca cola-siirappia tuotiin Suomeen myös siirappina, mm. teolliseen käyttöön, sen merkki vain sattui olemaan "Coca Cola".

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Coca Colan tulo Suomeen

jsn kirjoitti:Coca cola-siirappia tuotiin Suomeen myös siirappina, mm. teolliseen käyttöön, sen merkki vain sattui olemaan "Coca Cola".
Tarkoittamasi teollinen käyttö on Coca Colan lisenssillä tapahtunutta pullottamista. Lisenssin haltija ostaa Coca Colan (tai kilpailijan Pepsin) siirappia, lisää vettä ja hiilihappoa ja pakkaa liemen pulloihin tai tölkkeihin.

Ensimmäiset Suomen Coca Colat ovat luultavasti jossain lähialueilla - esimerkiksi Ruotsissa pullotettua Coca Colan siirappia.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”