Outi Hupaniittu
Viestit: 5
Liittynyt: 24.01.11 16:30

SLS selvittää digitoitujen aineistojen käyttöä

Kuva

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) käynnisti vuoden 2011 alussa hankkeen Tutkijoiden ääni ja sähköiset aineistot, joka selvittää, mitä mieltä tutkijat ovat muistiorganisaatioiden digitointihankkeista.

Selvityksessä annetaan puheenvuoro kaikille sähköisten aineistojen käyttäjille, olivatpa he akateemisia tutkijoita, sukututkijoita, historian harrastajia tai vaikka sunnuntaisurffaajia. Mielipiteensä sähköisistä aineistoista ja niiden käytöstä voi kertoa keväällä 2011 järjestettävässä kyselyssä.

Muutamat viime vuodet ovat olleet digitointien kulta-aikaa suomalaisissa muistiorganisaatioissa. Digitointiprojektit ja kehittämishankkeat ovat tuoneet tutkijoiden ja muun yleisön käytettäväksi runsaasti kansallista kulttuuriperintöä sähköisessä muodossa. Kokonaisuuksien kasvaessa sähköisten aineistojen merkitys esimerkiksi humanistisessa tutkimuksessa tai sukututkimuksessa tulee korostumaan.

Tähän mennessä digitoitujen aineistojen käyttöä ei ole pohdittu, joten SLS:n hanke ottaa uuden näkökulman sähköisen kulttuuriperinnön arviointiin. Tutkimuksessa selvitetään käyttäjien kokemuksia, mielipiteitä ja toiveita digitoiduista aineistoista.

Hankkeen näkökulma on humanistisessa tutkimuksessa ja kohteena ovat arkistoinstituutioiden ja erityisesti yksityisten keskusarkistojen digitointihankkeet, mutta myös muut muistiorganisaatiot, tutkijayhteisöt ja aineistojen käyttäjät otetaan selvityksessä huomioon.

Hanke jakautuu kolmeen osaan:

1. Nykytilanteen kartoittaminen
Miten tutkijayhteisö on ottanut vastaan toteutetut digitointihankkeet, miten muistiorganisaatiot ovat lähteneet vastaamaan tutkijayhteisön tarpeisiin digitointihankkeissaan? Millaisia ratkaisuja ja selvityksiä on tehty niin Suomessa kuin kansainvälisestikin?

2. Digitointihankkeiden vaikutusten selvittäminen
Miten voidaan mitata digitointihankkeiden onnistumista humanistisen tutkimuksen näkökulmasta? Miten tutkimuksen tekeminen ja julkaiseminen tulee muuttumaan kulttuuriperinnön entistä laajemman digitoimisen myötä? Miten digitointi ohjaa tutkimusta ja miten tutkimus ohjaa digitointia?

3. Tutkijayhteisön ja muistiorganisaatioiden yhteistyön kehittäminen
Millaiset institutionaaliset rakenteet ja käytänteet auttaisivat tutkijayhteisön ja muistiorganisaatioiden välistä yhteistyötä? Millaisia aineistoja tutkimus tarvitsisi digitoitaviksi ja miten tutkijayhteisö voisi osallistua digitointi-hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen?

Tutkijoiden ääni ja sähköiset aineistot -hanke tulee tekemään kevään 2011 aikana erilliset kyselyt tutkijayhteisölle ja muistiorganisaatioille, joiden avulla kartoitetaan tuloksia, tarpeita ja toiveita sekä pohditaan yhteistyön kehittämistä. Hankkeen lopulla lokakuussa 2011 tullaan järjestämään aihetta käsittelevä seminaari ja hankkeen tuloksista laaditaan loppuraportti.

SLS toteuttaa hankkeen yhteistyössä Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen kanssa.

* Tutkijoiden ääni ja sähköiset aineistot

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä projektin vetäjältä Outi Hupaniitulta, etunimi.sukunimi@sls.fi.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”