Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Oxfordin yliopisto tekee papyrologiasta kansalaistiedettä


Kuva: Wikimedia Commons.

Oxfordin yliopiston uudessa verkkoprojektissa yleisölle tarjotaan mahdollisuus osallistua papyrukselle kirjoitettujen käsikirjoitusten tulkintaan."Ancient Lives"-nimisen projektin myötä verkkoon on laitettu satojatuhansia valokuvia kreikankielisistä dokumenteista. Tutkijoiden mukaan sivustoa käyttävät maallikot voivat auttaa kokoelman luetteloinnissa ja toisaalta tehdä huomattavia löytöjä käsikirjoitusten joukosta.

Fragmenttien joukosta on löytynyt muun muassa osa yhdestä Raamattuun kuulumattomasta evankeliumista, jossa Jeesus karkoittaa paholaisen. Kyseinen kreikankielinen teksti kuuluu 1900-luvun alussa Egyptin Oxyrhyncusista löydettyyn papyrus-kokoelmaan. Evankeliumin kirjoittajasta tai kirjoitusajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa, mutta eri ikäisiä asiakirjoja sisältävän kokoelman ajatellaan olevan Egyptin kreikkalaissiirtokunnan peruja.

Kokoelman laajuuden vuoksi tutkijat tarvitsevat vapaaehtoisten apua aineiston läpikäymiseen ja transkriptioiden tekemiseen. Fragmenttien joukossa on niin tunnettuja kuin tuntemattomiakin antiikin tekstejä. Asiantuntijat ovat työskennelleet kokoelman kimpussa jo yli sadan vuoden ajan. Aineiston pirstaleisuus on tehnyt tutkimisesta vaikeaa. Runojen ja näytelmien lisäksi asiakirjoissa on viitteitä jokapäiväisestä elämästä esimerkiksi kirjeiden ja velkakirjojen muodossa. Kokoelmaan tiedetään kuuluneen nyt jo kadonneita teoksia. Fragmenttien avulla yleisön ja tutkijoiden on kuitenkin mahdollista kurkistaa muinaisten ihmisten arkeen ja juhlaan.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Oxfordin yliopiston papyrus-tutkijoiden, Egyptin tutkimusseuran ja yliopiston fysiikan laitoksen kanssa. Oxfordin Fysiikan laitos on erikoistunut kansalaisprojekteihin, joissa jokaiselle tarjotaan mahdollisuus osallistua tieteen ja tutkimuksen tekemiseen. Yliopiston tavoitteena on saada transkriptiot mahdollisimman monesta papyrusfragmentista. Sen jälkeen tekstien ominaisuuksia ja alkuperää on helpompi tutkia.

Lähteet ja lisätiedot:
"Oxford University launches Ancient Lives online project"History of the Ancient World 26.7.2011

Ancient lives-projektin kotisivut

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”