Vanhin suomalainen keittokirja on vuodelta 1892, mutta myös aikaisemmin on kirjoitettua tietoa suomalaisten ruuista ja juomista. Tässä on muutama poiminta 1500- ja 1600-luvuilta. Löytyykö lisää?
Frankfurter Archiv für ältere Deutsche Litteratur und Geschichte. Johann David Wunderers Reisen nach Dennemarck, Russland und Schweden 1589 und 1590:
Turun siman valmistuksesta. 10 mittaa hunajaa, 60 mittaa vettä, punaisia ruusuja ja humalaa.
Andries Van Wouw. Med prestaf och profoss. Två diplomaters färd i Finland 1616. (Ljus åt vårt folk. Litterärt album, 1892).
Maaseudun pettuleivästä sekä makeasta maidosta, kaloista ja nauriista valmistetusta keitosta.
Louis Henri de Lomenie. Ludovici Henrici Lomenii Briennae Comitis Regi a consiliis actis et epistolis... Itinerarium. Editio altera auctior et emendatior Parisiis 1662.
"Millekula'an" (Myllykylän?) asukkaiden ainoa ruoka on keitetyt leseet maitotilkassa.
Daniel Juslenius. Aboa Vetus et Nova (1700).
Turun mämmin valmistuksesta. Ruismaltaita, kääritty tuohiroveeseen.