Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Ilmastonmuutos autioitti Lähi-idän kaupunkeja 4000 vuotta sitten


NASA:n sateliitikuva nykyisestä Syyriasta. Kuva: Wikimedia Commons.

Arkeologisten tutkimusten mukaan Lähi-idän muinaiset sivilisaatiot kuihtuivat maailmanlaajuisen kuivuuden myötä 4200 vuotta sitten. Maaperä- ja ympäristötutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että ilmastossa tapahtui suuria muutoksia suurimmassa osassa maailmaa. Yksi Lähi-idän asutuskeskus kuitenkin selvityi kuivuudesta varsin pienin vahingoin. Itse asiassa luoteisen Syyrian Tell Qarqur jatkoi kasvuaan, vaikka alueen muut kaupungit jäivät tyhjilleen.

Arkansasin yliopiston antropologian professorin Jesse Casanan mukaan monet Lähi-idän suurimmista arkeologisista kohteista ja muinaisista kaupungeista hylättiin kuivuuden aikana. Tutkimusten mukaan elämä Tell Qarqurissa kuitenkin jatkui normaaliin tapaan ja asutus luultavasti hieman laajeni katastrofista huolimatta.

Arkeologit ovat löytäneet kaupungin linnoitusmuurien ulkopuolelta savitiiliä, jotka viittaisivat alueen vilkkaaseen kehitykseen. Tutkimukset osoittavat, että kaupungissa oli tiiviin linnoitetun ytimen lisäksi runsaasti hajanaista asutusta sen ympärillä.

Tell Qarqur oli asutettu noin 10 000 vuoden ajan aina 1350-luvulle asti. Arkeologisia kaivauksia alueella on tehty jo kolmenkymmenen ajan. Silti vain pieni osa kaupungista on ehditty tutkia. Asutuksen pitkä historia tuo kaivauksiin omat haasteensa, sillä vanhimpiin osiin käsiksi pääseminen on vaikeaa. Työtä on helpotettu nykyaikaisella maatutkalla, jolla maan kerrostumien muotoja on helpompi havaita.

Ilmastonmuutoksesta puhuu myös Yalen yliopiston tutkija Harvey Weiss. Hän kertoo, että ilmastossa tapahtui odottamattomia muutoksia noin 4000 vuotta sitten. Välimeren läntisistä osista kosteaa ilmaa itäisille alueille kuljettaneet tuulet muuttuivat yllättäen ja vaikuttivat näin suoraan Lähi-idän sateisiin.

Tell Qarqurin asutuksen jatkumista ei voida selittää ennen kuin alueella on tehty laajempia tutkimuksia. Arkeologit uskovat kuitenkin kaupungin sijainnin ja läheisen Orontes-joen vaikuttaneen alueeseen myönteisesti. Kehityksen jatkumisesta on löydetty merkkejä myös muista kaivauspaikoista joen varrelta. Orontes-joki saa vetensä maanalaisesta luolasta ja lähteistä, joten pitkät sadettomat jaksot eivät vaikuttaneet veden määrään samassa suhteessa kuin muualla Lähi-idässä.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan pidä ilmastonmuutosta ainoana syynä kaupunkien romahdukseen 4 200 vuotta sitten. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi kaupunkien luonnollisella kehityskaarella, joka on riippuvainen koko sivilisaation kehityksestä. Weissin mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta selvinneet kaupungit tarjoavat eri alojen tutkijoille uudenlaisen lähestymistavan sivilisaatioiden tutkimukseen.

Lähde: "Ancient city survived as civilizations collapsed" MSNBC Science 29.7.2011

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”