Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Kauneuskilpailu holokaustin selviytyjille herättää närää Israelissa

Kuva
Holokaustin muistomerkki Berliinissä.
Wikimedia Commons


Israelissa järjestetty holokaustin eloonjääneille suunnattu kauneuskilpailu on herättänyt kiistelyä.

Kilpailu pidettiin eilen Haifan kaupungissa ja siihen osallistui neljätoista 74-97-vuotiasta holokaustista selvinnyttä naista. Kilpailussa he kertoivat holokaustin aikana kokemistaan kärsimyksistä. Voittajaksi kruunattiin Romaniasta kotoisin oleva 79-vuotias Hava Hershkovitz, joka karkotettiin kotimaastaan vuonna 1941 ja lähetettiin kolmeksi vuodeksi vankileirille Neuvostoliittoon.

Kauneuskilpailun järjestämisestä vastasi holokaustin eloonjääneitä auttava Yad Ezer L’Haver -järjestö. Järjestön mukaan kyse oli elämän juhlistamisesta, mutta kilpailu on herättänyt myös kritiikkiä. Monien mielestä holokaustista selvinneiden, paljon kärsineiden vanhojen naisten arvioiminen ulkonäön perusteella on sopimatonta ja jopa loukkaavaa.

Yad Ezer L’Haverin johtajan Shimon Sabagin mukaan kilpailun osanottajien valintaan vaikutti kuitenkin enemmän heidän henkilökohtaiset selviytymistarinansa ja se miten he olivat jälleenrakentaneet elämänsä sodan jälkeen, ulkonäöllä ollessa vain pieni osa kilpailussa.

Kilpailuun haki kaikkiaan lähes 300 naista ympäri Israelia. Voittajan valitsi nelihenkinen tuomaristo, johon kuului kolme entistä missiä ja holokaustin selviytyjien hoitoon erikoistunut geriatrinen psykiatri.

The Times of Israelin uutinen aiheesta:
‘Miss Holocaust Survivor’ crowned (29.6.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”