Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Kulttuuriomaisuuden uhat ja suojelu

@RCHIVUM 12-2007: KULTTUURIOMAISUUDEN UHAT JA SUOJELU

Opetusministeriön vuonna 2004 asettama työryhmä, jonka tehtävänä oli laatia esitys Haagin vuoden 1954 kulttuuriomaisuuden suojelua koskevan yleissopimuksen toimeenpanosta Suomessa ja osana kansainvälistä kriisinhallintaa, on hiljattain jättänyt ehdotuksensa. Työryhmä on kartoittanut kulttuuriomaisuuteen kohdistuvia todennäköisimpiä normaaliolojen ja poikkeusolojen uhkia ja antanut suositukset niihin varautumisen, ennaltaehkäisyn sekä jälkihoidon kehittämisestä. Selvityksessä on kartoitettu myös eri toimijoiden vastuualueita ja tehtäviä sekä annettu suosituksia yhteistoiminnan ja tiedonkulun kehittämiseksi.

Kansainvälisen toiminnan osalta työryhmä esittää, että Suomessa jo olemassa olevaa kriisinhallintajärjestelmää täydennetään kriisiolosuhteisiin koulutettavilla kulttuuriomaisuuden suojelun asiantuntijoilla. Näin Suomi pystyisi entistä paremmin reagoimaan niin kansallisiin kuin merkittäviin kansainvälisiin kriisitilanteisiin, joissa kulttuuriomaisuuden uhkien pikainen kartoitus ja välittömät pelastustoimet ovat tarpeen osana kriisinhallintatyötä.

Suomen kansallinen asiakirjallinen kulttuuriperintö ja sen suojelu sekä Kansallisarkisto ovat näkyvästi esillä työryhmän selvityksessä ja suosituksissa.



Tietolähteenä:

Kulttuuriomaisuuden uhat ja suojelu; Työryhmän esitys Haagin vuoden 1954 yleissopimuksen toimeenpanosta Suomessa ja osana kansainvälistä kriisinhallintaa

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh (90) 2285 2233
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”