Pekka Stenlund
Viestit: 41
Liittynyt: 11.08.09 13:37

Uusi johtolanka farkkujen historiaan

Kuva
Anonyymi italialainen maalaus, n.1600-luku
Yhdysvaltain populaarikulttuurin tähtihahmojen - kuten James Deanin ja Marilyn Monroen - myötä farkut valloittivat lopullisesti maailman. Vaikka maailman tunnetuimman vaatekappaleen historiaa on tutkittu laajasti, eivät tutkijat ole päässeet yhteisymmärrykseen housujen valmistukseen käytettävän denim-kankaan alkuperästä. Uusi johtolanka saatiin viime viikolla pariisilaisesta taidenäyttelystä. Näytteillä on maalaus, jota pidetään ensimmäisenä kuvauksena farkkukankaasta.

Teoksen isä on 1600-luvulla elänyt tuntemattomaksi jäänyt taiteilija, jota kutsutaan Farkkujen mestariksi, sillä myös hänen muissa maalauksissaan on toistuvana teemana sininen farkkukangas. Vaatteet vaikuttavat muutenkin olleen taitelijan mielenkiinnon kohteena, koska yksityiskohtaisen tarkasti kuvattujen vaatteiden ansiosta teosten syntypaikaksi on määritetty Venetsia.

Farkkujen historian jäljittämisessä on aiemmin päädytty Ranskaan ja Italiaan, sillä niin Nîmesin kuin Genovan kaupunkeja on pidetty farkkukankaan alkulähteenä. Näyttelyä kokoamassa olleen museointendentti Gerlinde Gruberin mukaan esillä olevat teokset kuitenkin haastavat vallitsevat käsitykset farkkujen alkuperästä.

Erikoislaatuisinta tuntemattoman maalarin teoksissa on se, että maalauksissa olevien kankaiden sininen sävy on sama kuin nykyaikana valmistettujen farkkujen värjäykseen käytetyn indigon.

Lähteet

Discovery News: http://news.discovery.com/history/first ... n-art.html

Lisätietoa

Wikipedia-artikkeli denim-kankaasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Denim

erahikainen
Viestit: 4
Liittynyt: 23.01.09 14:01

Re: Uusi johtolanka farkkujen historiaan

Hei

Denimkankaan historia saattaa olla 1600-luvun taiteen puolella, mutta itse farmarihousujen historia käsittääkseni juontaa juurensa Kalifornian kultalöytöön 1849. Vaatetusfirman vesa New Yorkista, Levi Strauss lähti pari pakkaa denimkangasta mukanaan purjelaivalla Kap Hornin kautta Kaliforniaan. Ajatteli että tekee kullankaivajille telttoja, oli ompelukone mukana. 20 000 km purjehdusta ja perillä helle. Telttoja ei tarvittu, mutta työvaatteita kyllä ja Levi alkoi tehdä housuja, ehkä takkeja, jotka menivät "kuin kuumille kiville". Tästä sukeutui iso bisness ja kun keskilännen ym. farmarit kuulivat uusista kestävistä työvaatteista, he halusivat niitä myös ja nyt markkinat olivat jo olennaisesti isoja. Siitä nimi farmarihousut tai farkut, Levikset. Isän firma otti homman hoitaakseen ja vuosikymmenien mittaan menestyneitä jäljittelijöitä riitti. Farmarit ovat lähes univormun asemassa ja kauniin paidan kanssa kelpaavat häihin ja muihin juhliin.
Mutta tässä vain yksi selitysmalli. Ehkä joku tuntee vanhempia.

Esko Rahikainen
Kansalliskirjasto

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”