Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Islamistit tuhoavat UNESCO:n maailmanperintökohteita Malissa

Kuva
Djingareiberin moskeija Timbuktussa.
Wikimedia Commons


UNESCO:n uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle viime viikolla otetut satoja vuosia vanhat muslimipyhimysten mausoleumit ovat vaarassa Malin pohjoisosassa sijaitsevassa Timbuktun kaupungissa. Ansar Dine -ryhmään kuuluvat islamistit pitävät historiallisia mausoleumeja epäjumalanpalvontana ja pyrkivät tuhoamaan ne.

Neljä mausoleumia on jo hävitetty, ja islamistit ovat ilmoittaneet aikovansa tuhota kaikki muutkin jäljellä olevat haudat ennen tiukan Sharia-lain käyttöönottoa alueella. YK:n kulttuurijärjestö keskeytti hautojen tuhoamisen lauantaina. Malin hallitus on tuominnut hautojen hävittämisen verraten tekoja sotarikoksiin ja aikoo viedä asian kansainväliseen rikosoikeuteen.

Ansar Dinen islamistikapinalliset pääsivät valtaan Malissa maaliskuussa tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen ajettuaan alueella asuneen tuaregien separatistiryhmän pois.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon otti kantaa mausoleumien tuhoamiseen lausunnossaan, jossa hän kutsui tekoja täysin asiattomiksi ja kehotti kaikkia osapuolia suojelemaan Malin kulttuuriperintöä.

The Telegraphin uutinen aiheesta:
Mali Islamists to continue destroying UNESCO sites (1.7.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”