Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Perussa tutkitaan muinaisten kaupunkien vaiheita


Inkojen kadonnut kaupunki Machu Picchu. Kuva: Martin St-Amant. Wikimedia Commons.
Perussa muinaisen Taracon kaupunkivaltion vaiheita tutkitaan arkelogisten kaivausten avulla. Tutkimuksissa on paljastunut, että kyseisen kaupungin kohtaloksi koitui sota ja sitä seurannut tuhoisa tulipalo. Ikävät tapahtumat merkitsivät kuitenkin sodan vastapuolen Pukaran nopeaa kehitystä kukoistavaksi kaupunkiyhteisöksi. Arkeologit toivovat, että kaivausten tulokset auttavat kaupunkikulttuurien tutkimuksessa laajemminkin.

Arkeologit ovat suorittaneet kaivauksia Titicacan syvänteessä eteläisessä Perussa. Yli kaksituhatta vuotta sitten samalla paikalla sijaitsi lukuisia menestyviä kaupunkikulttuureita. Nyt käynnissä olevissa tutkimuksissa on keskitytty kahteen merkittävään kaupunkivaltioon, Taracoon ja Pukaraan. Noin 100 hehtaaria käsittäneessä Taracossa asukkaita oli noin 5000, kun taas noin 200 hehtaarisen Pukaran kaupungissa asukkaita oli lähes 10 000. Pukaran aloitteesta kaupungit joutuivat keskinäiseen sotaan, jonka seurauksena sadat Taracon asukkaat saivat surmansa ja lopulta heidän koko kaupunkinsa poltettiin maan tasalle.

Paikalta löydettyjen esineiden perusteellinen tutkimus ja huolellinen ajoitus kertovat omaa kieltään Taracon vaiheista. Kaupungissa kukoistaneet keramiikan ja laavalasin käyttö vähenivät lähes olemattomiin tulipalon seurauksena. Samalla kun Taracon kulttuuri kohtasi loppunsa, Pukarasta tuli alueen hallitseva kaupunkiyhteisö.
Tutkijat alkoivat epäillä palon olleen tahallaan sytytetty, kun sen laajuus ja vahinkojen suuruus huomattiin kaivausten edetessä. Taracosta ei myöskään löydetty merkkejä jälleeenrakentamisesta, mikä tukee hyvin väitettä Taracon ja Pukaran välisestä sodasta ja kilpailutilanteesta.

Lähde: "Inferno, war destroyed ancient Peruvian society" MSNBC Science 25.7.2011

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”