Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Israelista löydetty 3000 vuotta vanha kulta-aarre arvokkaimpia rautakauden arkeologisista löydöistä

Israelista läheltä Megiddon kaupunkia on löydetty 3000 vuoden takainen aarrekätkö, joka maan ulkoministeriön mukaan lukeutuu arvokkaimpiin rautakautisiin löytöihin Israelin alueella. Aarre koostuu kultaisista sormuksista ja korvakoruista.

Esineet oli ilmeisesti jonkin vaaran uhatessa piilotettu keraamisen kannun ja kahden kulhon sisään ja kätketty huoneen nurkkaan. Aarteen sisältänyt keraaminen astia löydettiin talonraunioihin kätkettynä jo vuonna 2010, mutta sen sisältö paljastui vasta viime vuoden lopussa molekyylianalyysin perusteella.

Löytöpaikan arkeologisia kaivauksia johtaneen Tel Avivin yliopiston arkeologin Israel Finkelsteinin mukaan kultalöytö on todennäköisesti kanaanilaista alkuperää. Kanaanilaiset olivat seemiläinen kansa, joka alkoi asuttaa muinaisia Palestiinan ja Foinikian alueita 5000 vuotta sitten.

Kultakätkö on peräisin ajalta, jolloin egyptiläinen hallinto oli vetäytymässä pois alueelta, joten Finkelsteinin mukaan se saattaa olla egyptiläisten jälkeensä jättämä. Kultaesineet kuuluivat vauraalle perheelle, mikä käy ilmi paitsi esineiden laadusta, myös kaivauspaikan keramiikasta ja arkkitehtuurista.

Arkeologisia kaivauksia alueella jatketaan jälleen tällä viikolla.

Aiheesta lisää National Geographicin Daily News -sivustolla:
Pictures: "Emergency" Gold Treasures Found in Holy Land (19.6.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”