Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Punaterrorin uhrien tutkiminen joudutaan ehkä lopettamaan Pietarissa


Pietari-Paavalin linnoitus Neva-joen suulla. Kuva: Wikimedia Commons.
Pietari-Paavalin linnoituksessa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on löydetty jäänteitä yli sadan ihmisen ruumiista. Pietarin historian museon johtamat kaivaukset ovat kuitenkin vaarassa päättyä rahoitusvaikeuksien takia. Museo on vedonnut useisiin viranomaistahoihin, mutta pyyntöihin ei ole vastattu edes Kulttuuriministeriöstä.

Pietari-Paavalin linnoitus sijaitsee Jänissaarella Nevajoen rannalla. Pietari Suuri rakennutti sen 1700-luvun alkupuolellla. Linnoituksessa sijaitsevaan katedraaliin onkin haudattu kaikki Venäjän tsaarit Pietari I:stä lähtien. Nykyään Pietari-Paavalin linnoitus on osa Pietarin kaupungin historian museota. Linnoitus oli tärkeässä asemassa vuoden 1917 vallankumouksissa ja sitä käytettiin muun muassa poliittisena vankilana. Paikalliset asukkaat raportoivat linnoituksesta kuuluneista laukauksista useaan otteeseen, kun siellä olleita vankeja teloitettiin.

Arkeologisten kaivausten yhteydessä linnoituksesta on löydetty seitsemän joukkohautaa, joiden uhrit ovat kokeneet väkivaltaisen kuoleman Punaisen terrorin seurauksena vuoden 1918 jälkeen. Kymmenien pääkallojen ja muiden ruumiinosien lisäksi haudoista on kaivettu esiin univormujen, vöiden, nappien sekä kulta- tai hopearistien jäänteitä. Suurin osa uhreista on 20- 40 -vuotiaita miehiä, mutta joukossa on myös muutama naisen ja teini-ikäisen pojan ruumis. Kaivauksissa tehtyjen esinelöytöjen avulla voidaan saada lisävalaistusta vallankumousta seuranneista ikävistä tapahtumista.

Historioitsija ja kaivauksilla toimiva arkeologi Vladimir Kildyushevsky sanoo, että projektin jatkon turvaamiseksi tarvittaisiin noin 2 miljoonaa ruplaa. Kustannusarvio ei koske kaivauksia itseään, sillä ne on pääasiassa toteutettu vapaaehtoisvoimin. Sen sijaan rahaa tarvitaan tehtyjen löydösten jatkotutkimuksiin, kuten esimerkiksi konservointiin, luukerrostumien sekä DNA:n tutkimiseen.Vallankumouksen myötä useita sen vastustajia vangittiin ja surmattiin ampumalla. Projektin työntekijöiden mukaan on mahdollista, että löydösten joukossa saattaisi olla myös Venäjän tsaariperheen jäsenten ruumiita. Ilman lisärahoitusta kaivaukset joudutaan lopettamaan.

Lähde:"A Hundred Skeletons Found in St. Pete Dig"(The Moscow Times 2.6.2011)


Pietarin historian museon kotisivut

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”