Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Suomalaiset tekivät maailman ensimmäisen Kiellettyjen kirjojen videokalenterin


Entressen kirjasto Espoossa ja kansainvälinen kirjastoalan sananvapausjärjestö FAIFE ovat toteuttaneet maailman ensimmäisen Kiellettyjen kirjojen videokalenterin. Hanke on herättänyt kansainvälistä huomiota ja sitä pidetään monella tavalla edelläkävijänä.

"Entresse toteutti viime vuonna kotimaisen videokalenterin kielletyistä kirjoista. Jälki oli sen verran erinomaista, että päätimme viedä sen kansainväliselle foorumille", kertoo ylikirjastonhoitaja ja FAIFE:n puheenjohtaja Kai Ekholm Suomen Kansalliskirjastosta.

Mukana on kirjastoalan keskeisiä nimiä esittelemässä omia suosikkejaan maailman kielletyistä kirjoista. Suomesta IFLA:n tuleva presidentti Sinikka Sipilä esittelee Sinuhe Egyptiläisen, Kai Ekholm esittelee Allen Ginsbergin Huudon, Europeanan johtaja Jill Cousins esittelee James Joycen Odysseuksen ja muulta maailmasta tulevat muun muassa Art Spiegelmanin Mausin, Hitlerin Taisteluni, Boccaccion Decameronen ja Walt Disneyn Aku Ankan esittelyt.
"Halusimme osoittaa, että kirjoja on sensuroitu vuosisatoja ja että nämä kirjat ovat olleet vahvoja uhmaamaan katolista Indeksiä, puritaaneja, oikeusasteita ja poliitikkoja", Ekholm kertoo. Hankkeella halutaan herättää kansalaiskeskustelua. Jokainen katsoja voi ottaa kantaa, oliko kyseisen kirjan sensurointi perusteltu. "Kirjoja poltetaan edelleen, mutta painopiste on siirtynyt Internetin sensurointiin. Surullisia esimerkkejä Euroopassa ovat Turkki ja Unkari ja maailmalla Kiina, jossa 450 miljoonaa verkkokansalaista elää suljetussa intranetissä vailla pääsyä esimerkiksi Facebookiin tai Googlen moniin hakuihin. Ehkä seuraavana vuorossa onkin kiellettyjen sivujen joulukalenteri."
Jokaisena päivänä avataan useilla sivuilla eri puolella maailmaa uusi luukku ja uusi esittely. Suomessa ensimmäinen päivä joulukuuta avautuvaa joulukalenteria voi seurata osoitteessa: http://www.kirjastokaista.fi/bannedbooks

Lähde: Kansalliskirjaston tiedote

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”