MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Venäjän osuus vuoden 1918 tapahtumissa Suomessa

Vuoden 1918 sodan yksi ulottuvuus on Venäjän osuus siihen. Tietenkin Saksankin osuus, mutta se on aika selvä. Jukka Tarkka kirjoitti Markku Kuisman kirjan "Sodasta syntynyt" arviossaan näin:
"Kuisma tykittää suorasuuntauksella niitä harvoja, jotka enää jaksavat tunnelmoida Leninin jalomielisyydellä Suomen itsenäisyyttä kohtaan. Dokumentit osoittavat, että vallankumousdiktaattorin tarkoitus ei todellakaan ollut luopua Suomesta.

Taktisista syistä annettua Suomen itsenäisyyden tunnustusta seurasi lähes välittömästi päätös lähettää lisää aseita punakapinallisille. Lenin ei tainnut pitää juuri tunnustamaansa porvarihallitusta kovin pitkäikäisenä. Ei ole epäilystäkään siitä, minkälaista Suomea Lenin tarkoitti sen itsenäisyyden tunnustaessaan."
Eilen sitten Jörn Donner sanoi Mannerheim -ohjelmassaan, että Venäjän merkitys Suomen sisällisodassa oli olematon. Leninillä oli sen verran huolia oman vallankumouksen kanssa, ettei aikaa olisi Suomen kysymykselle riittänyt.


heehak
Viestit: 124
Liittynyt: 06.03.08 11:25

Re: Venäjän osuus vuoden 1918 tapahtumissa Suomessa

Donnerin Mannerheim-elokuvassa oli muistopuhe Mannerheimin hautajaisissa. Sen piti eduskunnan puhemies K.A. Fagerholm. Oli harvinaislaatuisen tasapuolinen ja kiihkoton puhe varsinkin vuoden 1918 tapahtumien osalta.

ralf64
Viestit: 97
Liittynyt: 18.02.08 10:46

Re: Venäjän osuus vuoden 1918 tapahtumissa Suomessa

Leninin suhteesta Suomeen kannattaa ottaa heti huomioon se, että hän ei hyväksynyt lainkaan "idioottimaista pikkuvaltiojärjestelmää". Ja se että Leninin ja hänen Venäjänsä osuus oli vähäinen Suomen tapahtumien suhteen on hämmästyttävää ottaen huomioon mm. seuraavia sitaatteja:

Lenin:
"Suomen sosiaalidemokraatit ovat pettureita. He eivät tahdo tehdä vallankumousta, vaikka se on heidän velvollisuutensa."
Kullervo Manner:
"Kohtaus Leninin kanssa teki minuun niin voimakkaan vaikutuksen, että minussa heräsi rohkeus ja päättäväisyys lähteä vallananastuksen tielle, jolle me sitten tammikuun lopussa lähdimmekin, vaikka, totta kyllä silloinkin vielä epäröiden."
K.H. Wiik :
"Bolshevikit pakottavat meidät vallankumoukseen, tahdommepa tai ei."
Suomessa olevat venäläiset (bolshevistiset) sotilasneuvostot:
Jos te kieltäydytte tukemasta meitä, me toteutamme itse kumouksen täällä. Silloin teidän on pakko ottaa valta käsiinne."
Ja tapahtuminen jälkeen...

Venäjällä perustetun SKP:n perustamisasiakirjastan kohta:
"Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta on vallankumouksellisen köyhälistön ainoa oikea isänmaa, jota kaikkien maiden kommunistien on puolustettava imperialismin rosvoilta, sillä Neuvostotasavalta on koko maailman köyhälistön yhteinen taisteluase kaikkien maiden porvareita ja niiden hirmuhallituksia vastaan."
Otto-Ville Kuusinen vuonna 1921:
"Suomi itsessään on tietysti mitätön ja erittäin ohimenevä ilmiö."
Se, että Leninin bolsheviikit pystyivät keväällä 1918 vaikuttamaan niin vähän Suomen tapahtumiin, ei mitä ilmeisemmin johdu hänen haluttomuudestaan vaan hänen kyvyttömyydestään tehdä näin. Bolsheviikkien valta oli hyvin heiveröisissä käsissä ja joku sen aikainen "asiantuntija" olisikin todennäköisemmin ennustanut bolsheviikkien vallalle lyhyttä tulevaisuutta. Kuten tiedämme, näin ei käynyt. Ja se että näin ei käynyt ei tietenkään tarkoita sitä, että bolsheviikkien saama ja sittemmin vakiinnuttama valta olisi ollut mikään "luonnollisen yhteiskunnallisen tms. kehityksen tulos" vaan yhteensattumien summa. Eikä yhtään sen enempää.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”