Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Tuhansia asiakirjoja kateissa Britannian kansallisarkistosta


Winston Churchill (1874-1965) & Bernard Baruch (1870-1965) keskustelemassa autossa vuonna 1961. Kuva: World Telegram & Sun photo by Ed. Ford./Wikimedia Commons.

Britannian kansallisarkistossa kadonneiden asiakirjojen luettelo on pitkä. Tuntemattomilla teillä on satoja asiakirjakansioita, joista monet liittyvät maan historian tärkeimpiin käännekohtiin. Kadonneiden asiakirjojen joukossa on esimerkiksi Sir Winston Churchillin kirjeitä espanjalaiselle diktaattorille Francisco Francolle, Britannian suunnitelmat Normandian maihinnoususta sekä runsaasti aineistoa Henri VIII:n, Elisabeth I:n ja Kaarle I:n hallituskausilta. Myös puolustusvoimien rykmenttien päiväkirjoja, mitaliluetteloita ja lokikirjoja näyttää kadonneen.

Osa kadonneista kansiosta sisältää historiallisten asiakirjojen ainoita olemassa olevia kopioita. Kaiken lisäksi monet näistä aineistoista ovat olleet kateissa jo 1990-luvulta lähtien. Arkiston julkisten rekisterien mukaan vain alle puolet tärkeistä kansioista on löydetty.

Historioitsijat ovat syyttäneet oikeusministeriön valvonnan alaista kansallisarkistoa hallinnollisesta velttoudesta. Kuninkaallisia ja II maailmansotaa tutkinut tohtori Andrew Roberts vaatii hallitusta asettamaan kadonneiden asiakirjojen jäljittämisen etusijalle. Hän sanoo, että " mikään ei ole historioitsijalle turhauttavampaa, kuin tilata arkistosta asiakirjoja kuullakseen niiden olevan saavuttamattomissa, ei salassapitovelvollisuuden, vaan virkailijoiden huolimattomuuden takia."

Historioitsija ja kansanedustaja Tristram Hunt puolestaan on huolissaan kansallisen muistin pyyhkiytymisestä. Hän aikoo ottaa asian puheeksi parlamentissa ja toivoo, että kyse on vain ohimenevästä ilmiöstä. Hunt korostaa, että pitkä ja muistiin talletettu historia on Britannian voimavara, jota pitäisi vaalia huolella.

Kansallisarkiston edustaja uskoo, että suurin osa kadonneista asiakirjoista sijaitsee edelleen arkiston holveissa Surreyssa. Hänen mukaansa varkaudet ovat harvinaisia ja jopa epätodennäköisiä. Luultavampaa on, että virkailijat ovat palauttaneet aineistoja väärille paikoille niiden käytön jälkeen. Osa papereista on voinut hukkua myös kuljetusten yhteydessä, kun eri ministeriöt ovat lainanneet aineistoja. Virkailija huomauttaa, että puuttuvat asiakirjat muodostavat vain pienen murto-osan Britannian kansallisarkiston valtavista kokoelmista.

Lähde:"Hundreds of historic papers lost from National Archives" The Telegraph 8.8.2011

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”