Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Arkistouutisia Bulgariasta

@RCHIVUM 16-2007: ARKISTOUUTISIA BULGARIASTA


SALAISEN POLIISIN ARKISTOJEN AVAAMINEN

Bulgarian parlamentti valitsi 5.4.2007 yhdeksänjäsenisen lautakunnan, jonka tehtävänä on avata maan entisen salaisen poliisin arkistot. Lautakunnan jäsenistä seitsemän valittiin hallitsevan keskusta-vasemmisto -koalition piiristä ja vain kaksi oppositiopuoleiden piiristä. Valintaa olivat edeltäneet viikkokausia kestäneet kiistelyt lautakunnan tavoitteista ja edustajien määristä.

Lautakunnan ensimmäisenä koetinkivenä on tarkistaa kaikkien EU-parlamentin edustajan asemaa tavoittelevan poliitikon taustatiedot. Bulgariassa pidetään 20.5.2007 EU-parlamentin edustajien vaalit.

Joulukuussa 2006 Bulgarian parlamentti sääti lain, joka mahdollistaa kommunistihallinnon arkistojen avaamisen. Nyt valitun lautakunnan tehtävänä on aikaa myöten avata kaikkien julkisuuden henkilöiden, poliitikkojen, korkeiden virkamiesten, tuomareiden ja toimittajien taustat paljastavat asiakirjat. Lehtitietojen mukaan arkistojen avaamista koskevan lain seurauksena ei kenenkään ole välttämättä erottava virastaan, vaikka hänen menneisyydestään löytyisikin "raskauttavia" todisteita yhteistyöstä salaisen poliisin kanssa. Mutta näyttää siltä, ettei kukaan voi välttää kiusallistenkaan tietojen tulemista julkisiksi.

TIEDUSTELUPALVELUN ARKISTONJOHTAJAN KUOLEMA OLI LUULTAVASTI ITSEMURHA

Bulgarialaisen uutissähkeen (6.4.2007) mukaan tiedustelupalvelun (Darzhavna Sigurnost) arkistonjohtaja Bozidar Doitsevin kuolema 15.11.2006 oli luultavasti itsemurha. Näin vakuuttaa piirisyyttäjä Spas Iliev Nova TV -kanavalle antamassaan haastattelussa. Tapahtumapaikalta löytyneestä aseesta ei voitu selvittää kunnon sormenjälkiä, mutta tätä ei voida tulkita niin, että joku olisi pyyhkinyt ne peittelytarkoituksessa. Piirisyyttäjän mukaan sormenjäljet pyyhkiytyivät sen jälkeen, kun Doitsev oli ampunut itseään päähän.

Doitsevin kuolemasta ehdittiin esittää useita erilaisia teorioita, joiden taustalla olivat kärjekkäät poliittiset kiistat eri ryhmittymien välillä.

Tiedustelupalvelun entisen johtajan, nykyisen opposition kansanedustajan Atanas Atanasovin mukaan Doitsevilla ei ollut mitään henkilökohtaista motiivia itsemurhaan. Sitä vastaan puhui hänen mukaan myös se, ettei aseesta löytynyt kunnon sormenjälkiä.

Piirisyyttäjän toimisto on kuitenkin katsonut asian riittävästi selvitetyksi.




Tietolähteinä:

Uutinen "Bulgaria to Open Communist-Era Secret Filea" (Olga Yoncheva), News.bg -verkkouutissivulla:
http://international.ibox.bg/news/id_1930476230

Uutinen "No Mysteries in Bulgarian Archives' Chief Suicide", 6.4.2007 Novinite.com -verkkouutissivulla:
http://www.novinite.com/view_news.php?id=78944

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”