Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

Emma-Liisa kirjoitti: Onko telakka siviilikohde? Sinnehän niiden pommien piti osua.

Käsittääkseni esim. Geust on ottanut selvää, mitä ohjeita pommittajat saivat. Joten enää ei kannata arvailla.
"Molotov tiedotti hänelle ominaiseen kyyniseen tapaan neuvostokoneiden pudottavan leipäsäkkejä Suomen nälkäiselle kansalle." http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2His ... kkoja.html
kirj. Pavel Aptekar venäläinen sotahistoriallinen sivusto RKKA-RU ja
"Rintamalla suomalaisten sotilaiden keskuudessa tiedot kaupunkien ja kylien pommituksista eivät aiheuttaneet moraalin rappeutumista, vaan vielä ankaramman vastarinnan niiden joukossa, joiden perheet kärsivät lentohyökkäyksistä."

Venäjälläkään ei näytetä arvailtavan ?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

J Kämäräinen kirjoitti:
jsn kirjoitti:
Jos tavallisella siviilillä tarkoitetaan maaseudun melko vähän tai ei ollenkaan koulutettua asujaimistoa, tulisi ottaa huomioon heidän mentaalinen maisemansa. Jos taas suomalaisena esiintyy kaupunkilaiskeskiluokan edustaja, on näkemys toinen.
1930-luvun ihmisten mentaalimaisema varmaan riippui yksilöistä itsestään, kuten nykyäänkin. Oma mentaalimaisemani on Kainuun perukan kasvatin mentaalimaisema, joten koko termi on kyllä minulle hieman etäinen.
Niin, tarkoitukseni oli esittää, että asia ei ollut sellainen itsestäänselvyys kuin se on meille tänään. Tuolloin ei Kainuussa eikä muuallakaan Suomessa ollut luettu vielä yhtään kirjaa talvisodasta. Kaikki evakuoidut eivät tienneet mistä oli kyse siinä mitassa kuin me nyt. Mitä he odottivat ja mitä he ajattelivat, ei ole vieläkään kovin hyvin tiedossa. Jälkikäteen kerrottu ei ole sama asia.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

jsn kirjoitti:Niin, tarkoitukseni oli esittää, että asia ei ollut sellainen itsestäänselvyys kuin se on meille tänään. Tuolloin ei Kainuussa eikä muuallakaan Suomessa ollut luettu vielä yhtään kirjaa talvisodasta. Kaikki evakuoidut eivät tienneet mistä oli kyse siinä mitassa kuin me nyt. Mitä he odottivat ja mitä he ajattelivat, ei ole vieläkään kovin hyvin tiedossa. Jälkikäteen kerrottu ei ole sama asia.
Olen pitkälti samaa mieltä. Rauni Mollbergin Sotaerakko, joka tulee uusintana sunnuntaina kenties osasi tavoittaa häivähdyksen tuosta henkisestä maisemasta?
http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkis ... arkistossa

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

Tapio Onnela kirjoitti: Olen pitkälti samaa mieltä. Rauni Mollbergin Sotaerakko, joka tulee uusintana sunnuntaina kenties osasi tavoittaa häivähdyksen tuosta henkisestä maisemasta?
http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkis ... arkistossa
Epäilisin tuon 1972 tehdyn Sotaerakon olevan pikemminkin osituksena yya-ajan mentaliteetista, samoin kuin 1976 tehdyn Luottamus-elokuvankin. Ja äskettäinhän esitettiin suomalais-venäläisenä yhteistyönä 2009 tehty Sota ilman voittoa: http://ohjelmat.yle.fi/ykkosdokumentti/ ... an_voittoa Mannerheim-linjan sanottiin olleen Maginot-linjan veroisen ja koska puna-armeijalla ei ollut karttoja sen länsipuolelta, paraatimarssi Helsinkiin jäi tekemättä. Petsamoa tai keskenjäänyttä paraatimarssia Ouluun ja Ruotsin rajalle ei mainittu, ei myöskään Stalinin-Hitlerin voimassaollutta Leningradin turvallisuuden ja hyökkäyksen mahdollistanutta sopimusta. Moskovan rauhan jälkeen heitettiin aseet pois ja ryypiskeltiin yhdessä, eihän sotilailla sinänsä ole minkäänlaista aihetta vihata toisiaan...............
Sota ilman voittoa vaikuttaisi sopivan 40 vuoden takaiseen yya-ajan viralliseen henkiseen maisemaan ?

Lisätty nostalginen elokuva vuodelta 2006, Revolution: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kenen_joukoissa_seisot Aulikki Oksanen laulaa elokuvan tunnussävelmän, Agit Prop etc.

Veikko Palvo
Viimeksi muokannut Veikko Palvo, 12.12.09 10:12. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

jsn kirjoitti:Niin, tarkoitukseni oli esittää, että asia ei ollut sellainen itsestäänselvyys kuin se on meille tänään. Tuolloin ei Kainuussa eikä muuallakaan Suomessa ollut luettu vielä yhtään kirjaa talvisodasta. Kaikki evakuoidut eivät tienneet mistä oli kyse siinä mitassa kuin me nyt. Mitä he odottivat ja mitä he ajattelivat, ei ole vieläkään kovin hyvin tiedossa. Jälkikäteen kerrottu ei ole sama asia.
Itsestäänselvyys asia ei tietenkään ollut. Varmasti olet oikeassa siinä, että ajatus kodin jättämisestä oli yleisesti vastenmielinen suurimmalle osalle evakuoiduista. Uskoakseni tämä pätee myös nykyihmisiin. Lisäksi olet varmaankin oikeassa siitä, ettei Suomessa luettu talvisotaa koskevaa kirjallisuutta.

Lisäksi olet oikeassa siinä, ettemme voi tietää mitä "kaikki evakuoidut" odottivat ja ajattelivat ja että jälkikäteen kerrottuna asioilla on taipumus muuttua. Kuitenkin uskallan olla sitä mieltä, että meidän ei tarvitse selvittää kaikkien evakuoitujen odotuksia ja ajatuksia eikä evakuoinninaikaista ajatusmaailmaa. Mikäli selvittämistä vaaditaan, lienee tutkimuksen tekeminen mahdotonta.

Jonkinlaista yleistä kuvaa voimme kuitenkin rakentaa olemassa olevien lähteiden perusteella. Valitettavasti en viitsi/halua tälle forumille kirjoittaa tieteelliset kriteerit täyttävää, nootitettua tekstiä, joten väkerrän hyvin yksinkertaistetun näkemykseni asioista.

Mikäli väität, että väestönsiirtojen vastustus siirrettyjen keskuudessa oli yleistä, olet oikeassa ja väärässä. Oikeassa olet siinä, että kodin jättäminen herätti negatiivisia tunteita varmaankin kaikissa evakuoiduissa. Mikäli kuitenkin otetaan huomioon lokakuussa alkaneiden Moskovan neuvottelujen luoma tunnelma, suhtautuminen väestönsiirtoihin oli huomattavan positiivinen rajaseudun väestön keskuudessa. Esim. Luukas on gradussaan kertonut vapaaehtoisen väestönsiirron suosion Viipurin läänissä yllättäneen hallituksen. Myös niillä rajaseudun alueilla, joilla väestönsiirtoja ei suoritettu, väestö olisi ollut halukasta lähtemään. Ainakin Suojärveltä poistui väestöä (omalla kustannuksellaan) ja esim. Suomussalmella nimismies ja rajavartio-osaston päällikkö järjestivät yleisötilaisuuden, jossa selitettiin miksei Suomussalmen rajaseutua evakuoida edes kirkonkylälle.

Sodan syttyessä tilanne muuttui. Evakuointien toteutus siirtyi siviileiltä sotilaille, ja muuttui automaattisesti pakolliseksi. Mentaalipuolella uhka sotatoimien kohteeksi joutumisesta toimi melko hyvänä yllykkeenä evakkomatkalle lähdössä. Jos jätetään pois mahdolliset, mutta vaikeasti määriteltävät ajatukset "ryssävihasta" tai -pelosta, vastenmielisyydestä kommunistista maailmankatsomusta kohtaan yms. korkeammat motiivit kodin jättämiselle, lienee mielestäni turvallista olettaa, että pako katsottiin yleensä turvallisemmaksi kuin altistuminen mahdolliselle väkivallalle.

On totta, että näin ei aina ollut asiain laita. Tiedossani on yksi vanha pariskunta Kuhmosta, jotka päättivät jäädä kotiinsa, kuten nyt vanhat ihmiset yleensäkin haluavat jäädä kotiinsa. Pohjois-Suomen Ryhmän sotapoliisin toimintakertomuksessa on maininta siitä, että muutamissa poikkeustapauksissa evakuointi jouduttiin suorittamaan pakkokeinoja käyttäen. Suomussalmella Viiangin alueen joukko ihmisiä lähti kyllä (hieman viivytellen) evakkomatkalle Suomeen, mutta kääntyi kuitenkin takaisin kotikyläänsä, josta matka jatkui (oma-aloitteisesti) Neuvostoliiton puolelle. Lisäksi Kannaksella eräs mies jäi rauhan tultua luovutetulle alueelle, koska ei katsonut tarpeelliseksi muuttaa kotoaan. Keväällä 1940 hänet palautettiin muiden siviilien mukana Suomeen. Muitakin tapauksia on, mutta tässä muutama esimerkki.

Huomioitavaa on, että nämä tapaukset muodostavat poikkeuksen. Esimerkiksi Suojärven tai Suomussalmen tai Salmin evakuoimatta jäänyt väestö ei yleisesti ottaen halunnut, poikkeustapauksia lukuunottamatta, jäädä koteihinsa. Salmissa Karkun kylän väestö lähti jo pakomatkalle, mutta sotilaat käännyttivät heidät takaisin. Suojärven alueen väestö asui yleensä sellaisella alueella, että puna-armeija katkaisi pakotien heti sodan syttyessä. Toinen merkittävä tekijä oli radiossa luettu kehotus pysytellä kotona siihen saakka, kunnes virallinen evakuointikäsky tuodaan. Suomussalmella tilanne on sama. Sielläkin evakkoonlähtijöitä käännytettiin takaisin, mutta vielä merkittävämpi osa väestöstä asui alueella, jonka evakuointi sotatapahtumien vuoksi oli vaikeaa tai mahdotonta.

Tiivistettynä siis: "Sotaerakon" kaltaiset tapahtumat olivat täysin mahdollisia. Näitä varmaan sattui enemmänkin, kuin olen tutkimuksissani pystynyt selvittämään - tosin ei kovin montaa siltikään. Kuitenkaan tällainen ei ollut yleistä. Vain harvat halusivat jäädä ja vielä harvemmille siunautui tällainen tilaisuus. Armeija nimittäin siirsi väestöä sodan kuluessa, missä ja milloin evakuoimattomia vain tapasi, jos sotatoimet antoivat mahdollisuuden.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

Ei voida tietenkään enää tyhjentävästi selvittää millaisia motiiveja ja ajatuksia kotinsa jättäjillä oli. Tästä on enintään viranomaislähteitä, joiden tiedot lienevät niukkoja ja rajallisia. Mutta jos tarkastelussa avataan jälkiviisauden tirkistysaukkoja, kuvamme lavenee.

En tietenkään kiistä etteikö halu lähteä ollut varsin yleinen, mutta selvittämällä poikkeuksia tästä yleisestä"säännöstä" voidaan saada tietoa myös lähtijöiden ajatusmaailmasta ja "vaihtoehdoista". Tuskin konkreettinen lähtö oli kovin helppo kenellekään, etteikö olisi puntaroinut mielessään myös muita mahdollisuuksia. Yksilöiden vaihtoehdot ovat aina todellisia ja tilanteeseen sidonnaisia. Niillä on vaikutusta myös todellisiin tapahtumiin.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

jsn kirjoitti:Ei voida tietenkään enää tyhjentävästi selvittää millaisia motiiveja ja ajatuksia kotinsa jättäjillä oli. Tästä on enintään viranomaislähteitä, joiden tiedot lienevät niukkoja ja rajallisia. Mutta jos tarkastelussa avataan jälkiviisauden tirkistysaukkoja, kuvamme lavenee.

En tietenkään kiistä etteikö halu lähteä ollut varsin yleinen, mutta selvittämällä poikkeuksia tästä yleisestä"säännöstä" voidaan saada tietoa myös lähtijöiden ajatusmaailmasta ja "vaihtoehdoista". Tuskin konkreettinen lähtö oli kovin helppo kenellekään, etteikö olisi puntaroinut mielessään myös muita mahdollisuuksia. Yksilöiden vaihtoehdot ovat aina todellisia ja tilanteeseen sidonnaisia. Niillä on vaikutusta myös todellisiin tapahtumiin.
Ruokinkohan mä nyt peikkoja tässä säikeessä, no menköön.

Eli viranomaislähteet eivät kelpaa, koska ne ovat niukkoja ja rajallisia. Siispä heitetään roskakoriin esimerkiksi Viipurin läänissä evakuoimatta jääneen ja Neuvostoliitosta palautetun aikuisväestön kuulustelupöytäkirjat keväältä 1940. Jo aikaisemmin tyrmäsit myös evakuoiduilta itseltään saadun ja saatavissa olleen muistitiedon:
jsn kirjoitti:Niin, tarkoitukseni oli esittää, että asia ei ollut sellainen itsestäänselvyys kuin se on meille tänään. Tuolloin ei Kainuussa eikä muuallakaan Suomessa ollut luettu vielä yhtään kirjaa talvisodasta. Kaikki evakuoidut eivät tienneet mistä oli kyse siinä mitassa kuin me nyt. Mitä he odottivat ja mitä he ajattelivat, ei ole vieläkään kovin hyvin tiedossa. Jälkikäteen kerrottu ei ole sama asia.
Aika pahan haasteen heität kyllä historiantutkimukselle, ja varmaan ystävällisesti kerrot, mitä lähteitä jatkossas voi käyttää. Trevor Ravenscroft on kirjassaan "Pyhä keihäs" suositellut historiantutkijoille automaattikirjoitusta. Itse suhtaudun hieman kriittisesti näin tehtävään tutkimukseen, mutta kuten sanottua, junttihan ei hienouksista ymmärrä.

Helpoksi lähtöpäätöstä en käsittääkseni väittänytkään. Mikäli keskustellaan tuosta "ajatusmaailmasta", niin niiden (näköjään hyvin vajavaisten) lähteiden perusteella, joita olen tutkinut, muodostuu melko yksiselitteinen kuva lähtöön halukkaasta raja-alueen väestöstä. Viiangin seudun asukkaat ovat ainutkertainen poikkeus, he kuuntelivat Raatteen tietä etenevän taistelun ääntä ja päättelivät NL:n voittavan sodan, joten sotaa kannatti paeta rajan taakse itään. Huom! Hekin poistuivat sotatoimien pelossa kotoaan ja evakuoituivat. Muut vapaaehtoisesti evakuoimatta jääneet toimivat yksin tai perheinä.

Jos repäistään hatusta luku 100.000 sodan ensi päivinä evakuoitavan väestön määräksi, ja siitä maksimissaan joku sata jää vapaaehtoisesti evakuoitumatta (Suomussalmen tilannetta ei voi selvittää, mutta varmaa on, että kaikki 1700 evakuoimatta jäänyttä eivät ole jääneet vapaaehtoisesti, Suomussalmen ulkopuolella puhutaan kymmenistä, ei sadoista), niin puhutaan aika marginaalisesta ilmiöstä. Kannaksen alueella evakuoimatta jääneistä vapaaehtoisesti ei jäänyt kuin joku yksittäistapaus. Suurimmalla osalla oli selkeä syy, kuten suojautuminen tulitukselta tai sairas perheenjäsen, kuljetuksesta myöhästymiselleen.

Vapaaehtoisesti jääneiden motiiveja on vaikea selvittää. Esim. eräs Salmissa evakuoimatta jäänyt kertoo, että suomalaiset sotilaat lupasivat hänelle taistelevansa vähintään kolme päivää, joten hän ryhtyi juopottelemaan, sammui, heräsi kun taloon osui kranaatti, jatkoi uniaan saunassa ja antautui puna-armeijalle parin päivän päästä. Toiset taas kertovat (tämän version mies kuulema on itse kertonut muille sodan alussa) miehen tulleen kotiinsa 30.11.1939 aamulla, huomanneen perheensä lähteneen evakkoon, alkaneen juopotella sen vuoksi ja ilmoittautuneensa sitten puna-armeijalle. Siitäpä sitten valitsemaan "oikeaa" vaihtoehtoa.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

jsn kirjoitti: Niin, tarkoitukseni oli esittää, että asia ei ollut sellainen itsestäänselvyys kuin se on meille tänään. Tuolloin ei Kainuussa eikä muuallakaan Suomessa ollut luettu vielä yhtään kirjaa talvisodasta. Kaikki evakuoidut eivät tienneet mistä oli kyse siinä mitassa kuin me nyt. Mitä he odottivat ja mitä he ajattelivat, ei ole vieläkään kovin hyvin tiedossa. Jälkikäteen kerrottu ei ole sama asia.
Kari Terhon aikalaismuisteluista kootusta: Talvisodan alku Salmissa:
Elfride von Hippius pakeni venäläisiä yksin, jäi autiotaloon yöksi ja haavoittui 1/12-39 miinanräjähdyksessä jääden vangiksi, palasi Interposolkasta. Sokea Audotja Jurvanen jäi vangiksi, kuoli joulukuussa. Sotilaat sytyttivät taloja palamaan. Ennen lähtöä kannoin lehmille vettä ja jätin koiralle pesuvadin maitoa ja kaksi leipää eteen,
metsänreunassa isä katsoi taakseen ja minusta tuntui että hän nyyhkäisi. Tien vieressä makasi kuollut hevonen ja luodit lensivät hevoskolonnan yli vinkuen ja siristen. Vastaan tuli kuorma-autoja sotilaita täynnä ja alle jäi eläimiä, sisukset pulppusivat niiltä ulos ja tielle jäi nahkoja. Interposolkasta Suomeen palautettu isäni sanoi veljelleni: "jiänet vangikse, tapa itses." ( jos olet vaarassa jäädä vangiksi, tapa itsesi !( henkilökohtaiset muistelmat ja -haastattelut, Kansa taisteli ja
Nuori Karjala lehdet, kirjallisuus, internet-sivustot / Kari Terhon kokoamina )

ErP8 päällikkönään rajakapteeni Nikula viivytti mantereella rantatien suunnalla, vastassa oli puna-armeijan 168 Div. ja 34 hyökkäysvaunuPr.. Mantsin linnakkeen päälliköllä ltn Latikalla oli 500 miestä ja puhelinyhteys alaiseensa ltn Hildeniin, polkupyöräkomppanian päällikköön Lunkulansaarella. Hildenin miehet olivat sortavalalaisia, muut salmilaisia. Ensimmäinen vastahyökkäys Lunkulansaarella alkoi
3/12-39 klo 6.35, klo 14.00 Hilden antoi käskyn vetäytyä lähtöasemiin Likolammen linjalle.
Muistelmat on tietystikin kirjoitettu muistiin myöhemmin, sotapäiväkirjoja on täytetty kiireellä "turhia runoilematta."

Veikko Palvo

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

Veikko Palvo kirjoitti:Muistelmat on tietystikin kirjoitettu muistiin myöhemmin, sotapäiväkirjoja on täytetty kiireellä "turhia runoilematta."
Veikko Palvo
Miksi von Hippius? Ainakaan keväällä 1940 Valpon henkilötietokaavaketta täyttäessään ei ole itse käyttänyt "von" etuliitettä sukunimessään. Eikä myöskään ole ollut Interposolkassa. Salmin Palojärven suunnan evakuoimatta jääneet siviilit saivat pysyä alueella, keväällä 1940 tapahtuneeseen Suomeen palautukseen saakka. Tosin osa päätti jäädä Neuvostoliittoon.

Sotapäiväkirjoista sen verran, että kannattaa tutustua Joensuun yliopiston historian oppiaineryhmän lehtori Pasi Tuunaisen kirjoittamaan artikkeliin "Saamani kuva on masentava” – näkemyksiä suomalaisten sotapäiväkirjojen lähdearvosta, käytöstä ja säilyttämisestä. Tiede ja ase 64, 2006, s. 196-220.

Siinä hän kyseenalaistaa hyvin voimakkaasti sotapäiväkirjojen käytön lähteenä. Ongelmia on paljonkin: onko sotapäiväkirjaan merkitty ylipäänsä mitään tutkitulta ajanjaksolta, kuka on kirjoittanut (kieli/luotettavuus ums.), kuinka kauan tapahtumista on kulunut ennen kirjoittamista jne.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

J Kämäräinen kirjoitti: Miksi von Hippius? Ainakaan keväällä 1940 Valpon henkilötietokaavaketta täyttäessään ei ole itse käyttänyt "von" etuliitettä sukunimessään. Eikä myöskään ole ollut Interposolkassa. Salmin Palojärven suunnan evakuoimatta jääneet siviilit saivat pysyä alueella, keväällä 1940 tapahtuneeseen Suomeen palautukseen saakka. Tosin osa päätti jäädä Neuvostoliittoon.
Salmi-säätiö: Talvisodan alkupäivät Salmissa, kirjoittajana Salmin 1939 nimismiehen Mauri Terhon poika Kari Terho:
Suojajoukkojen muonittajana toiminut Elfrida von Hippius oli 1920 toiminut Mannerheimin sairaanhoitajana. Oli majoittuneena Palojärvellä ja lähti neuvostolaisia pakoon, mutta Myllyojan silta oli räjäytetty, eikä Hippius pimeässä päässyt yli. Haavoittui seuraavana aamuna miinanräjähdyksessä ja jäi vangiksi. Venäjän kielen taitoisena Hippius joutui avustamaan kirjoittamalla anomuksia niille, jotka halusivat jäädä Neuvostoliittoon. Jorma Pohjanpalon valokuva 11/7.1938 Kaunoselkä/ Salmi, Hippius. Myöhempi maininta: Talvisodan kunniamerkit, joita ei ole voitu toimittaa saajille: von Hippius, Elfride Maria, lotta, muon. ja lääk. JR 37, 15/8.1879,Viro.

Palojärvellä on ollut useitakin nimeltä mainittuja metsätöissä ja he eivät ole jääneet sotaerakoiksi, pari taisi jäädä myöhemmin kiinni vakoilijoina, toinen ammuttiin ja toinen sai (?) 5 v. kuritushuonetuomion. Hippiuksesta Interposolkaan siirrettynä ei ole varmaa tietoa. Ja oliko NL:n 18. div, "kuoleman div." viivyttämässä JR 37 tai sen osa, taisi olla Er.P 9 ?
Siltojen räjäyttämiset puna-arm. hyökätessä näyttävät estäneen siviilien pakenemista, eräässä muistelmassa kerrotaan, kuinka lapsia "heiteltiin" jollain kahlaamolla tuosta syystä kivillä seisovalta aikuiselta toiselle evakkotiellä.
Kotiutukset Suomeen lienevät tapahtuneet Leningradin kautta kaikkien siviilisotavankien osalta ? Eräs Interposolkan vartija jäi Imatralla kiinni kesällä 1940, ei ollut ehtinyt aloittaa vakoilu- yms. tehtävää ja sai vankeustuomion - lieneekö tullut palautettujen siviilien joukossa Suomeen ? ( jokin K:lla alkava suomalainen sukunimi )

Veikko Palvo

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

Valpon puhtaaksikirjoittaja ei ole tiennyt lyhenteen "v." merkitystä sukunimen edessä. Siksi hän (ja näköjään sitten minäkin) on jättänyt sen pois puhtaaksikirjoitetusta henkilötietokaavakkeesta.

Hippius kirjoitti niitä anomuksia siellä Palojärven suunnalla. Ainakaan omassa kuulustelupöytäkirjassaan hän ei mainitse olleensa Interposolkassa, myöskään muita Palojärven suunnan asukkaita ei Interposolkaan siirretty ja muut Palojärven suunnan asukkaat väittävät hänen olleen alueella koko talven ja kevään.

Jos von Hippiuksen kohtalo kiinnostaa, niin lue hänen kuulustelupöytäkirjansa EK-Valpo I:n arkistosta. Viikin kuulustelupöytäkirjat 1940, ptk 385.

Siviilejä ei palautettu Suomeen Leningradin kautta. Poikkeuksena ne, jotka palautettiin sotavankien mukana, mutta niitä ei ole kuin yksittäiskappaleita ja yleensä heitä ei voida pitää puhtaasti siviileinä. Ja edelleenkin se "siviilisotavanki" on huono termi, kun vankeja tai sotavankeja ne kerran eivät olleet. Eikä palautettujen siviilien keskuudessa käsittääkseni tullut yhtään Interposolkan tai muun leirin vartijana toiminutta.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Talvisota - uutta tietoa vai ei?

Talvisodassa sotavangiksi jääneitä oli 800 - 1100, NL:sta palautettiin 847 sotilasta. Vangiksi jääneitä siviilejä siirrettiin leireille helmikuussa 1940, pakkasta oli enimmillään -30 ast.C, siirroissa ja leireillä kuoli erityisesti lapsia ja vanhuksia. https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sequence=1 Turun Yliopisto 2008, Ritva Tuomaala on 1991-2000 ollut lääkärinä Rovaniemen Veljessairaskodissa.
Jatkosodassa (Malmi 2000) vangiksi jääneitä oli 3402 ja sotavankileireillä kuoli 1388 = 40 % ja 1938 kotiutettiin Suomeen. Pipping 1978: Tilanteen ollessa linjassa kriittinen varsin sairaatkin miehet pysyivät paikallaan, kunnes tulivat täysin palvelukelvottomiksi. "Koska oli niin vähän väkeä", he itse totesivat. Honkasalo 2000:
haavoittunut keskivertosotamies oli 26-vuotias, naimaton.
Saksalainen Rosenthal jakaa 1991 haastattelututkimuksessaan saksalaiset ja juutalaiset kolmeen sukupolveen: 1./ 1890-1900 syntyneet, varhaisaikuus ww1-rintamalla. 2./Weimar-nuoriso, 1901-1930 syntyneet, useimmat ww2-aikana armeijassa 3./ Hitler-nuoret, 1922-1930 syntyneet.
Simmons 2000: Vietnamin sodan veteraaneista.
-----
Elämänkulkua vaiheineen ja kokemuksineen ei voi jälkikäteen tavoittaa täysin sellaisena kuin se tapahtumahetkellä on ollut ja tuntunut. Muisti ja tietoisuus muokkaavat uutta todellisuutta, kerronta-ajankohtaan sidottua näkemystä, jonka mukaisesti eletty elämä jälkikäteen näyttäytyy.
Näyttäisi soveltuvan poliitikkojenkin muistelmiin, sekä omakohtaisestikin ?

Veikko Palvo

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Evakon taival -TV-dokumentti

Tänään Teemalla klo 16:35 uusittavassa jaksossa mm. Salmin Karkun kylässä talvisodan alkupäivinä vangittu asukas kertoo perheensä vaiheista Interposolkan luostarivankileirillä, vangitsemisesta, leirilläollosta ja palautuskuvioista.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”